Βαρυμπόμπη

Πανέμορφο τοπίο, αμέτρητες επιλογές! Τρέξιμο στα βόρεια προάστια

Share

Έχουμε αναφερθεί συχνά στις πανέμορφες διαδρομές για τρέξιμο που υπάρχουν στα βουνά που περιτριγυρίζουν το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η Πάρνηθα είναι ένα από αυτά και η περιοχή της Βαρυμπόμπης φιλοξενεί εδώ και πολλές δεκαετίες τους Αθηναίους που επιλέγουν να τρέξουν, να περπατήσουν, να κάνουν βόλτα με το ποδήλατο ή ακόμα και με το enduro τους στα αναρίθμητα μικρά και μεγαλύτερα μονοπάτια της. Η ομορφιά του τοπίου είναι απερίγραπτη και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς (μέχρι να το πραγματοποιήσει μερικές φορές) ότι μπορεί σε 20 λεπτά από την Αθήνα να βρεθεί στην καρδιά της φύσης.

Λίγα λόγια
Η πρόσβαση στο χώρο είναι δυνατή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά εξαιτίας έλλειψης φωτισμού περιορίζεται από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου. Υπάρχει συνεχής διακριτική επίβλεψη από ομάδες της αστυνομίας που περιπολούν, οπότε υπάρχει σχετική ασφάλεια. Στον χώρο δεν υπάρχει διαθέσιμο πόσιμο νερό οπότε θα πρέπει να φροντίσετε για την ενυδάτωσή σας, είτε με κάποιο υδροδοχείο πλάτης αν σκοπεύετε να τρέξετε αρκετή ώρα, είτε αφήνοντας σε κάποιο σημείο μερικά μπουκάλια με νερό ή αθλητικό ποτό. Πέρα από τη διαδρομή που σας προτείνουμε, υπάρχουν, όπως προείπαμε, ανεξάντλητες επιλογές ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, απλά φροντίστε να βάζετε κάποια σημάδια έτσι ώστε να μπορείτενα βρείτε εύκολα τον δρόμο της επιστροφής για να μην αναγκαστείτε να κάνετε το διπλάσιο χρόνο από τον οποίο ξεκινήσατε. Ένα ρολόι με GPS ή με footpod θα σας φανεί χρήσιμο για να γνωρίζετε την ακριβή απόσταση που διανύσατε, ενώ το πρώτο μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στο αρχικό σημείο σε περίπτωση που χαθείτε.

Πρόσβαση
Όπως αναφέραμε ήδη, οι διαδρομές στην περιοχή είναι αναρίθμητες, δίνοντας τη δυνατότητα στον δρομέα να επιλέξει την απόσταση, τη δυσκολία, το έδαφος ακόμα και το περιβάλλον που θέλει να τρέξει. Έτσι επιλέξαμε ένα σημείο γνωστό στους περισσότερους, που αποτελεί χώρο προπόνησης για εκατοντάδες λάτρεις του βουνού κάθε Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για το χώρο που είναι γνωστός ως «Bασιλικά Kτήματα» και εκτείνεται στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη αφού μπορεί κανείς μέσω της εθνικής οδού και βγαίνοντας στην έξοδο για Βαρυμπόμπη (4η στη σειρά αφού περάσουμε τον κόμβο της Αττικής Οδού προς Λαμία) ή νωρίτερα στην έξοδο για Θρακομακεδόνες, να κατευθυνθεί προς την οδό Τατoΐου. Στο τέλος περίπου της Τατοΐου συναντάμε την ταμπέλα «προς εστιατόριο Λεωνίδας», στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε τον κεντρικόδρόμο. Μετά από περίπου 3,8 χλμ. συναντάμε μία πύλη στη δεξιά πλευρά όπου απαγορεύεται η είσοδος στα αυτοκίνητα, αλλά υπάρχει αρκετά μεγάλος χώρος στάθμευσης στο απέναντι ξέφωτο. Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητό μας και μπαίνουμε στο χώρο από το ανοικτό συρματόπλεγμα (ελληνική πραγματικότητα) που υπάρχει στην αριστερή πλευρά της πύλης. Αφού περπατήσουμε για 300 περίπου μέτρα συναντάμε μία παλιά μαρμάρινη πύλη και ένα μικρό φυλάκιο. Από εκεί μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδρομή μας.

Η διαδρομή
Η διαδρομή που σας προτείνουμε είναι κυκλική και κινείται κοντά στην περιοχή που βρίσκονται οι περισσότερες κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες αναπαλαιώνονται και ίσως από την επόμενη χρονιά να είναι ανοικτές για το κοινό, λειτουργώντας ως μουσειακοί χώροι ή χώροι εκδηλώσεων κλπ. Αποτελείται από τμήματα ασφάλτου και χωματόδρομου σε αρκετά καλή κατάσταση καθώς και αρκετά ανηφορικά και κατηφορικά τμήματα. Υπάρχουν αρκετά κομμάτια που έχουν προστασία από τον ήλιο αλλά και αρκετά πιο εκτεθειμένα κυρίως προς τη βορειοανατολική πλευρά. Η συνολική απόσταση της κυκλικής διαδρομής είναι περίπου 2,9 χλμ.

EXTRAS
+ Τεράστια ποικιλία διαδρομών.
+ Αρκετά καλό έδαφος.
+ Συνεχής και ευχάριστη εναλλαγή τοπίων.
+ Μοναδική επαφή με τη φύση.
+ Εύκολη πρόσβαση.
+ Ιδανικό για οικογενειακή εκδρομή με τρέξιμο,ποδήλατο και πικ-νικ.
– Προσοχή στις απότομες στροφές καθώς στο χώρο κυκλοφορούν ποδηλάτες και αναβάτες enduro .
– Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας μια αντιισταμι- νική αλοιφή για τυχόν
τσιμπήματα από διάφορα έντομα (έχει και το δάσος τους κινδύνουςτου!)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
Τρέξιμο στο κέντρο της πόλης της Αθήνας
Δασύλλιο, Πάτρα
Ένας πευκόφυτος λόφος κοντά στην καρδιά της πόλης της Πάτρας
Άλσος Δικαστηρίων Ευελπίδων
Το άλσος της γειτονιάς, τρέχω δίπλα απο το κέντρο της Αθήνας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο