2ος Διεθνής «Ορφικός Δρόμος»

16-9-2017: Αγώνας 6 χλμ. στο Αρχαίο Θέατρο Δίου

Share

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ο 2ος Διεθνής «Ορφικός Δρόμος» απόστασης 6 χλμ. στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Η διοργάνωση περιλαμβάνει και αγώνες μικρότερης απόστασης για παιδιά.
Ακολουθεί η προκήρυξη της διοργάνωσης:

«2ος  Διεθνής «Ορφικός Δρόμος»

Ημερομηνία Διεξαγωγής
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ώρα εκκίνησης 17:00

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας προκηρύσσει και διοργανώνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (αρ.πρωτ. 206696/Δ2-5/12/16), της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO (αρ.πρωτ. 5590/100.5/1709-20/01/17), του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας Θράκης) (αριθ. Πρωτ. 458/30-11-2016) και του Υπουργείου Πολιτισμού ( αριθ. Πρωτ. Ω63Φ4653 Π4-5Ρ7) και με την υποστήριξη του ΑΠΣΔ «Σεύς» Πιερίας , τον 2ο Διεθνή «Ορφικό Δρόμο».

Λίγα λόγια για τον «Ορφικό Δρόμο»
Ο τόπος γέννησής του Ορφέα ήταν η πίμπλεια, μια μικρή πόλη κοντά στο Δίον. Μητέρα του είναι η Μούσα Καλλιόπη, η κορυφαία των Μουσών σύμφωνα με τον Ησίοδο και πατέρας του ο Οίαγρος.
Ο Ορφέας είναι ο ποιητής που δεν έχει πολεμικές ιδιότητες, μαλακώνει τις ψυχές των πολεμιστών με το τραγούδι, ημερεύει τα ζώα και τη φύση, και στρέφει τους ανθρώπους σε ειρηνικές δραστηριότητες.
Ο Ορφέας συνδέθηκε με την πόλη των Λειβήθρων όπου υπήρχε ένα ξόανο το οποίο είχε ιδρώσει όταν ο Αλέξανδρος ξεκινούσε για να κατακτήσει την Ασία.
Σύμφωνα με μια τοπική Πιερική παράδοση που μνημονεύει ο Πλούταρχος, ο Ορφέας διαμελίστηκε από γυναίκες της περιοχής και ως εξιλέωση οι κάτοικοι των Λειβήθρων έθαψαν το κεφάλι του σε λαμπρό τέμενος και τον τιμούσαν ως θεό σε μια λατρεία απαγορευμένη για γυναίκες.
Ο φόνος του Ορφέα έγιινε κοντά στο Δίον και οι οργιάζουσες γυναίκες πήγαν να καθαρθούν στον ποταμό Ελικώνα (σήμερα Ουρλιάς). Ο ποταμός από το μίασμα κατακρημνίστηκε στη γη και αναδύθηκε στην πόλη του Δίου. Έκτοτε οι κάτοικοι τον ονόμαζαν Βαφύρα (από το ρήμα βάφω), διότι βάφτηκε με το αίμα του ημίθεου Ορφέα. Αυτή τη διαδρομή κάνουν οι δρομείς κατά τον Ορφικό δρόμο.

Η Διαδρομή

Η Διαδρομή του «Ορφικού Δρόμου» θα διεξαχθεί σε 3 κατηγορίες:

  • 1000 μέτρα για μαθητές των Δημοτικών Σχολείων
  • 3000 μέτρα για μαθητές των Γυμνασίων-Λυκείων
  • 6000 μέτρα για δρομείς άνω των 18 ετών

Οι δρομείς της κατηγορίας των άνω των 18 ετών θα λάβουν εκκίνηση από τις πηγές του Ορφέα και η μετακίνηση τους στο χώρο αφετηρίας  θα γίνει δωρεάν από το Αρχαίο Θέατρο του Δίου. Ο τερματισμός θα γίνει στο αρχαίο Θέατρο του Δίου, όπου όλοι οι δρομείς θα στεφανώνονται με κλάδο ελιάς και θα παραλάβουν ως έπαθλο τον «Εριούνιο Λίθο».

Μετά τον τερματισμό όλοι οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι 08 Σεπτεμβρίου 2017 στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] με θέμα «Συμμετοχή στον Ορφικό Δρόμο 2017». Για να κατεβάσετε τη δήλωση συμμετοχής πατήστε εδώ.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ιατρική υποστήριξη θα υπάρχει σε καθ’ όλη τη διαδρομή σε ειδικούς σταθμούς από εθελοντές Σαμαρείτες, ενώ στο σημείο τερματισμού θα βρίσκεται η Γιατρός των αγώνων «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ»    

Για να κατεβάσετε την πλήρη προκήρυξη πατήστε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Νάουσα Βέρμιο Trail
O αγώνας στο Βέρμιο
23ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Νεάπολης Αγρινίου
17-6-2017: Αγώνας 10 χλμ. στο Αγρίνιο
"Αρκάδες ποιμένες" 7ος Λαϊκός Αγώνας Βουνού
11-9-2016: Τρέχοντας στα μονοπάτια των Αρκάδων Ποιμένων
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο