Γλυκοζαμίνη: O σύμμαχος των αρθρώσεων

H γλυκοζαμίνη και ο ρόλος της στην αντιμετώπιση των τραυματισμών

Share

Οι αρθρικοί τραυματισμοί στη ζωή ενός αθλητή είναι, δυστυχώς, ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Πρόκειται για τραυματισμούς που συνήθως συμβαίνουν εξαιτίας της συνεχούς καταπόνησης των αρθρώσεων (υπέρχρηση) και παρουσιάζονται κυρίως σε δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Γι΄αυτό το λόγο, η αθλητική επιστήμη έχει στρέψει την προσοχή της στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση αυτών των τραυματισμών που μπορούν να διακόψουν την καριέρα ακόμα κι ενός ερασιτέχνη δρομέα. Η γλυκοζαμίνη είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που κυκλοφορεί στην αθλητική αγορά το οποίο αρχικά δοκιμάστηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Μπορεί όμως να τα καταφέρει εξίσου καλά και με τους αθλητές οι οποίοι καταπονούν συστηματικά τις αρθρώσεις τους.

Τι είναι;
Η γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται από τον οργανισμό (ενδογενώς) και βρίσκεται σε αφθονία κυρίως στους χόνδρους και στο αρθρικό υγρό. Στην πραγματικότητα είναι ένας πρόδρομος των γλυκοσαμινογλυκανών (GAGs) μορίων που χάρις στη χαμηλή τους συμπύκνωση θεωρούνται μόρια ιδανικά για τη σύσταση του συνδετικού ιστού. Η λήψη γλυκοζαμίνης βοηθά τον οργανισμό να αναδομήσει κολλαγόνο και να παράγει πρωτεϊνογλυκόζη, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπλαση των κατεστραμμένων χόνδρων των αρθρώσεων, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει την παραγωγή του αρθρικού υγρού. Επίσης, η γλυκοζαμίνη έχει ένα επιπλέον ρόλο που είναι η ικανότητά της στο να αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που καταστρέφουν το χόνδρο, όπως είναι η κολλαγενάση και η φωσφολιπάση Α2. Τα μόρια του κολλαγόνου είναι σχετικά μεγάλα και έχουν την ικανότητα να κατακρατούν μεγάλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να έχουν εξαιρετική λιπαντική δράση και να απορροφούν τους κραδασμούς.

Καλύτερα αποτελέσματα
Η γλυκοζαμίνη δεν ανήκει στα στεροϊδή φάρμακα, ενώ δε φαίνεται να έχει αντενδείξεις στη χρήση της για την ανάπλαση των συνδέσμων και την επαναφορά της κινητικότητάς τους. Σε αντίθεση μάλιστα με άλλα φάρμακα που έχουν ακριβώς τον ίδιο σκοπό, δείχνει να έχει καλύτερα αλλά και μακροβιότερα αποτελέσματα. Μετά από εκτεταμένες έρευνες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα αποδείχθηκε ότι ο πόνος μειώθηκε αισθητά όπως και οι δυσκολίες στην κίνηση. Παρ’ όλα αυτά ο μηχανισμός λειτουργίας της δεν έχει ξεκαθαριστεί ακριβώς. Βέβαια και οι τελευταίες έρευνες εξακολουθούν να δείχνουν πως η θεραπεία με γλυκοζαμίνη είναι αρκετά ασφαλής, ασφαλέστερη μάλιστα κι από αυτές που γίνονταν με παλαιότερα φάρμακα τα οποία είχαν κατασκευαστεί για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των ασθενειών. Οι επιστήμονες λοιπόν αφού έλαβαν υπ’ όψην τους όλα τα παραπάνω καθώς και τις καταπονήσεις που δέχονται οι αρθρώσεις των αθλητών (γόνατο, ισχίο και ποδοκνημική για τους δρομείς, αγκώνα για τους τενίστες, ώμου για τους κολυμβητές κ.ά.) και το γεγονός ότι αυτές οι καταπονήσεις μειώνουν τα αποθέματα της γλυκοζαμίνης στις αρθρώσεις, πιστεύουν πως το «γέμισμα» με γλυκοζαμίνη είναι ιδανικό μέσο όχι μόνον για την αποκατάσταση αλλά και για την πρόληψη των τραυματισμών. Τέλος, συνιστούν τη λήψη γλυκοζαμίνης σε μετεγχειρητικές περιόδους, αφού μειώνει τον πόνο και επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ανάπλασης των κατεστραμμένων συνδετικών κυττάρων.

Η Lanes φροντίζει για την υγεία των αρθρώσεών μας
Το Lanes FlexAde Xtra, είναι ο πληρέστερος συνδυασμός των πιο δραστικών συστατικών για δυνατές αρθρώσεις. Με 7 στοχευμένα ενεργά συστατικά και με σύσταση One-a-day, αποτελεί την πιο προσιτή επιλογή για άμεση ανακούφιση από τον πόνο, τη δυσκαμψία και το πρήξιμο. Περιέχει υαλουρονικό, κολλαγόνο, MSM, γλυκοζαμίνη, χονδροϊτίνη, μαγγάνιο και βιταμίνη C συνδυασμός ιδανικός για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ασθενειών όπως η οστεοαρθρίτιδα. Γι’ αυτό άλλωστε, η πρόσληψή του, ενδείκνυται σε ασθενείς οστεοαρθρίτιδας ακόμη και σε κρίση.
Ταυτόχρονα, το FlexAde Xtra είναι η καταλληλότερη επιλογή για όσους επιβαρύνουν, καταπονούν και τραυματίζουν τις αρθρώσεις τους, όπως δρομείς και αθλητές, αλλά και τα άτομα που ασχολούνται με βαριά ή/και χρόνια χειρωνακτική εργασία, αφού παράλληλα μειώνει και τις φλεγμονές. Επίσης, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που αντιμετωπίζουν πόνο λόγω καταγμάτων, παχύσαρκους, ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή, αλλά και σε ηλικιωμένους. Τέλος, αποτελεί μία προσιτή επιλογή λόγω του χαμηλού του κόστους (21,50 € / μπουκάλι που περιέχει 30  ταμπλέτες).

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.    

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ζωντανός εσωτερικός κόσμος του δρομέα
Το εντερικό μικροβίωμα στο μικροσκόπιο
Υψηλό λίπος vs χαμηλοί υδατάνθρακες
Αναλύοντας το νέο μοντέλο διατροφής για αθλητές υπεραποστάσεων
Hot mushrooms salad
Ζεστή σαλάτα με μανιτάρια, πλιγούρι και τρία μπαχαρικά
Back to Top