Τι κάνουμε όταν πέφτουν κεραυνοί; Πολύτιμες οδηγίες και συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές από τον διευθυντή εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

Share

Οδηγίες και συμβουλές για την προστασία από κεραυνούς

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι κεραυνοί μπορούν να αποβούν μοιραία όχι μόνο όταν τρέχουμε αλλά και όταν είμαστε εκτός σπιτιού.

Μην ξεχνάμε, όσα έγιναν πριν από λίγες μέρες σε αγώνα δρόμου στη Δράμα.

Τι κάνουμε, όμως για να προστατευθούμε από τους κεραυνούς;

Σύμφωνα με τον διευθυντή εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρη Τρόμπακα που μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στους Α. Τελιανίδου και Φ. Γρηγοριάδη, “οι κεραυνοί μπορεί να σκοτώσουν, να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες”.

Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε, λοιπόν, όταν είμαστε εκτός σπιτιού και πέφτουν κεραυνοί;

Οδηγίες και συμβουλές

“Όταν πέφτουν κεραυνοί δε βηματίζουμε, δεν κάνουμε μεγάλους διασκελισμούς, ούτε τρέχουμε. Όταν πέφτει ένας κεραυνός ακολουθεί ένα επιδερμικό φαινόμενο πάνω στην επιφάνεια της γης, με το ρεύμα να δημιουργεί ομόκεντρους κύκλους.

Καθώς λοιπόν περπατάει κάποιος, περνάει το ρεύμα από τη μια μεριά στην άλλη κι επιλέγει να περάσει από το ανθρώπινο σώμα, να ταξιδέψει παρά να ακολουθήσει τους ομόκεντρους κύκλους της Γης» αναφέρει ο κ. Τρομπάκας.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του 55χρονου αθλητή στη Δράμα που έχασε τη ζωή του σημείωσε ότι ο κεραυνός δεν έπεσε επάνω του, αλλά πολύ κοντά και ενώ ήταν σε στάση βηματισμού.

Όταν είμαστε σε ανοιχτό χώρο (βουνό, εκτός πόλης κλπ.)

Ο κ. Τρόμπακας συμβουλεύει όσους βρίσκονται εκτός αστικού ιστού να έχουν τα χέρια μαζεμένα και να μην πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση άλλον άνθρωπο και να παραμένουν στάσιμοι. Αν χρειαστεί να μετακινηθούν θα πρέπει να το κάνουν με πολύ μικρά βήματα και το ένα πόδι δίπλα στο άλλο.

Αν μάλιστα έχει κάποιο παιδί μαζί είναι καλύτερα να μην κρατιόμαστε χέρι-χέρι, ενώ αντίστοιχα, αν έχουμε κατοικίδιο να μην φορά λουρί.

Ο κεραυνός δίπλα μας

«Αν πέσει κεραυνός στα πέντε μέτρα μακριά και είμαστε με ενωμένα τα πόδια, το μόνο που θα μας προκαλέσει είναι το ωστικό κύμα να μας πετάξει και να δημιουργήσει μια περιοδική κώφωση. Γι’ αυτό σκοτώνονται πρώτα τα τετράποδα, όπως κατσίκια, κοπάδια, σκύλοι, άλογα που δεν μένουν ακίνητα και τρέχουν με μεγάλη δρασκελιά» αναφέρει ο κ. Τρομπάκας.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που χτυπήσει κάποιον κεραυνός

«Ο άνθρωπος δεν είναι πυκνωτής, δε θα κρατήσει το ρεύμα για να μεταφερθεί σ’ εμάς ακαριαία. Φεύγει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και προκαλεί συνήθως ανακοπή στην καρδιά όποτε αν υπάρχει απινιδωτής μπορεί να επανέλθει ο άνθρωπος που έχει χτυπηθεί, όπως και με ΚΑΡΠΑ», ανάφερε ο επικεφαλής διασώστης τονίζοντας πως οι πρώτες βοήθειες μπορούν να δοθούν άμεσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O Όμιλος H Hotels Collection, Μέγας χορηγός του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου!
Χορηγός εθελοντισμού και του αγώνα των 5χλμ.
2ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος Πάτρας
Ανοιχτές οι εγγραφές έως τις 2 Απριλίου!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο