Τρέξιμο με βροχή! Οδηγίες & συμβουλές για απόλυτη ασφάλεια

Οδηγίες και συμβουλές για απόλυτη ασφάλεια

Share

Οδηγίες & συμβουλές για ασφαλές τρέξιμο στη βροχή

Η βροχή αποτελεί έναν μόνιμο “εχθρό” για τους δρομείς, ανεξάρτητα από την εποχή. Γιατί δεν είναι μόνο το φθινόπωρο και τον χειμώνα που μία επίμονη ή μία απότομη βροχή μπορεί να χαλάσει τα προπονητικά μας σχέδια.

Και το καλοκαίρι πολύ συχνά οι βροχές κάνουν την εμφάνισή τους, και αρκετές φορές εντελώς απρόσμενα, και μας χαλάνε τις προπονήσεις.

Τι πρέπει, όμως να κάνουμε όταν βρέχει;

Μα φυσικά, αδιάβροχα!

Το πρώτο και βασικό είναι να επιλέξουμε αδιάβροχα ρούχα, ιδιαίτερα για το επάνω μέρος. Ένα αδιάβροχο, ελαφρύ jacket είναι πάντα μία εξαιρετική επιλογή καθώς θα κρατήσει τον κορμό μας όσο γίνεται πιο στεγνό.

Μην το παρακάνετε

Μην το παρακάνετε φορώντας πολλά ρούχα, ωστόσο, γιατί αν βραχούν – που κάποια στιγμή μοιραία θα συμβεί – τότε θα είναι πολύ χειρότερα για εσάς. Ντυθείτε, λοιπόν, με γνώμονα τη θερμοκρασία που επικρατεί, και όχι τη βροχή!

Να σας βλέπουν!

Είναι σημαντικό βέβαια, ιδιαίτερα αν τρέχουμε στο δρόμο, να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο να γινόμαστε ορατοί από τους οδηγούς. Συνεπώς φροντίστε να φοράτε ρούχα με έντονα χρώματα ή και ανακλαστήρες καθώς η βροχή μειώνει την ορατότητα των οδηγών. Εννοείται πως και τα άλλα αξεσουάρ (ανακλαστήρες, ζώνες φωτός κ.ά) μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Δοκιμασμένα μέρη

Ιδανικά επιλέγουμε ασφαλή και δοκιμασμένα μέρη για τρέξιμο, όπως το στάδιο ή ένα πάρκο που γνωρίζουμε καλά. Ο πρώτος κίνδυνος που προκύπτει είναι οι παγίδες του δρόμου που μπορεί να καλύπτονται από νερά (λακκούβες, κακοτεχνίες κ.ά) ή τα εδάφη που γλιστρούν (ιδιαίτερα τις κατηφόρες με κακή ποιότητα ασφάλτου). Μάλιστα, στην περίπτωση που το έδαφος φαίνεται αβέβαιο και που η πρόσφυση είναι περιορισμένη δεν είναι κακό να σταματήσετε το τρέξιμο και να περπατήσετε για λίγο προκειμένου να αποφύγετε κάποια πτώση.

Ο δεύτερος κίνδυνος, σε περίπτωση που η βροχή είναι πολύ δυνατή, είναι οι πτώσεις αντικειμένων, όπως κλαδιά ή άλλα αντικείμενα για αυτό είναι καλό να τρέχουμε σε πιο “ανοιχτά” μέρη.

Κρατήστε τα πράγματα σας στεγνά

Σε περίπτωση ακόμα που έχεις πάει για προπόνηση και το πάει για βροχή, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, φρόντισε να αφήσεις τα πράγματά σου κάπου που δεν θα βραχούν όταν ξεκινήσει.

Τα 2 αξεσουάρ που “σώζουν”

Το αξεσουάρ που μπορεί να σε σώσει είναι το καπέλο (ιδανικά με γείσο) καθώς θα προστατέψει το πρόσωπό σου από τα νερά της βροχής και θα κρατήσει, όσο είναι δυνατόν, το κεφάλι σου στεγνό. Επιπλέον, αν υπάρχει υποψία βροχής, πάρτε μαζί σας κι ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες ώστε να αλλάξετε σε περίπτωση που βραχούν.

Αλλάξτε αμέσως

Ακόμα, φροντίστε να γυρίσετε άμεσα στο σπίτι ή έστω να αλλάξετε γρήγορα τα βρεγμένα ρούχα. Αν έχετε βραχεί αρκετά αποφύγετε από το να καθίσετε κάπου για διατάσεις ή ασκήσεις. Είναι προτιμότερο να επιστρέψετε σπίτι και να είστε ασφαλείς εκτελώντας εκεί τις ασκήσεις σας.

Φροντίστε τα παπούτσια σας

Σε περίπτωση τώρα, γυρίσετε σπίτι και τα παπούτσια σας έχουν γίνει “παπί” αποφύγετε να τα βάλετε κοντά σε κάποιο θερμικό σώμα (καλοριφέρ, σόμπα κλπ.). Κάτι τέτοιο μπορεί να καταστρέψει τα ελαστικά του μέρη και υλικά. Προτιμήστε να τα τυλίξετε με παλιές εφημερίδες που θα πάρουν τις “υγρασίες” (αφού τα τινάξετε όσο είναι δυνατόν) και αργότερα τα αφήνετε να στεγνώσουν εντελώς π.χ. στο μπαλκόνι, όταν πλέον θα έχει σταματήσει η βροχή.

Απολαύστε το!

Αν πρόκειται για ένα ψιλόβροχο τότε απλά… απολαύστε το τρέξιμό σας (εφόσον δεν έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα) καθώς ο συνδυασμός μπορεί να γίνει αρκετά… διασκεδαστικός. Φροντίστε μόνο να αλλάξετε γρήγορα ρούχα, σε περίπτωση που έχουν βραχεί αρκετά.

Τι πρέπει να κάνουμε αν μας πιάσει βροχή την ώρα της προπόνησης;

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που η βροχή μας πιάνει επί τω… έργω, κατά τη διάρκεια δηλαδή της προπόνησης. Σε αυτήν την περίπτωση αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι τα εξής:

  • Προσέχουμε πολύ προσεκτικά πού πατάμε τόσο για τις κακοτεχνίες όσο και για τις ολισθηρές επιφάνειες (που αναφέραμε νωρίτερα).
  • Αν η βροχή φαίνεται να δυναμώνει επιστρέφουμε προς τη βάση μας (στάδιο, σπίτι, αυτοκίνητο) και προσπαθούμε να αλλάξουμε γρήγορα τα βρεγμένα μας ρούχα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Τρέχοντας δίπλα στην ιστορία, στην παλιά πόλη της Αθήνας.
Τι είναι η Δρομική Οικονομία;
Ανάλυση σε έναν από τους σημαντικότερους δρομικούς όρους
Ο τέλειος ημιμαραθώνιος
Ιστορικά στοιχεία, ρεκόρ αλλά και όσα πρέπει να ξέρετε για να τρέξετε τον τέλειο ημιμαραθώνιο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο