Το δικό σου Long Run

Πώς να εκτελέσετε μία από τις σημαντικότερες προπονήσεις ανάλογα με το αγώνισμά σας

Share

Μεγάλο τρέξιμο, μεγάλο «αργό» ή αλλιώς Long Run. Ίσως η σημαντικότερη προπόνηση για ένα μαραθωνοδρόμο και μία από τις πιο σημαντικές για δρομείς μικρότερων αποστάσεων.
Πώς, όμως, διαφοροποιείται η απόσταση, η ένταση και η συχνότητά εκτέλεσης για ένα δρομέα των 5χλμ. ή του Ημιμαραθώνιου;
Ποιες παραλλαγές θα πρέπει να εκτελεί ένας 10άρης ή ένας μαραθωνοδρόμος και πότε; Δείτε όλες τις απαντήσεις στο θέμα που ακολουθεί!

Τα οφέλη από το Long Run

  • Βελτίωση της αερόβιας ικανότητας
  • Αύξηση ρυθµού χρήσης λίπους
  • Ανάπτυξη συστήµατος τριχοειδών
  • Αύξηση αριθµού µιτοχονδρίων

Μαραθώνιος
Η προετοιμασία για έναν Μαραθώνιο περιλαμ-βάνει αρκετά Long Run, με τον αριθμό τους να κυμαίνεται συνήθως από 4 έως 10 (με μί-νιμουμ απόσταση τα 15-18χλμ.). Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εκτελούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, σχεδόν κάθε εβδο-μάδα, σε ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για τα 42χλμ. Η απόστασή τους καλό είναι σταδιακά να αυξάνεται και να φτάνει τα 32 ή και 34χλμ. Γενικά συστήνεται πριν από έναν Μαραθώνιο να έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 3 ή 4 Long Run με απόσταση από 28-34χλμ. Για τους πιο αργούς δρομείς η μέγιστη απόσταση μπορεί να είναι είτε 30 είτε 32χλμ. Η ένταση είναι χα-μηλή, κάτω από το 75% της Μ.Κ.Σ, ιδιαίτερα αν το επίπεδο ετοιμότητας είναι σχετικά χαμηλό. Σχετικά με τις παραλλαγές, καλό είναι να εκτε-λούνται κάθε 2-3 long run, για τους πιο έμπει-ρους και κάθε 4 για τους πιο άπειρους.
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: 1 φορά/εβδοµάδα
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 15-34χλµ.
ΕΝΤΑΣΗ: 60-75% Μ.Κ.Σ
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: 1 κάθε 2-4 Long Run 

Ημιμαραθώνιος
Η προετοιμασία για έναν Ημιμαραθώνιο περι-λαμβάνει την εκτέλεση Long Run που, όμως, δεν συνηθίζεται να ξεπερνούν τα 22-25 χλμ. Γενικά, καλό είναι να εκτελούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα ή έστω κάθε δεύτερη εβδο-μάδα, ενώ η έντασή τους καλό είναι να μην ξεπερνά το 75% της Μ.Κ.Σ κατά μέσο όρο. Οι παραλλαγές μπορούν να γίνονται πιο συχνά, σε σχέση με τον Μαραθώνιο, ενώ οι πιο αργοί δρομείς καλό είναι να επιλέγουν την απλή εκτέλεση τους.
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: 1 φορά/ 1-2 εβδοµάδες ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 15-25χλµ.
ΕΝΤΑΣΗ: 60-75% Μ.Κ.Σ
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: 1 κάθε 2-3 Long Run

5-10χλμ.
Για τους δρομείς αυτών των αποστάσεων το Long Run είναι μία πολύ σημαντική προπόνηση, ίσως όχι στον ίδιο βαθμό με τους μαραθωνο-δρόμους. Παρόλα αυτά θα πρέπει να περιλαμ-βάνεται στο πρόγραμμα τουλάχιστον μία φορά ανά δύο εβδομάδες στο μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας. Η απόσταση είναι σαφώς μικρό-τερη, ενώ η ένταση παραμένει χαμηλή, ίσως λίγο υψηλότερη συγκριτικά με τους μαραθω-νοδρόμους. Όσον αφορά τις παραλλαγές, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν σταδιακή αύξηση του ρυθμού ή την εισαγωγή γρήγορων κομμα-τιών μέσα στο ίδιο το Long Run.
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: 1 φορά/1-3 εβδοµάδες ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 15-20χλµ.
ΕΝΤΑΣΗ: 60-80% Μ.Κ.Σ
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: 1 κάθε 1-2 Long Run

Οι παραλλαγές του

1 / Σταδιακή αύξηση ρυθμού
Τρέξτε τα πρώτα 4-8χλμ. σε κανονικό ρυθμό και στη συνέχεια αρχίστε να ανεβάζετε σταδιακά ρυθμό. Αφήστε τα τελευταία 1-2 χιλιόμετρα για να τα εκτελέσετε και πάλι σε κανονικό ρυθμό ως αποθεραπεία. Αποφύγετε αύξηση ρυθμού μεγαλύτερη από 5’’-10’’/χλμ. από χιλιόμετρο σε χιλιόμετρο.
Π.χ. Τρέξτε σε ρυθμό Long Run τα πρώτα 8χλμ. και στη συνέχεια μέχρι το 20ο χλμ. ανεβάστε σταδιακά ρυθμό. Εκτελέστε τα τελευταία 2χλμ. σε ρυθμό Long Run. Σύνολο: 22χλμ.

2 / Εισαγωγή γρήγορων κομματιών
Τρέξτε τα πρώτα 4-6χλμ. σε κανονικό ρυθμό και στη συνέχεια βάλτε ενδιάμεσα πιο γρήγορα κομμάτια απόστασης από 1-3χλμ. σε ένταση κοντά στο κατώφλι σας (ρυθμός Tempo Run) ή και πιο αργά. Ενδιάμεσα συνεχίστε με 1-2 πιο αργά χιλιόμετρα και στη συνέχεια επαναλάβετε 1-3 φορές ακόμα.

3 / Εισαγωγή αγωνιστικού ρυθμού (για Μαραθώνιο)
Όμοια με την προηγούμενη παραλλαγή μπορείτε να εισάγετε πιο μεγάλα κομμάτια από 2-6χλμ. στον αγωνιστικό ρυθμό του Μαραθωνίου που στοχεύετε.
Π.χ. 6χλμ. σε ρυθμό LR – 4χλμ. σε ρυθμό στόχο Μαραθώνιου – 4χλμ. σε ρυθμό LR – 4χλμ. σε ρυθμό στόχο Μαραθώνιου – 6χλμ. σε ρυθμό LR => Σύνολο: 24χλμ. 

Δημοσίευση στο Runner 108, στη στήλη Στα Γρήγορα / Προπόνηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συμβουλές για σωστή αποκατάσταση
Αποκατασταθείτε μετά τον αγώνα σας
Η διαλειμματική προπόνηση κάνει καλό!
Ανακαλύψτε τη μέθοδο 10-20-30 και δείτε τα οφέλη της
Προπονηθείτε σωστά
Κάντε το τρέξιμο σας πιο αποτελεσματικό και ασφαλές ακολουθώντας τις 10 “χρυσές” συμβουλές μας για σωστή προπόνηση.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο