Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξαιρετικά τα οφέλη της άσκησης ακόμα και στην καραντίνα

Πολύτιμες οδηγίες και συμβουλές για τις ημέρες που διανύουμε από ειδικούς

Share

Η σημασία της συστηματικής άσκησης και η αξία της καλής φυσικής κατάστασης ακόμα και στην περίοδο της “καραντίνας” είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει ο κόσμος να φοβάται να γυμναστεί αυτήν την περίοδο υποστηρίζουν οι καθηγητές Dr James Turner και Dr John Campbell από το Πανεπιστήμιο του Bath της Μ. Βρετανίας.

Ο λόγος που προχώρησαν σε αυτό το σχόλιο, το οποίο δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Daily, ήταν γιατί υπάρχει μία γενικότερη ανησυχία πως όποιος γυμνάζεται είναι πιο ευάλωτος στον ιό και στις ασθένειες γενικότερα.

Οι δύο καθηγητές το 2018 είχαν δημοσιεύσει μία έρευνα όπου συμπέραναν πως η άσκηση δεν επηρεάζει ούτε θετικά ούτε αρνητικά την άμεση λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Θέλεις να βρεις αμέτρητα άρθρα για το τρέξιμο και την προπόνηση; Μπες εδώ

Αντίθετα, άλλοι παράγοντες είναι αυτοί που κάνουν τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε ασθένειες και ιούς. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η η ανεπαρκής διατροφή, οι λίγες ώρες ύπνου την ημέρα, το ψυχολογικό στρες, τα ταξίδια και ο συνωστισμός.

Ο Dr James Turner που ηγήθηκε της έρευνας υποστήριξε πως ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται να προπονείται μήπως κολλήσει τον ιό με την προϋπόθεση φυσικά ότι τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες πρόληψης.

Οι σημαντικές κινήσεις

Για την περίοδο που βιώνουμε και τον κίνδυνο του κορωνοϊου, σημειώνει ότι η πιο σημαντική κίνηση προστασίας είναι να μειώνουμε την έκθεση μας σε χώρους όπου υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, αλλά και τις κοινωνικές συναναστροφές.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την άσκηση και να παραμένουμε ενεργοί συστηματικά με την προϋπόθεση ότι γυμναζόμαστε μόνοι, μακριά από άλλους, ή στο σπίτι.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Γυμναστείτε ακολουθώντας τους κανόνες

Ο Dr John Campbell συμπληρώνει πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να φοβόμαστε ότι θα εξαντλήσουμε το ανοσοποιητικό μας αν γυμναστούμε. Η άσκηση θα πρέπει να γίνεται συστηματικά και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες προστασίας από τους σχετικούς οργανισμούς (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυβερνήσεις κλπ.),

Φυσικά, και οι δύο υπογραμμίζουν την αξία της διατήρησης της προσωπικής υγιεινής και κατά τη διάρκεια της άσκησης, και – φυσικά – πριν και μετά.

Δείτε εδώ χρήσιμες συμβουλές για την προπόνηση τις ημέρες της καραντίνας

Καθημερινό πρόγραμμα – Οδηγός προπόνησης στο σπίτι 45 ημερών – Ημέρα 1
Τρέξιμο στον διάδρομο
5 προτάσεις για διαλειμματικές προπονήσεις στο σπίτι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Vegan pasta
Ενεργειακό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες.
Summer food training
Μείνετε σε διατροφική φόρμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών
Τι τρέχει με το σίδηρο;
Η λεγόμενη «αναιμία των δρομέων» έχει αποτελέσει αρκετά ευρύ αντικείμενο έρευνας και συζητήσεων. Ποιος όμως είναι ο ρόλος του σιδήρου και πόσο πραγματικά χρειαζόμαστε για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων; Διαβάστε το άρθρο του Δημήτρη Κουρέτα και μάθετε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το σίδηρο και τη σχέση του με την άσκηση.
ΥΓΕΙΑ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE