Τρέχοντας δίπλα σε αιώνες ιστορίας – Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη, Ηράκλειο – Κρήτης

Share

Αποτελούν σήμα κατατεθέν της κρητικής πρωτεύουσας. Τα Ενετικά Τείχη ξεκίνησαν να χτίζονται τον 15ο αιώνα και ολοκληρώθηκαν το 17ο κι έκτοτε υψώνονται στο κέντρο του Ηρακλείου της Κρήτης, θυμίζοντας άλλες εποχές.
Ταυτόχρονα «κόβουν» την πόλη στη μέση, δημιουργώντας χώρους για περίπατο, τρέξιμο κι άλλες δραστηριότητες. Είχαμε τη χαρά να τρέξουμε κι εμείς παράπλευρα στα Τείχη και να απολαύσουμε το τρέξιμο, κάνοντας ταυτόχρονα ένα ταξίδι στο… χρόνο!

Λίγα λόγια για το μέρος
Τα Ενετικά Τείχη αποτελούν μία οχυρωματική κατασκευή για την πόλη του Ηρακλείου, ενώ ξεκίνησαν να χτίζονται το 1442 και ολοκληρώθηκαν το 1669.
Σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, η βάση του οποίου βρίσκεται στην παραλιακή πλευρά της πόλης.
Το συνολικό τους μήκος φτάνει περίπου τα 7χλμ., ωστόσο η πλευρά στην οποία τρέξαμε εμείς, η οποία ξεκινά από την παραλία και διεισδύει προς το εσωτερικό της πόλης έως και το πάρκο Ν. Καζαντζάκη και Μ. Χατζιδάκη, φτάνει τα 2χλμ.
Παράλληλα με τη συγκεκριμένη πλευρά του Τείχους, στην οποία κινηθήκαμε, βρίσκει κανείς το Δημοτικό Στάδιο της πόλης, τον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, το Γήπεδο του Εργοτέλη, χώρους για στάθμευση κ.ά.

Η πρόσβαση
Μιας και βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς είτε στη βόρεια, είτε στην κεντρική, είτε στη νότια πλευρά του. Για όσους κινούνται με δικό τους όχημα, στο ύψος του πάρκου Ν. Καζαντζάκη και Μ. Χατζιδάκη επί της λεωφόρου Πλαστήρα υπάρχει αρκετός χώρος για στάθμευση.

Η διαδρομή
Ξεκινήσαμε την προπόνησή μας από το μονοπάτι στην πύλη Ιησού (Α) με κατεύθυνση προς την παραλία και συνεχίσαμε παραπλεύρως των Τειχών.
Στη συνέχεια, στρίψαμε δεξιά και περάσαμε μπροστά από τον τάφο του Ν. Καζαντζάκη, ενώ ξαναβρήκαμε και πάλι τα Τείχη για να συνεχίσουμε μέχρι και το σημείο όπου φτάσαμε στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου (παραλιακή), απ’ όπου κάναμε αναστροφή κι επιστρέψαμε προς τα πίσω ακολουθώντας την ίδια διαδρομή. Συνολικά, σχηματίσαμε μία απόσταση 3.850μ., πατώντας πάνω σε εδάφη με χώμα και σπανιότερα άσφαλτο.

Extras
+Εναλλαγές τοπίου και εδάφους
+Στο κέντρο της πόλης
+Πολλές επιλογές για παράλληλες δραστηριότητες
-Δεν ενδείκνυται για γρήγορες προπονήσεις

Δημοσίευση στο Runner 93, στη στήλη Διαδρομές / Πόλη

*Ευχαριστούμε τον φίλο του περιοδικού Δημήτρη Μανελάκη από τον ΣΔΥ Ηρακλείου για την πολύτιμη βοήθεια

διαδρομές Ηράκλειο χάρτης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ασύρματος Αγ. Δημήτριος
Πράσινη ελπίδα – τρέχουμε στη νότια Αθήνα
Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (Ε.Α.Κ.Ν.), Ελληνικό
Διαδρομή πρότυπο! Τρέχουμε στα νότια προάστια της Αθήνας στο Ελληνικό
Άλσος Νέας Σμύρνης
Ένα αγαπημένο δρομικό στέκι στα νότια προάστια!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο