23ος Αγώνας Δρόμου Κουδουμά

2-4-2017: Ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης διοργανώνει τον αγώνα με την ονομασία “23ος Αγώνας Δρόμου Κουδουμά” απόστασης 22,5 χλμ.

Share

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης διοργανώνει τον 23ο Αγώνα Δρόμου Κούδουμα.

Ακολουθεί η προκήρυξη του αγώνα:

«Ένας Αγώνας 23 ετών με την συνδιοργάνωση: Δήμος Γόρτυνας, Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακή Εν. Ηρακλείου, Ιερά μονή κουδουμά, Ο.Υ.Κρήτης, Λ.Α.Σύλογος Ι.Μ.Κουδουμά

Λαϊκός αγώνας δρόμου και πεζοπορίας επί ανωμάλου εδάφους 22,5 χλμ με χαρακτηριστικό τα 9χλμ ανηφόρα από την εκκίνηση στο χωριό Στέρνες στα 310μ. υψόμετρο, μέχρι την ορεινή περιοχή Σώπατα στα 1100μ. και την κατηφόρα 13,5 χλμ με τερματισμό την Ι.Μ. Κουδουμά δίπλα στη θάλασσα.

Τους συμμετέχοντες καλωσορίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στερνών μαζί με το Σύλλογο Γυναικών Στερνών και εκπρόσωποι του Δήμου Γόρτυνας στο γραφείο της πρώην Κοινότητας, προσφέροντας καφέ και παραδοσιακά πρωινά εδέσματα. Παράλληλα ξεκινούν οι εγγραφές για όσους νε κατοχύρωσαν την εγγραφή τους ηλεκτρονικά, ενώ οι πεζοπόροι επισπεύδουν την αναχώρησή τους καθώς οι ώρες πορείας εκτιμώνται από 4 έως 6. Οι δρομείς ολοκληρώνουν την προθέρμανση και στις 10:00 αμέσως μετά τη Κυριακάτικη πρωινή Θεία Λειτουργία, ο πάτερ του Ι.Ν. Εισοδίων δίνει την εκκίνηση με το χτύπημα της καμπάνας. Την άγρια ομορφιά της διαδρομής διαδέχεται η γαλήνη του τερματισμού στο προαύλιο του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κουδουμά

Η διαδρομή είναι σε όλο το μήκος της χωματόδρομος και έχει μετρηθεί με χειροκίνητη ρόδα. Στα αξιοθέατά της και κατά την ανωφέρεια, περιλαμβάνονται ο κάμπος της Μεσαράς, τα Λασιθιώτικα βουνά (Αφέντης Χριστός 2.141μ. και Σπαθί 2.148μ.), ο Ψηλορείτης (2.456), ο Κέδρος (1.776μ.), ο Γιούχτας (811μ.), κατά το υψηλότερο σημείο της διακρίνεται η κορυφή των Αστερουσίων Όρεων Κόφινας στα 1231μ. (στην αρχαιότητα μινωϊκό ιερό κορυφής), και καθ’ όλη τη διάρκεια της κατηφόρας κυριαρχεί το απέραντο Λιβυκό Πέλαγος με τις δαντελοντές νότιες παραλίες, ανατολικά οι Τρεις Εκκλησιές, δυτικά ο Αγ. Ιωάννης, Σαλαμιάς, Λέντας, Καλοί Λιμένες και στο βάθος το ακρωτήριο Λίθινο. Από το 10° χλμ ο δρομέας κατηφορίζει στις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων με το μοναδικό πευκοδάσος του Κουδουμά που καλύπτει έκτασης 15.000 στρεμμάτων, ενώ ολόκληρη η περιοχή που έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Natoura 2000, συγκεντρώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πολλά ενδημικά και προστατευόμενα είδη και αρπακτικά πουλιά με πιο χαρακτηριστικό τον γυπαετό.

Σήμανση ανά 1χλμ με μπλέ πινακίδα και κίτρινο αριθμό. Σταθμοί τροφοδοσίας νερού, πορτοκαλάδας,  ανά 3 χλμ.

Λίγα λόγια για τον αγώνα:
Ο Δρόμος Κουδουμά ξεκίνησε ως τάμα στην Παναγία από τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης, την κοινότητα Στερνών και την Ιερά Μονή Κουδουμά και εμπνευστής ήταν ο μαραθωνοδρόμος και ορειβάτης από την Καλλονή Πεδιάδος, Παντατοσάκης Γιάννης, έφορος αθλ. Εκδηλώσεων Ο.Υ.Κρήτης. Μία έμπνευσή που για να υλοποιηθεί, είχε και συνεχίζει να έχει συνοδοιπόρο της  για 23 χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, άλλοτε τον Δήμο Κόφινα και τώρα πλέον το Δήμο Γόρτυνας. Το αθλητικό αυτό γεγονός επίσης στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφεριακή Ενότητα Ηρακλείου όπως και η Ιερά Μονή Κουδουμά και τελευταία ο νεοσύστατος  Λαογραφικός Αρχαιολογικός  Σύλλογος  Ιεράς Μονής Κουδουμά .
Πλούσια επίσης είναι η μορφή του εθελοντισμού που αναπτύσσετε στην ευρύτερη περιοχή  μέσα από την διοργάνωση του Αγώνα καθώς ενώνει τις δυνάμεις όλων των τοπικών φορέων προκειμένου να  οργανωθεί με επιτυχία. Σημαντική όμως είναι και προσφορά των χορηγών που επωμίζονται ένα μεγάλο μέρος από το προϊόντα που απαιτούνται κάθε φορά.

Εύλογα λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι ο Αγώνας Δρόμου και Πεζοπορίας Ιεράς Μονής Κουδουμά πρόκειται για ένα ξεχωριστό και συνάμα σημαντικό αθλητικό γεγονός για τον Δήμο μας, το οποίο αποτελεί ορόσημο για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη συναδέλφωση και τον εθελοντισμό.

Έτσι λοιπόν και φέτος ο Δήμος Γόρτυνας στέκεται δίπλα στην διοργάνωση του αγώνα και μαζί με τους  συνδιοργανωτές, και θα καταβάλλουν όλες εκείνες τις προσπάθειες ώστε όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές αλλά και οι επισκέπτες της Ιεράς Μονής Κουδουμά Δήμου Γόρτυνας να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον τόπο μας.

Κάθε χρόνο γίνεται κατά την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, μεταξύ Κυριακής της Ορθοδοξίας και Κυριακής των Βαΐων. Οι συμμετοχές κυμαίνονται περί τους 100 δρομείς και 150-200 πεζοπόρους από όλη την Κρήτη και διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ δεκάδες είναι και οι προσκυνητές που παρευρίσκονται στο μοναστήρι. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και επίσης εορτάζει στις 10 Ιουλίου, εορτή των νέων κτητόρων και ανακαινιστών της Ι. Μονής μας Παρθενίου και Ευμενίου.

Συμμετοχές:
Σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού κλασσικού αθλητισμού, πρωταθλητές Ελλάδας των μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, έχουν τιμήσει στο παρελθόν με την παρουσία τους το Δρόμο του Κουδουμά όπως ο Δήμος Μαγγίνας από την Αλεξανδρούπολη, ο Γεράσιμος Κόκοτος από το Αγρίνιο, ο Χρήστος Καλλίας από την Άμφισσα, ο Παύλος Τζαναβάρας από τα Αθίκια Κορινθίας, η Σοφία Ρήγα από την Πάτρα που συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, ο Αλέξανδρος Λίτσι από την Αλβανία, ο Γιώργος Αφορδακός από την Κριτσά Λασιθίου, κάτοχος παγκρητίου ρεκόρ μαραθωνίου με 2:17:08 ενώ το ρεκόρ διαδρομής Κουδουμά κατέχει ο Μοχάμεντ Μπενσαλάμ από το Μαρόκο ο οποίος ζει στα Χανιά, με 1:25:10.

Οι φετινές κατηγορίες φέτος έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
Κατηγορίες: 1) Γενικής Ανδρών 2) Γενικής Γυναικών 3) Ανδρών 20-29 4) Γυναικών 20-29 5) Ανδρών 30-39 6) Γυναικών 30-39 7) Βετεράνων ανδρών 40-49 8 ) Βετεράνων γυναικών 40-49 9) Βετεράνων ανδρών 50+ 10) Βετεράνων γυναικών 50+ Εφήβων 16-19 Νεανίδων 16-19
Για την κατηγορία 16-17 απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των ανήλικων αθλητών στον αγώνα να υπάρχει χαρτί γιατρού και υπεύθυνη δήλωση γονέα 

Δήλωση συμμετοχής: Οι αθλητές θα πρέπει να κάνουν γνωστή την συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://runningcrete.gr/imerologio-agonon-kritis-2017/ έως και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 προκειμένου να μπορούν να πάρουν νούμερο εκτυπωμένο με το όνομα τους και τσιπάκι ηλεκτρονικής  χρονομέτρησης αγώνα. Για διευκρινήσεις στα τηλέφωνα 2892 340313 και 6974052734

Έπαθλα : Κύπελλα, μετάλλια και αναμνηστικό δίπλωμα στους τρείς πρώτους ανά κατηγορία καθώς και φανέλες και καπέλα όπως και αναμνηστικά τοπικά δώρα.
Επίσης η Ιερά Μονή Κουδουμά  θα δώσει από 1 χρυσό σταυρό στους πρώτους ανά κατηγορία και στους επόμενους από μια εικόνα.
Όλοι οι τερματίζοντες αθλητές θα πάρουν αναμνηστικό μετάλλιο, δίπλωμα συμμετοχής μπλουζάκι και καπέλο.
Οι πεζοπόροι θα πάρουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής μπλουζάκι και καπέλο.
Οι πεζοπόροι πρέπει να φέρουν απαραιτήτως σακίδιο με τα απαραίτητα εφόδια (αντιανεμικό αδιάβροχο κλπ).

Γεύμα:
Μετά τον τερματισμό παρατίθεται υπαίθριο νηστίσιμο γεύμα με φασολάδα, μπριάμ, ταραμοσαλάτα, ελιές, ψωμί, κρασί και αναψυκτικά, προσφορά του Δήμου Γόρτυνας, του μοναστηριού, του Συλλόγου Γυναικών  Στερνών, και των χορηγών.
Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι όλα τοπικά  μαγειρεμένα με μεράκι και αγνό ελαιόλαδο. 

Μεταφορά αθλητών : έκπτωση 40% για όσους θα ταξιδέψουν με ANEK LINES & BLUE STAR FERRIES από Πειραιά – Ηράκλειο – Πειραιά .

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς η έκπτωση ισχύει για  20  άτομα

Για τη μετάβαση από Ηράκλειο προς Στέρνες αναχωρεί πούλμαν από Στάδιο Κόρακα, Χανιώπορτα στις 07:30 το πρωί και από Στέρνες η ώρα αναχώρησης για επιστροφή είναι στις 16:30. Η επιστροφή από τη Μ. Κουδουμά προς τις Στέρνες γίνεται με τη βοήθεια των ΙΧ αυτοκινήτων, αγροτικών των δεκάδων επισκεπτών.

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: 6972865015 Παντατοσάκης Ιωάννης (έφορος Αθλ. Εκδηλώσεων Ο.Υ.Κρήτης) και 6974666450 Βεϊσάκης Αρτέμης (Αντιδήμαρχος Γόρτυνας) Αποστολάκη Δημήτρη αντιδήμαρχος αθλητισμού και πολιτισμού 6977394909 και Ανωγειανάκη-Νινιράκη Βαρβάρα Δημοτική σύμβουλος 6972786865 όπως και στο 2892340313 κα. Δασκαλάκη Άννα υπεύθυνη γραμματείας στο 2893340214.

Οι εγγραφές θα γίνονται και την ημέρα του αγώνα, από το πρωί, στο γραφείο της κοινότητας Στερνών για όσους αθλητές δεν έκαναν γνωστή την συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://runningcrete.gr/imerologio-agonon-kritis-2017/ έως και την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 με την διαφορά ότι δεν θα μπορούν να έχουν προσωπικό νούμερο εκτυπωμένο με το όνομα τους.

Ακολουθούν οι χάρτες της διαδρομής και ο υψομετρικός χάρτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2ος Αμφικτυονικός Αγώνας Δρόμου
30-9-2017: Αγώνας 10 χλμ. στις Θερμοπύλες
Ιωάννου και Γκερλή νικητές στον Τύρναβο
Με τη συμμετοχή 293 αθλητών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου ο 10ος Ημιμαραθώνιος «Τύρναβος – Λάρισα» που διοργάνωσε ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού. Πρώτος τερμάτισε μετά από 21,1 χλμ. ο Λεωνίδας Ιωάννου ενώ η Κατερίνα Γκερλή ήταν η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε την απόσταση του ημιμαραθωνίου. Δείτε τα αποτελέσματα και περισσότερες πληροφορίες.
6ος Ιαματικός Ημιμαραθώνιος Λουτρών Πόζαρ
1/2-12-2018: Αγώνες βουνού και δρόμου στην Κεντρική Μακεδονία
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο