Άλσος Σχολής Χωροφυλακής, Αμπελόκηποι

Ο «πνεύμονας» των Αμπελοκήπων, στο κέντρο της Αθήνας

Share

Οι περισσότεροι θα το έχετε δει αν έχετε συμμετάσχει στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας ή τον αγώνα των 10 χλμ. καθώς βρίσκεται πάνω στη διαδρομή αλλά ίσως δεν σκεφτήκατε ποτέ ότι θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο προπόνησης. Το Άλσος της Σχολής Χωροφυλακής επί της λεωφόρου Μεσογείων, απέναντι από το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, αποτελεί τον μοναδικό «πνεύμονα» πρασίνου της περιοχής των Αμπελοκήπων καθώς είναι γεμάτο με δέντρα και διάφορα φυτά ενώ διαθέτει σχετικά καλή οργάνωση και πολλά μικρά δρομάκια που σχηματίζουν αρκετές διαδρομές.

Λίγα λόγια για το μέρος
Το Δημοτικό Άλσος δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας πολύ κοντά στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Η κεντρική του είσοδος βρίσκεται στη λεωφόρο Μεσογείων, υπάρχει όμως πρόσβαση και από την οδό Τρικάλων. Πρόκειται για έναν κατάφυτο χώρο με αρκετά πυκνή βλάστηση συνολικής έκτασης περίπου 8 στρεμμάτων. Τα ψηλά δέντρα κρύβουν τις περισσότερες ακτίνες του ηλίου διατηρώντας, κυρίως το καλοκαίρι, ένα δροσερό κλίμα στο εσωτερικό ενώ φιλτράρουν και τους ήχους της πόλης.
Στο εσωτερικό, μικρά πλακόστρωτα δρομάκια ενώνονται σε διάφορα σημεία δημιουργώντας ένα δίκτυο από διάφορες μικρές διαδρομές. Υπάρχουν ακόμα αρκετοί πάγκοι και παγκάκια όπου μπορεί κανείς να εκτελέσει ασκήσεις αλλά και να ξεκουραστεί ενώ σε ένα από αυτά θα βρείτε και μια βρύση με νερό όπου μπορεί κανείς να δροσιστεί. Το άλσος είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 7:30 το πρωί ως τις 20:30 το βράδυ ενώ φωτίζεται μέχρι και την ώρα που κλείνει.

Η πρόσβαση
Το να φτάσει κανείς στο άλσος είναι πάρα πολύ εύκολο δεδομένου ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Πολύ κοντά βρίσκονται τόσο σταθμοί του μετρό (Πανόρμου και Κατεχάκη απέχουν περίπου 600 μέτρα) ενώ διέρχονται και πολλά λεωφορεία είτε επί της Κηφισίας είτε επί της Μεσογείων τα οποία σταματούν ακριβώς έξω από το άλσος. Πολύ εξυπηρετικό είναι βέβαια και το ποδήλατο αφού θα μπορέσετε να το δέσετε μέσα ή και έξω από το άλσος γλιτώνοντας έτσι και την κίνηση. Αντίθετα, όσοι επιχειρήσουν να πάνε με το αυτοκίνητο εκτός από την κίνηση θα αντιμετωπίσουν και τη δυσκολία της στάθμευσης.

Η διαδρομή
Η βασική διαδρομή έχει μήκος 550 μέτρα και σχηματίζει έναν κύκλο που ξεκινά από την πρώτη είσοδο, συνεχίζει περιμετρικά και στρίβει μετά το σιντριβάνι για να κλείσει και πάλι στην είσοδο.
Όλη η διαδρομή είναι πάνω στο πλακόστρωτο και οι στροφές του παρότι το άλσος είναι σχετικά μικρό, είναι σχετικά ανοιχτές και ομαλές. Υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώσει η διαδρομή, αν κανείς δεν στρίψει στο σημείο του σιντριβανιού, πηγαίνοντας προς το πίσω μέρος του πάρκου, εκεί όμως συχνάζουν μερικοί τετράποδοι φίλοι που δεν είναι πάντα τόσο φιλόξενοι…
Στο δεύτερο κομμάτι της διαδρομής υπάρχει μια μεγάλη ευθεία, περίπου 100 μέτρων, όπου μπορεί κανείς να εκτελέσει ασκήσεις αλλά και ανοίγματα.

Extras
+ Πολύ κοντά στο κέντρο, εύκολη πρόσβαση, ιδανικό για προπονήσεις μικρής διάρκειας
+ Ωραίο εσωτερικό περιβάλλον
– Μικρές διαδρομές και στενά δρομάκια

Δημοσίευση στο Runner 44, στη στήλη Διαδρομές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δασύλλιο, Πάτρα
Ένας πευκόφυτος λόφος κοντά στην καρδιά της πόλης της Πάτρας
Λόφος Λυκαβηττού
Τρέξιμο με θέα την Αθήνα
Βαρυμπόμπη
Πανέμορφο τοπίο, αμέτρητες επιλογές! Τρέξιμο στα βόρεια προάστια
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο