Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά (Ε.Α.Κ.Ν.), Ελληνικό

Διαδρομή πρότυπο! Τρέχουμε στα νότια προάστια της Αθήνας στο Ελληνικό

Share

Εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς τόσο των δρομέων όσο και μεγάλου αριθμού αθλουμένων στην Αττική. Τρέξιμο, ομαδικά παιχνίδια, βάδισμα και χαλάρωση συνδυάζονται θαυμάσια σε ένα χώρο που καθημερινά φιλοξενεί εκατοντάδες φίλους του αθλητισμού όπως και μερικούς από τους σημαντικότερους αγώνες δρόμου του λεκανοπεδίου.

Το RUNNER βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά για να τρέξει στη διαδρομή που έφτιαξαν οι υπεύθυνοι του αθλητικού κέντρου. Μια διαδρομή, από τις ελάχιστες στη χώρα μας, η οποία φτιάχτηκε αποκλειστικά για δρομείς και έχει κατασκευασθεί με σωστές προδιαγραφές έτσι ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατό έδαφος.

Λίγα λόγια
Η εγκατάσταση λειτουργεί από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι και πολύ αργά το βράδυ κι έτσι μπορείτε να την επισκεφτείτε, πρακτικά, ό,τι ώρα θέλετε για να κάνετε την προπόνησή σας. Το βράδυ ο φωτισμός θα μπορούσε να είναι καλύτερος, παρ’ όλα αυτά είναι επαρκής για τρέξιμο αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσοχή. Δεν είναι άλλωστε λίγοι όσοι επισκέπτονται το κέντρο τις βραδινές ώρες για να κάνουν ένα χαλαρό τρέξιμο μετά από μια έντονη μέρα. Μέσα στην εγκατάσταση, υπάρχουν βρύσες με πόσιμο νερό, λειτουργούν δύο καντίνες, ενώ υπάρχει και αυτόματος πωλητής (στα αποδυτήρια του στίβου) για να προμηθευτείτε νερό, ισοτονικά ποτά ή κάποιο ενεργειακό σνακ (μπάρες κλπ.), ενώ υπάρχουν και αποδυτήρια για να αλλάξετε τα ιδρωμένα σας ρούχα. Για το πάρκινγκ δε γίνεται λόγος αφού υπάρχει άφθονος χώρος, εκτός αν είναι Σαββατοκύριακο οπότε λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας μπορεί να δυσκολευτείτε λιγάκι. 

Πρόσβαση
Η κεντρική είσοδος βρίσκεται επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος στο Ελληνικό, ακριβώς απέναντι από το παλιό αεροδρόμιο. Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη αφού όλα τα λεωφορεία που κινούνται προς παραλιακή λεωφόρο (Α1, Ε1, Α2, Ε2, Ε22, Β2 κ.ά) περνούν ακριβώς μπροστά από την είσοδο (1 στάση Αγ. Κοσμά), ενώ και το τραμ της γραμμής προς Βούλα σταματά ακριβώς στο ίδιο σημείο. Για όσους χρησιμοποιούν το Ι.Χ. τους υπάρχει αρκετά μεγάλος χώρος στάθμευσης.

Η διαδρομή
Η διαδρομή είναι κυκλική, και καλύπτει σχεδόν περιμετρικά όλη την εγκατάσταση. Με νοητό σημείο εκκίνησης το πλακόστρωτο (σημείο 1) που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του χωμάτινου γηπέδου του ποδοσφαίρου (Χ.Γ.Π.) που εφάπτεται στο χώρο στάθμευσης η διαδρομή κατευθύνεται βόρεια και κινείται προς τα γήπεδα 5×5. Αφού διανύει λίγα μέτρα σε άσφαλτο, κινείται προς τα δεξιά πίσω από το κτίριο διοίκησης του Ε.Α.Κ.Ν. μέχρι να συναντήσει κάθετα το δρόμο που οδηγεί προς τους ξενώνες των αθλητών (σημείο 2), στρίβει αριστερά και για ένα σύντομο τμήμα κινείται παράλληλα στην παραλιακή λεωφόρο, για να επιστρέψει στρίβοντας αριστερά (σημείο 3) προς το αρχικό σημείο εκκίνησης. Συνεχίζει παράλληλα με τη μικρή ευθεία του Χ.Γ.Π. και αφού στρίψει δεξιά (σημείο 4) κινείται παράλληλα προς την παραλιακή λεωφόρο με κατεύθυνση προς Γλυφάδα. Μετά το γήπεδο του χόκεϊ επί χόρτου στρίβει δεξιά με κατεύθυνση προς το γήπεδο του στίβου. Περνά από τη νοτιοανατολική πλευρά του σταδίου, πίσω από το κλειστό προπονητήριο του στίβου από όπου στρίβοντας σχεδόν κάθετα αριστερά (σημείο 5) κατευθύνεται περιφερειακά πλέον προς τη νότια πλευρά του κέντρου, ακολουθώντας την περίφραξη που το οριοθετεί, μέχρι που να επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης όπου και κλείνει τον κύκλο. Το συνολικό μήκος που καλύπτει είναι περίπου 2,5 χλμ. με τα περισσότερα από αυτά να είναι καλυμμένα από μαλακό, πολύ καλής ποιότητας, χώμα που λόγω της σωστής επίστρωσης δεν κρατάει νερό ακόμα και μετά από έντονη βροχόπτωση. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καθώς το πλάτος της διαδρομής δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο (έως δύο άτομα) είναι καλό να ακολουθούμε την ενδεδειγμένη φορά (αριστερόστροφη), ακόμα και στα σημεία που η διαδρομή φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι.

EXTRAS
+ Εξαιρετικό έδαφος.
+ Συνεχής και ευχάριστη εναλλαγή τοπίων.
+ Φιλικό και «αθλητικό» περιβάλλον.
+ Εύκολη πρόσβαση.
+ Δυνατότητα για παράλληλες δραστηριότητες (αθλοπαιδίες, στάδιο στίβου, καφετέρια, παιδική χαρά για τα παιδιά).
+ Ιδανικό σημείο για να βρείτε δρομική παρέα (και όχι μόνο).
– Προσοχή στα σημεία που διασχίζουν κάθετα τον εσωτερικό δρόμο της εγκατάστασης στη βόρεια κυρίως πλευρά όπου βρίσκονται οι ξενώνες των αθλητών, ιδιαίτερα εάν ακούτε μουσική καθώς από το δρόμο περνούν αρκετά συχνά αυτοκίνητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άλσος Αγίου Ιερόθεου, Περιστέρι
Στέκι για ορεινούς δρομείς
Λόφος Λυκαβηττού
Τρέξιμο με θέα την Αθήνα
Δασύλλιο, Πάτρα
Ένας πευκόφυτος λόφος κοντά στην καρδιά της πόλης της Πάτρας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο