Tα μυστικά της κατηφόρας

Συμβουλές για να τις κατακτήσετε

Share
O KIlian Jornet

Αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε trail runner αλλά και τη μεγαλύτερη απόλαυση καθώς ανεβάζει στα ύψη την αδρεναλίνη αλλά και την ταχύτητα. Οι κατηφόρες αποτελούν την πεμπτουσία των ορεινών διαδρομών και απαιτούν ιδιαίτερη εξοικείωση και χειρισμούς για να τις αντιμετωπίσετε. Άλλωστε, το τρέξιμο στο βουνό δεν υπακούει στους ίδιους κανόνες αναφορικά με την ιδανική κίνηση με το τρέξιμο σε επίπεδη επιφάνεια, και ως εκ τούτου το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ανεξαρτητοποίηση της κίνησης των ποδιών με τα χέρια και το σώμα αντιστοίχως. Στη συνέχεια θα βρείτε τρεις πολύτιμες συμβουλές για να τις κατακτήσετε!

Ψηλά το κεφάλι
Ένα ακόμα στοιχείο που επιμένουν οι έμπειροι δρομείς βουνού ότι βοηθάει σημαντικά σε μία επιτυχημένη κατάβαση είναι η στάση του κεφαλιού, προέκτασης της στάσης του σώματος, και αυτό γιατί το κεφάλι ορίζει την ισορροπία μας δεδομένου ότι έχει μεγάλο βάρος αναλογικά με τον όγκο του. Είναι σημαντικό να έχετε εικόνα αρκετών μέτρων πέρα από το επόμενο βήμα σας στην διαδρομή που κατεβαίνετε, γι’ αυτό θα πρέπει το βλέμμα σας να κοιτάζει μπροστά και να είστε έτοιμη για οποιαδήποτε αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό, λόγο καλύτερης ορατότητας όσο φτάνετε προς το σημείο επαφής. Μπορεί φυσικά κάτι τέτοιο στην αρχή να είναι δύσκολο, αν όμως το έχετε στο μυαλό και προσπαθείτε να το εφαρμόσετε πολύ γρήγορα θα το κάνετε αυτοματοποιημένα.

Ισορροπήστε
Η προπόνηση στην κατηφόρα και οι συνεχείς επαναλήψεις είναι σίγουρα αυτό που θα σας βοηθήσει περισσότερο να βελτιωθείτε. Καλό θα είναι να μην αναλώνεστε σε μία συγκεκριμένη διαδρομή αλλά να δοκιμάζετε πολλές και διαφορετικές ώστε να εμπλουτίσετε την ικανότητά σας σε ποικιλία τερέν. Για καλή σας τύχη ωστόσο υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν ακόμα και στο σπίτι και μπορούν να βελτιώσουν τη δεξιότητα της κατάβασης, μέσο της ενδυνάμωσης της ποδοκνημικής αλλά βελτίωσης της ιδιοδεκτικότητας. Αυτές είναι οι ασκήσεις ισορροπίας καθώς αυτή είναι η ικανότητα που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής στάσης την ώρα της κατάβασης. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να εκτελούνται σε κάθε προπόνηση ή ακόμα και στο σπίτι αφού δεν απαιτούν ιδιαίτερη προθέρμανση αλλά ούτε και χώρο.

Σωστή θέση σώματος
Όπως είναι λογικό, αυτό που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι η στάση του σώματος καθώς επηρεάζει το κέντρο βάρους του αλλά και την ισορροπία. Τo πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι δρομείς στις κατηφόρες είναι να προσγειώνονται με τη φτέρνα και να κρατούν το σώμα τους «πίσω» κάτι που αφενός επιβαρύνει σημαντικά το σκελετικό μας σύστημα ενώ παράλληλα μειώνει την ταχύτητά αλλά και την πρόσφυση.

Ιδανικά κρατήστε το σώμα σας σε γωνία, όσο το δυνατόν πιο κοντά στις 90o σε σχέση με το έδαφος. Όσον αφορά τα πέλματα, προσγειωθείτε με το μπροστινό μέρος, άσχετα από το πάτημά σας σε επίπεδη διαδρομή, γεγονός που σε περίπτωση απώλειας πρόσφυσης, να υπάρχει δυνατότητα και χρόνος αντίδρασης από το υπόλοιπο πέλμα. Επίσης με αυτό τον τρόπο η επιβάρυνση θα είναι περισσότερο μυϊκή και εν τέλει ασφαλέστερη σε βάθος χρόνου.
Σε περίπτωση που θέλετε να φρενάρετε, μην ρίξετε το βάρος σας πίσω απλά κρατήστε την ίδια στάση, κάνοντας μικρά και κοφτά βήματα ή μικρά κάθετα άλματα συνεχίζοντας να προσγειώνεστε στις μύτες των ποδιών, για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω.

ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ/ΒΟΥΝΟ
RUNNER 80

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
7 Mountain στόχοι για ορεινό τρέξιμο τη νέα χρονιά
Εμείς σας προτείνουμε και εσύ αποφασίζεις τους ορεινούς στόχους για τη νέα χρονιά!
Κανόνες αγωνιστικής συμπεριφοράς
Συμβουλές για να απολαμβάνετε ακόμα καλύτερους και ασφαλέστερους αγώνες στο βουνό
Τα χέρια του mountain runner
Συμβουλές τεχνικής για καλύτερη ισορροπία και επιδόσεις
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο