Χυμός παντζαριού για σούπερ απόδοση!

Μάθε τι προσφέρει ο χυμός παντζαριού σε κάθε αθλούμενο

Share
παντζάρι

Κάθε δρομέας χρειάζεται το σωστό προπονητικό πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στους στόχους του και στις δυνάμεις του. Και φυσικά δίνει το καλύτερό του εαυτό για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εκτός από εσένα υπάρχει και κάποιος άλλος που φροντίζει για τις επιδόσεις σου. Και αυτό είναι η φύση, που με τις «δημιουργίες» της, όπως το παντζάρι τονώνει τον οργανισμό προσφέροντας… αντοχή! Ας δούμε πώς λειτουργεί:

Ο χυμός που τονώνει

Σε έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter της Μεγάλης Βρετανίας από τους Lansley και Winyard επιλέχθηκαν εννιά άντρες με καλή φυσική κατάσταση. Οι παραπάνω εθελοντές κατανάλωσαν για έξι ημέρες είτε ½ λίτρο χυμό από παντζάρι, είτε ½ λίτρο ροφήματος με παρόμοια γεύση για λόγους αξιοπιστίας της έρευνας (placebo). Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών οι εθελοντές χρησιμοποιήσαν διάδρομο για περπάτημα, τρέξιμο μέτριας και υψηλής έντασης και τρέξιμο μέχρι εξάντλησης.

Και τα αποτελέσματα για όσους κατανάλωσαν χυμό παντζαριού ήταν εντυπωσιακά.
Αναλυτικά, σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες μειώθηκε η κατανάλωση οξυγόνου από τους εθελοντές. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι βελτιώθηκε η δρομική οικονομία των αθλητών, καθώς παρήγαγαν το ίδιο έργο έχοντας μικρότερες απαιτήσεις σε οξυγόνο. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς αναφέρουμε ότι στο τρέξιμο μέτριας έντασης π.χ. μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας κατά 6% σε κάθε χιλιόμετρο.

Το σημαντικότερο, όμως, εύρημα της έρευνας ήταν η παράταση του χρόνου μέχρι την εξάντληση που αυξήθηκε κατά 15%(!).

Νιτρικά άλατα: Ο κύριος υπεύθυνος για την αντοχή!

Όλες οι θαυμαστές, και χρήσιμες, για έναν δρομέα και αθλούμενο, ιδιότητες του παντζαριού οφείλονται στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Αυτά έχει βρεθεί ότι προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα το οξυγόνο να διοχετεύεται καλύτερα σε όλα τα όργανα και τους ιστούς. Επιπλέον, οι μυϊκοί ιστοί το αξιοποιούν καλύτερα, ιδιαίτερα σε μεσαίας και υψηλής έντασης άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο και η ποδηλασία, προσφέροντας έτσι βελτιωμένη αντοχή.

Πόσο είναι αρκετό;

Και εδώ έρχεται το ερώτημα για έναν αθλούμενο «ποια είναι η σωστή ποσότητα;».

Η γενική οδηγία είναι ότι θα πρέπει να καταναλώνει κάποιος καθημερινά παντζάρια τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει μία έντονη περίοδο προετοιμασίας του, καθώς αυτό θα προσφέρει αύξηση τις απόδοσής του στις προπονήσεις κατά 2 με 3%. Η προτεινόμενη δόση είναι τα 500ml χυμού παντζαριού τρεις ώρες πριν την άσκηση.

Αν κάποιος θέλει να λάβει το μέγιστο από τα οφέλη του καλώς είναι να ακολουθηθεί ένα προωτόκολλο φόρτισης, όπως προτείνει ο Andrew M. Jones από το Exeter University. Συγκεκριμένα, θα πρέπει για τουλάχιστον 3-6 μέρες, 3 ώρες πριν την έναρξη της προπόνησης να καταναλώνονται 500ml χυμού, ποσότητα την οποία μπορείς να ληφθεί είτε ολόκληρη είτε κατανεμημένη.

Πολύπλευρα οφέλη

Ο χυμός παντζαριού εκτός από τις χρήσιμες για τους αθλούμενους ιδιότητες, προφέρει και ποικίλα οφέλη που είναι υπεύθυνα για τη καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία όλων μας. Η αντιοξειδωτική προστασία και η αποβολή των τοξινών, η μείωση της συστολικής πίεσης, η αντικαρκινική του δράση, ακόμα και η καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που μπορεί να λάβει κανείς και μάλιστα από ένα προϊόν που είναι 100% φυσικό.

beetroot beet it

Beet It Sport Nitrate 400: Ο χυμός παντζαριού που σε ακολουθεί

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν επιτρέπουν, όμως, σε πολλούς από εμάς να έχουμε πάντα πρόσβαση σε φρέσκα παντζάρια, ούτε να χάνουμε χρόνο προσπαθώντας να φτιάχνουμε το χυμό τους. Τη λύση τη δίνει το προϊόν Beet It Sport Nitrate 400, ένα φιαλίδιο που σε 70ml προσφέρει την ελάχιστη δόση σε νιτρικό άλας. Το μικρό του μέγεθος επιτρέπει να το έχεις πάντα μαζί σου ώστε να είναι εύκολο να τονώσεις τον οργανισμό σου με εύκολο τρόπο πριν από κάθε δύσκολη προπόνηση, και να βελτιώσεις την αντοχή σου όταν το προπονητικό σου πρόγραμμα είναι επιβαρυμένο. Η σύνθεσή του αποτελείται από 98% συμπυκνωμένο χυμό παντζαριού και 2% συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού, αποδίδοντας 400mg νιτρικών αλάτων ανά φιαλίδιο.

beet it sport nitrate 400 70ml
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υψηλό λίπος vs χαμηλοί υδατάνθρακες
Αναλύοντας το νέο μοντέλο διατροφής για αθλητές υπεραποστάσεων
Οι φυσικές πηγές ενέργειας
Τροφές πλούσιες σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και… γεύση
Θέτοντας στόχους
Το σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία κάθε δρομέα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο