10ο Palia Kavala trail run “Δρόμος του νερού’’

22-6-2019: Αγώνες βουνού στην Καβάλα

Share

Στις 22 Ιουνίου για 10η συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί αγώνας βουνού με την επωνυμία ’10ο  Palia Kavala trail run – Δρόμος του νερού’.

Ακολουθεί η αναλυτική προκήρυξη του αγώνα:

‘Ημερομηνία: Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Ώρα: 17:00

Αφετηρία: Κεντρική Πλατεία Καβάλας

Τερματισμός: Πλατεία Παλιάς Καβάλας

Απόσταση: 19 χλμ

Χρονικό Όριο: 4 ώρες

Υψ. Ανάβαση: 1.135m

Υψ. Κατάβαση: 732m

Υψ. Διαφορά: 1.917m

Κόστος συμμετοχής: 15€
 
 
Για δέκατη χρονιά διεξάγεται στην Καβάλα ο ορεινός αγώνας Δρόμος του Νερού – WaterTrailRun2019 στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπαίθριων δραστηριοτήτων/outdoors activities festival με την ονομασία WoodWaterWild festival. Η ονομασία του αγώνα οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής βαδίζει πάνω στον ιστορικό «Δρόμο του Νερού», ένα κατασκευαστικό έργο που υδροδοτούσε την πόλη της Καβάλας ήδη από τους Ρωμαϊκούς χρόνους και περιλαμβάνει λιθόχτιστα γεφύρια και το περίφημο υδραγωγείο της πόλης με τις 60 αψίδες. Σημαντικό επίσης μέρος της διαδρομής αποτελεί το πανέμορφο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της  Παλιάς Καβάλας.
 
Η διαδρομή

Ο αγώνας ξεκινά από την κεντρική πλατεία της πόλης της Καβάλας (Πλατεία Ελευθερίας), ακριβώς στο υψόμετρο της θάλασσας. Αρχικά η διαδρομή ακολουθεί τον ασφάλτινο δρόμο (Βενιζέλου, Κουντουριώτου), σχετικά χαμηλής ανωφέρειας, που περνά σε περίπου 400m μπροστά από τις Καμάρες(παλιό υδραγωγειο). Από το σημείο εκείνο και για το επόμενα 600m ο δρόμος κερδίζει γρήγορα υψόμετρο μέχρι να φτάσει στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού όπου για το υπόλοιπο 0,5 χλμ ασφάλτινου δρόμου ανηφορίζει με πολύ ηπιότερη κλίση.

Αρχικά συναντάμε το εκκλησάκι του  Αγίου Κωνσταντίνου και αμέσως μετά αρχίζει ο χωματόδρομος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βραχώδες τμήμα της διαδρομής που αφήνει τα τελευταία σπίτια της πόλης και ξεκινά να ανηφορίζει τον λόφο που οδηγεί στα πέτρινα γεφύρια της διαδρομής. Περνάμε το μεγάλο γεφύρι, (Υψομ.245m) με την κλίση απότομα να αυξάνει, μέχρι να φτάσουμε στο 5χλμ όπου  βρίσκουμε το 1ο στεκ υδροδοσίας. Συνεχίζει το μονοπάτι με ανηφορική κλήση για ένα χιλιόμετρο μέσα από μια κατάφυτη περιοχή με θάμνους και κωνοφόρα δέντρα που μας δίνουν επιπλέον ανάσες μέσα στη σκιά τους, για να καταλήξει στη συνέχεια στη θέση «μάνα του νερού». Ένα χιλιόμετρο μετά και συγκεκριμένα στο 9χλμ περίπου, συναντάμε το 2ο στεκ υδροδοσίας-τροφοδοσίας. Ακολούθως και αφού   πιάνουμε το υψομετρικό peak της διαδρομής στη θέση “Αυχένας”  (Υψομ.455m-KM:10) που είναι και το σημείο που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της καθοδικής πορείας, όπου θα υπάρχει και το 3ο στεκ υδροδοσίας. Αρχίζουμε να διακρίνουμε στα αριστερά μας τον κάμπο των Φιλίππων, έχοντας στα αριστερά του το Παγγαίο και στα δεξιά του το Φαλακρό.  Τραβερσάροντας αριστερά από το ρέμα της Παλιάς Καβάλας και χάνοντας ύψος με γρήγορο ρυθμό ανάμεσα σε θαμνώδη κυρίως βλάστηση, συναντούμε μετά από 3,5 περίπου χιλιόμετρα το 4ο στεκ, στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής από τότε που αφήσαμε την Καβάλα (Υψομ.130m-KM:13,7). Στο σημείο αυτό θα υπάρχει «κόφτης» για όσους αθλητές υπερβούν το όριο των 3 ωρών. Έχοντας πια μπροστά μας το τελευταίο  κομμάτι του αγώνα (6χλμ), αποχωριζόμαστε για πολύ λίγο το χώμα (300m ασφάλτου), περνάμε από το εγκαταλειμμένο λατομείο και ξεκινάμε την μεγάλη, τελική μας άνοδο. Μπαίνοντας στο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, με σύμμαχο τη σκιά των πελώριων δέντρων και τη δροσιά του νερού, ανεβαίνουμε σε υψόμετρο(Υψομ.360m-KM:17,4). Μόλις συναντήσουμε τον παραδοσιακό Νερόμυλο όπου υπάρχει και το 5ο στεκ υδροδοσίας, συνεχίζουμε προς την βορειοδυτική έξοδο του μονοπατιού και βλέπουμε τα πρώτα σπίτια του χωριού, όπου απομένουν πια 1.650 m σε ασφάλτινο δρόμο για να τερματίσουμε στην πλατεία της Παλαιάς Καβάλας (Υψομ.365m-KM:19,7).
 
Κανονισμοί αγώνα
 
ΧΡΟΝΟΣ & ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο “Δρόμος του Νερού” θα διεξαχθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, με ώρα εκκίνησης τις 17:00. Η αφετηρία του αγώνα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης της Καβάλας (Πλατεία Ελευθερίας) και ο τερματισμός στην πλατεία του χωριού της Παλιάς Καβάλας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ο αγώνας αποτελεί μια διοργάνωση του Συλλόγου Παλιάς Καβάλας, στο πλαίσιο του 11ου Wood Water Wild festival.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ: Υπεύθυνη για την οργάνωση και διεξαγωγή του αγώνα και αρμόδια επί αποτελεσμάτων, ποινών και ενστάσεων είναι το Δ..Σ. του Συλλόγου Παλαιάς Καβάλας

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Η αίτηση συμμετοχής θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.woodwaterwild.gr από τη στιγμή της δημοσιοποίησης της παρούσας προκήρυξης έως και την Δευτέρα 27 Μαΐου 2019. Επισημαίνουμε ότι η ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής δεν είναι δεσμευτική για την διοργάνωση, παρά μόνο αν ο αθλητής καταθέσει το αντίτιμο των 15 ευρώ στο λογαριασμό του συλλόγου GR59 0171 0610 0060 6113 8201 822, Τράπεζα Πειραιώς, έως και την Δευτέρα 27 Μαΐου 2019.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες με ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα. Όσοι είναι κάτω των 18 και επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να παρουσιάζουν την έγγραφη και ενυπόγραφη συγκατάθεση του κηδεμόνα τους.

ΟΡΙΟ ΑΡΙΘΜΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Το όριο αριθμού συμμετοχών για τη διοργάνωση του 2019 ανέρχεται στους τριακόσιους (300) αθλητές/αθλήτριες.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Το κόστος συμμετοχής στον αγώνα ανέρχεται στα 15 €  και η καταβολή του γίνεται μόνο μέσω του λογαριασμού του συλλόγου GR59 0171 0610 0060 6113 8201 822, Τράπεζα Πειραιώς, έως και την Δευτέρα 27 Μαΐου 2019.
Το ποσό αποτελεί οικονομική ενίσχυση για τον Σύλλογο Παλιάς Καβάλας, προκειμένου να ανταπεξέλθει στα έξοδα διοργάνωσης του αγώνα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
Άντρες 18-29 ετών
Άντρες 30-39 ετών
Άντρες 40- 49 ετών
Άντρες 50-59 ετών
Άντρες 60+ ετών
Γυναίκες 18-39 ετών
Γυναίκες 40+ ετών

Γενική κατηγορία

Για να είναι έγκυρη μία κατηγορία θα πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον 3 (τρεις) συμμετέχοντες/συμμετέχουσες.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: Το χρονικό όριο έγκυρου τερματισμού για τον αγώνα ορίζεται στις 4 ώρες από την ώρα εκκίνησης. Επισημαίνουμε ότι στο 13ο χλμ (4ο στεκ) θα υπάρχει «κόφτης» για όσους αθλητές υπερβούν το όριο των 3 ωρών.
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ: Κάθε αθλητής φέρει τον αριθμό αγώνα (bib) πάνω του, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να έχει πάνω σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη της μπλούζας του. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να διπλωθεί, αποκρύβοντας έτσι οποιοδήποτε στοιχείο αναγράφεται πάνω στον αριθμό (χορηγοί, λογότυπα κλπ). Αλλοίωση, απώλεια ή μη εμφανής αριθμός τιμωρείται με αποκλεισμό. Οι αθλητές της κάθε διοργάνωσης που τερμάτισαν στον αμέσως προηγούμενο αγώνα φέρουν αριθμό ο οποίος δείχνει τη θέση τερματισμού τους την προηγούμενη χρονιά. Η παραλαβή του αριθμού συμμετοχής του κάθε αθλητή θα γίνεται μέχρι και μισή ώρα πριν από την προβλεπόμενη ώρα εκκίνησης, στο χώρο της αφετηρίας του αγώνα.

ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η διαδρομή του αγώνα σημαίνεται καθ’ όλη τη διάρκειά του με άσπρη-κόκκινη ταινία, εκτυπωμένα κόκκινα βέλη κατεύθυνσης και Χ (αδιέξοδο), καθώς και χιλιομετρικές ενδείξεις.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο. Απόρριψη υλικών συσκευασίας ή άλλων μη οργανικών απορριμμάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επισύρει ποινή αποκλεισμού.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ:  Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών, υποστηρίζοντάς τους σε πέντε (5) ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής. Επιπλέον, στο τέλος του αγώνα προσφέρεται νερό, κρύο σάντουιτς και φρούτο.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: Τα Σημεία Ελέγχου του αγώνα είναι 5. Όλοι οι Σταθμοί τροφοδοσίας είναι ταυτόχρονα και Σημεία Ελέγχου. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό. Όποιος αθλητής δεν περάσει έστω κι από έναν σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή (ή τον κηδεμόνα του), το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του. Η απόφαση της Επιτροπής Αγώνα εκδίδεται το αργότερο μέχρι την ώρα των απονομών και είναι τελεσίδικη.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Οι διοργανωτές φροντίζουν για την ασφάλεια των αθλητών με την παρουσία της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας (ΔΟΚ),  και του Ερυθρού Σταυρού. Τα μέλη τους θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε όλα τα κομμάτια της διαδρομής, θα φέρουν χαρακτηριστική  ενδυμασία με το σχετικό λογότυπο. Ο κάθε αθλητής οφείλει να είναι προσεκτικός στην κίνησή του κατά τη διαδρομή, παραχωρώντας τη σειρά του σε πιο γρήγορους αθλητές που ζητούν να προσπεράσουν. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής και σε ένα τμήμα της μήκους τριών χιλιομέτρων, όπου οι αθλητές περνούν πάνω από 5 πετρόχτιστα γεφύρια του ιστορικού Δρόμου του Νερού. Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα κάποιο μέλος της ΔΟΚ που θα βρίσκεται στο συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής. Σε περιπτώσεις όπου μέλη της ΔΟΚ υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Εφόσον μέλος της ΔΟΚ ή της Επιτροπής του Αγώνα κρίνει ότι κάποιος αθλητής βρίσκεται σε κακή κατάσταση και αδυνατεί να συνεχίσει, τότε ο αθλητής υποχρεούται να παραδώσει τον αριθμό του.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τα στοιχεία του αγώνα ή να τον αναβάλλουν/ματαιώσουν χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο μετά την προκήρυξή του. Σε περίπτωση βροχόπτωσης και ολισθηρότητας , η διοργάνωση έχει φροντίσει για  εναλλακτική και πιο σύντομη διαδρομή. Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινόμενων, ο αγώνας θα ματαιωθεί.

ΠΟΙΝΕΣ: Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παραπτώματα & παραβιάσεις κανονισμού, είναι ο αποκλεισμός/αποβολή. Επιβάλλεται σε: 1) ρύπανση διαδρομής, 2) κοψίματα διαδρομής/shortcuts), 3) ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό της διοργάνωσης, 4) εξωτερική υποστήριξη, 5) απώλεια αριθμού αθλητή και οποιαδήποτε άλλη κολάσιμη συμπεριφορά. Δια βίου αποκλεισμός προβλέπεται σε βαριές περιπτώσεις, όπως άσκηση βίας κατά μελών της διοργάνωσης ή για καταλογισμό δόλου για εξαιρετικά μεγάλη συντόμευση της διαδρομής.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ, ΜΕΤΑΛΛΙΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ: Έπαθλα απονέμονται στους νικητές της κάθε κατηγορίας. Μετάλλια απονέμονται στους τρεις πρώτους αθλητές/αθλήτριες κάθε κατηγορίας με την προϋπόθεση ότι κάθε τιμώμενη κατηγορία συγκεντρώνει τουλάχιστον τρεις αθλητές. Σε διαφορετική περίπτωση τιμάται μόνον ο πρώτος νικητής της κατηγορίας. Αναμνηστικό μετάλλιο συμμετοχής απονέμεται σε όλους τους αθλητές, ασχέτως τελικής κατάληξης.  Όλοι οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στον αγώνα θα πάρουν ως αναμνηστικό, ένα τεχνικό μπλουζάκι, το οποίο θα φέρει το λογότυπο της διοργάνωσης.  

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Οι διοργανωτές και/ή η Επιτροπή του Αγώνα δεν ευθύνονται για το θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο αστικό και ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι’ αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Επιτροπή Αγώνα αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος.
 
Χρήσιμες πληροφορίες
 
Η μεταφορά των σακιδίων των αθλητών από το χώρο της εκκίνησης μέχρι το χώρο του τερματισμού θα γίνει με μεταφορικό μέσο των διοργανωτών.

Η μεταφορά των αθλητών από το σημείο τερματισμού πίσω στην αφετηρία, θα γίνει με λεωφορείο της διοργάνωσης, μετά τους τερματισμούς. Στο λεωφορείο θα επιβαίνουν μόνο αθλητές. Οι ώρες αναχώρησης θα ανακοινωθούν μετά τον αγώνα.

Η διοργάνωση έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν αποδυτήρια με τουαλέτες για τους άντρες και τις γυναίκες
Από τα αποδυτήρια θα παραλαμβάνουν οι αθλητές τα σακίδια που παρέδωσαν στην αφετηρία, τα οποία θα φέρουν με αυτοκόλλητο το νούμερο τους (κόκκινο για τις γυναίκες, μπλε για τους άντρες)

Η απονομή αναμνηστικών επάθλων και μεταλλίων στους νικητές καθώς και η επίδοση σακούλας αναμνηστικού περιεχομένου θα γίνει σε ειδική εκδήλωση μετά τον τερματισμό.

Για όσους μετακινηθούν από άλλες πόλεις με ΙΧ αυτοκίνητα, θα έχουν την δυνατότητα να σταθμεύσουν σε τρία πάρκινκ τα οποία βρίσκονται κοντά στο σημείο εκκίνησης (πάρκινκ Τελωνείου, πάρκινκ Δημοτικής Αγοράς και πάρκινκ Αγίου Γεωργίου)

Τα αποτελέσματα του αγώνα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.woodwaterwild.gr .

Για τυχόν απορίες, διευκρινήσεις και πληροφορίες, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] όπου θα σας απαντούμε το αργότερο σε μία ημέρα.

Κανονισμοί του αγώνα, χάρτες και λεπτομέρειες της διαδρομής καθώς και δηλώσεις συμμετοχής στο www.woodwaterwild.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αγώνας μνήμης
Ο Δήμος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας καλεί όλους τους φίλους του τρεξίματος στους αγώνες με την ονομασία “29ος Δρόμος Θυσίας” που διοργανώνει ο Δήμος κάθε χρόνο στη μνήμη των Σφαγιασθέντων Διστομιτών στις 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής.
Το πρόγραμμα της Σφενδάμης
Το 7ο S.M.F – Sfendami Mountain Festival ετοιμάζεται και οι διοργανωτές εξέδωσαν ανακοίνωση με το πρόγραμμα του διημέρου και αναλυτικές πληροφορίες. Δείτε περισσότερα!
Νέος αγώνας στην πόλη της Δράμας
To σωματείο “Πόλη και Ζωή” σε συνεργασία με τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ διοργανώνει τον 1ο Ημιμαραθώνιο Δράμας με την ονομασία “Δράμαθλον 2011” την Κυριακή 5 Ιουνίου.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο