Χαλαρώστε!

Διώξτε το στρες με τρεις απλές ασκήσεις

Share

Το σώμα μας δεν έχει ανάγκη μόνο από ενδυνάμωση. Έχει ανάγκη και από χαλάρωση. Έτσι ώστε να αποβάλλεται το στρες που δέχεται όχι μόνο από τις όποιες αθλητικές δραστηριότητες αλλά και από την ταλαιπωρία της καθημερινότητας. Βάλτε και εσείς στο προγραμμά σας τρείς στατικές διατάσεις για τη μέση και τον κορμό και αφήστε σώμα και πνεύμα να χαλαρώσουν.
Οι διατάσεις που ακολουθούν συναντώνται συχνά σε διάφορα προγράμματα είτε για τη χαλάρωση είτε για την αποκατάσταση.

Θα τις συναντήσετε σε προγράμματα φυσικοθεραπευτών αλλά και με μικρές ίσως παραλλαγές σε συστήματα ασκήσεων όπως η γιόγκα. Αυτό που κάνουν είναι να ευνοούν την ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης και των δικέφαλων μηριαίων (άσκηση 2) αποφορτίζοντας τη μέση και την πλάτη. Είναι καλύτερο να εκτελούνται στο τέλος της προπόνησης αλλά και στο σπίτι ακόμα κι αν δεν έχει προηγηθεί κάποια προπονητική επιβάρυνση. Ιδανικά αυτές οι διατάσεις/ασκήσεις εκτελούνται με συνδυασμένη εισπνοή –εκπνοή όμως για να το πετύχει κανείς θα πρέπει να αποκτήσει πρώτα μία απαραίτητη εξοικείωση με την εκτέλεση τους.

Κόμπρα
Διάταση που χαλαρώνει τη μέση, βελτιώνει τη στάση του σώματος και τεντώνει τους κοιλιακούς και το στήθος. Από πρηνή θέση, ακουμπήστε τα χέρια στις παλάμες στο ύψος του στήθους και ανασηκωθείτε κρατώντας τη λεκάνη στο έδαφος. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 20’’- 30’’.
Όφελος: Ελαστικότητα στη μέση και διάταση κοιλιακών.

Σπιτάκι
Σταθείτε και πάλι σε πρηνή θέση με στήριξη στις παλάμες και τις μύτες των ποδιών σχηματίζοντας ένα τρίγωνο με το σώμα σας και το έδαφος. Προσπαθήστε σιγά σιγά να τεντώσετε τα πόδια σας φτάνοντας μέχρι το σημείο που μπορείτε. Δεν είναι απαραίτητο να ακουμπήσουν πλήρως τα πέλματα στο πάτωμα αν όμως μπορείτε κάντε το. Δε θα πρέπει να αισθανθείτε πόνο προκειμένου να την πραγματοποιήσετε, απλά εκτελέστε την μέχρι εκεί που μπορείτε. Μείνετε για 20’’-30’’.
Όφελος: Διάταση δικέφαλων μηριαίων, ελαστικότητα σπονδυλικής στήλης.

Προσευχή
Σε πρηνή θέση μαζέψτε το σώμα σας πάνω από τα πόδια σας (όπως στη φωτό) και απλώστε τα χέρια σας μπροστά και ανοιχτά (στο άνοιγμα των ώμων). Μείνετε για 20’’-30’’.
Όφελος: Αποφόρτιση πλάτης και μέσης, χαλάρωση.

Δημοσίευση στο Runner νο. 60 στη στήλη «Στα γρήγορα / ασκήσεις»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καλοκαιρινή ανάπαυση
Προτάσεις για τους δρομείς που βλέπουν τους καλοκαιρινούς μήνες ως ευκαιρία για ξεκούραση
Βάλτε κίνηση ή αλλιώς mobility για δρομείς
Εκτελέστε δυναμικές διατάσεις για (ένα) ιδανικό ζέσταμα
Μυϊκή δύναμη, αντοχή ή υπερτροφία;
Το διάλειμμα στις προπονήσεις ενδυνάμωσης καθορίζει τον στόχο της προπόνησης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο