Φασκομηλιά, Βουλιαγμένης

Τρέχουμε ανάμεσα σε λίμνη και σε θάλασσα στα Νότια Προάστια της Αθήνας

Share

Σε μία από τις πιο μαγευτικές περιοχές της Αττικής ανάμεσα στη λίμνη της Βουλιαγμένης και τη θάλασσα του Σαρωνικού, στο λόφο που σκεπάζει τα «λιμανάκια» υπάρχει μία έκταση που λέγεται Φασκομηλιά και φιλοξενεί καθημερινά δεκάδες δρομείς και ποδηλάτες που διασχίζουν τα καλοστρωμένα, χωμάτινα δρομάκια του και απολαμβάνουν τη μοναδική θέα.

Λίγα λόγια για το μέρος
Τα λιμανάκια της Βουλιαγμένης είναι μία περιοχή γνωστή για τη θέα της αλλά και για τις συναντήσεις των φίλων της μηχανοκίνητης ταχύτητας. Πάνω από την παραλιακή λεωφόρο όμως «κρύβεται» κι ένας χαμηλός λόφος που οι δρόμοι του σχηματίζουν αρκετές διαδρομές. Το έδαφος είναι αρκετά φιλικό αφού είναι μεν χωμάτινο είναι όμως αρκετά πατημένο ενώ τα τελευταία χρόνια μετά από συνεχείς αναδασώσεις το μέρος έχει αρχίσει να αποκτά και βλάστηση. Οι εναλλαγές της κλίσης είναι συχνές, οι περισσότεροι δρόμοι όμως είναι επίπεδοι ή έχουν πολύ μικρές αυξομειώσεις.

Η πρόσβαση
Τα λιμανάκια βρίσκονται ανάμεσα στην περιοχή της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας επί της παραλιακής λεωφόρου περίπου στο 25ο χλμ. Για να μπει κανείς στο εσωτερικό του λόφου θα πρέπει να στρίψει λίγο μετά την κεντρική πλατεία της Βουλιαγμένης, πριν από τα λιμανάκια, στην οδό Πανός και αφού ανηφορίσει να στρίψει και πάλι δεξιά στην οδό Σαπφούς.
Από εκεί, μετά από λίγο στα αριστερά υπάρχει ένας αδιέξοδος δρόμος (Αργοναυτών) που οδηγεί στην είσοδο του λόφου. Στο τέρμα του θα δείτε την είσοδο ενώ υπάρχει χώρος για να σταθμεύσετε το όχημά σας. Υπάρχει βέβαια κι άλλη είσοδος που βρίσκεται επί της παραλιακής Λεωφόρου (σημείο Γ) όμως θα πρέπει κανείς να διασχίσει κάθετα την Παραλιακή κάτι που είναι αρκετά επικίνδυνο και δεν θα το συνιστούσαμε. Όσοι κινηθούν με τη συγκοινωνία, πολύ κοντά και στις δύο εισόδους επί της παραλιακής κάνουν στάση τα λεωφορεία Ε22 (Αθήνα – Σαρωνίδα), 114 (Γλυφάδα – Καβούρι – Βουλιαγμένη), 115 (Γλυφάδα – Βουλιαγμένη – Κίτσι) και 116 (Γλυφάδα – Βάρη – Κίτσι).

Η διαδρομή
Το δίκτυο των δρόμων καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του λόφου, δυστυχώς όμως δεν επικοινωνούν όλοι μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν μία ενιαία διαδρομή. Παρόλα αυτά, αξίζει τον κόπο να τους εξερευνήσετε. Για τους πιο σχολαστικούς, ωστόσο, έχουμε σχηματίσει μία διαδρομή που ξεπερνά τα 3 χλμ. και ουσιαστικά κλείνει έναν κύκλο με κοινή εκκίνηση και τερματισμό. Συγκεκριμένα, με αφετηρία από την είσοδο της οδού Αργοναυτών (σημείο Α) ακολουθήστε το δρόμο και στο πρώτο σταυροδρόμι που θα συναντήσετε (σημείο Β) στρίψτε δεξιά (προς τη θάλασσα) ενώ και στην επόμενη διχάλα συνεχίστε δεξιά. Μέχρι αυτό το σημείο ο δρόμος είναι ελαφρώς κατηφορικός και κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Συνεχίζοντας, ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει ενώ κατευθύνεται προς το κέντρο του λόφου για να σας οδηγήσει τελικά στην διχάλα από όπου είχατε ξεκινήσει. Αυτή τη φορά ακολουθήστε τον άλλο δρόμο στρίβοντας δεξιά. Συνεχίστε ευθεία μέχρι και τον τρίτο κάθετο δρόμο που θα βρείτε όπου πρέπει να στρίψετε αριστερά και να ακολουθήσετε το δρόμο που θα σας φέρει στο σταυροδρόμι όπου ξεκινήσατε. Η συνολική απόσταση της διαδρομής αυτής είναι λίγο περισσότερο από 2 χλμ. ενώ αν συνυπολογίσουμε την απόσταση από το σταυροδρόμι ως το σημείο εισόδου (σημείο Α σε Β και επιστροφή) φτάνει τα 3 χλμ. Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι σε όλο το μήκος της χωμάτινη ενώ έχει συνολικά σχετικά ομαλή κλίση.

EXTRAS
+ Όμορφη θέα
+ Καλοστρωμένοι δρόμοι
+ Εναλλαγές τοπίων
+ Συνδυασμός με άλλες διαδρομές (παραλιακή λεωφόρο, Καβούρι)
– Απουσία φωτισμού
– Δεν υπάρχει νερό

Δημοσίευση στο Runner 53, στη στήλη Διαδρομές / Πόλη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άλσος Νέας Σμύρνης
Ένα αγαπημένο δρομικό στέκι στα νότια προάστια!
Πάρκο Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας»
Ένα αστικό πάρκο δίπλα στη θάλασσα στο Νέο Φάληρο, Πειραιάς
Τρέχοντας δίπλα σε αιώνες ιστορίας - Ηράκλειο
Ενετικά Τείχη, Ηράκλειο – Κρήτης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο