Αθλητικό – Οικολογικό Κέντρο Αγίων Αποστόλων, Χανιά

Με θέα τη θάλασσα

Share

Μία ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στα Χανιά, στις αρχές Ιουνίου, όπου βρεθήκαμε με αφορμή τη διεξαγωγή του κλασικού Βενιζέλειου Δρόμου και του πρώτου ομώνυμου ημιμαραθώνιου. Όπως ήταν φυσιολογικό αναζητήσαμε τον αγαπημένο χώρο που επιλέγουν οι Χανιώτες για το τρέξιμό τους και διαπιστώσαμε ότι η επιλογή τους είναι όντως δικαιολογημένη. Πρόκειται για ένα μικρό άλσος στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, πολύ κοντά στην παραλία, όπου παρά το ακατάλληλο της ώρας (ήταν νωρίς το απόγευμα με αρκετή ζέστη) είδαμε δεκάδες αθλούμενους να τρέχουν ή να περπατούν συνδυάζοντας άσκηση και αναψυχή.

Λίγα λόγια για το μέρος
Το Αθλητικό – Οικολογικό Κέντρο Αγίων Αποστόλων βρίσκεται στον Δήμο Νέας Κυδωνίας, πέντε χιλιόμετρα περίπου δυτικά από το κέντρο της πόλης (προς Πλατανιά), και εκτείνεται στη βάση τριών μικρών χερσονήσων που σχηματίζουν τέσσερις μικρούς κολπίσκους και τις αντίστοιχες παραλίες. Η περιοχή αυτή αποτελεί αθλητικό στέκι για τους αθλούμενους των Χανίων οι οποίοι έδωσαν πρόσφατα αγώνα για να διατηρήσουν την κοινόχρηστη χρήση του αφού το διεκδικούσε ιδιωτική εταιρεία για τουριστική εκμετάλλευση. Περιφερειακά του άλσους υπάρχουν διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις ενώ στην ευρύτερη περιοχή διοργανώνονται αρκετοί αγώνες και τουρνουά.

Η πρόσβαση
Μπορεί κανείς πολύ εύκολα να προσεγγίσει τον χώρο του άλσους με αυτοκίνητο από το κέντρο των Χανίων (Πλατεία Αγοράς) ακολουθώντας νοτιοδυτική κατεύθυνση προς πλατεία 1866 και στη συνέχεια από Σκαλίδη, προς παλαιά εθνική οδό Χανίων – Κισσάμου, Παρηγοριάς και δεξιά στη Δασκαλογιάννη προς την παραλία και τέλος αριστερά στην Αγίων Αποστόλων μέχρι την είσοδο του άλσους όπου υπάρχει αρκετός χώρος για στάθμευση (P).

Η διαδρομή
Η περίμετρος του άλσους είναι περίπου 1 χλμ. (A) και είναι σχεδόν επίπεδη με ανεπαίσθητες κλίσεις, άρα είναι ιδανική για νέους δρομείς αλλά και για πιο έμπειρους που ακολουθούν πιο γρήγορους ρυθμούς. Το έδαφος είναι χωμάτινο και αρκετά ομαλό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την προστασία από τους κραδασμούς. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πολύ όμορφη θέα έχει ο χώρος που εκτείνεται από την άλλη πλευρά του δρόμου προς την παραλία, τη μεσαία από τις τρεις χερσονήσους, όπου υπάρχει ένα αρκετά δαιδαλώδες δίκτυο από μονοπάτια, όχι τόσο ομαλά όσο στο άλσος και με μηδενική προστασία από τον ήλιο και τον αέρα. Εκεί το τρέξιμο είναι λίγο πιο δύσκολο αλλά και πιο αποδοτικό καθώς υπάρχουν συνεχείς μικρές υψομετρικές εναλλαγές που βοηθούν στην ενδυνάμωση και βελτίωση της αντοχής. Το μήκος αυτής της διαδρομής είναι επίσης 1 χλμ. (B) οπότε σε συνδυασμό με αυτήν στο άλσος αποτελούν και οι δύο τους μία ολοκληρωμένη πρόταση για όλους. Στο άλσος θα βρείτε επίσης χώρο για να κάνετε τις ασκήσεις σας καθώς και ανοίγματα και, βέβαια, μπορείτε να εκτελέσετε και διαλειμματικές προπονήσεις.

EXTRAS
+ Εναλλαγές παραστάσεων
+ Αρκετές επιλογές διαδρομών
+ Εύκολη πρόσβαση
+ Γήπεδα μπάσκετ και τένις
+ Άνετο παρκάρισμα
+ Ιδανικό για προπόνηση
τριάθλου
– Έλλειψη φωτισμού
– Σχετικά μικρή διαδρομή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρέχοντας δίπλα σε αιώνες ιστορίας - Ηράκλειο
Ενετικά Τείχη, Ηράκλειο – Κρήτης
Άλσος Σχολής Χωροφυλακής, Αμπελόκηποι
Ο «πνεύμονας» των Αμπελοκήπων, στο κέντρο της Αθήνας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο