22ος Αγώνας Δρόμου Στέρνες – Κόφινας – Ιερά Μ. Κουδουμά

24-4-2016: Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Γόρτυνας, η Ιερά Μονή Κουδουμά και ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης διοργανώνουν ανώμαλο αγώνα δρόμου.

Share

Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Γόρτυνας, η Ιερά Μονή Κουδουμά και ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης διοργανώνουν ανώμαλο αγώνα δρόμου την Κυριακή 24 Απριλίου.
Ακολουθεί η προκήρυξη της διοργάνωσης:

«Η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Γόρτυνας, η Ιερά Μονή Κουδουμά και ο Όμιλος Υπεραποστάσεων Κρήτης σας προσκαλούν στον αγώνα ανωμάλου δρόμου και πεζοπορίας στον Κουδουμά με αφετηρία το Δημοτικό Διαμέρισμα των Στέρνων και τέρμα την Ιερά Μονή του Κουδουμά. Ο Αγώνας ξεκίνησε ως τάμα στην Παναγία την Κουδουμιανή. Τα  εικοσιένα προηγούμενα χρόνια που πέρασαν έχουν συμμετάσχει περίπου 3000 δρομείς και πεζοπόροι απ’ όλη την Ελλάδα. Το 1995 επισκέφτηκαν αθλητές του ομίλου, την Μονή Κουδουμά και το χωριό Στέρνες και συζήτησαν την ιδέα του αγώνα δρόμου Κουδουμά στον Ηγούμενο, στους μοναχούς και χωριανούς.

Ο Δρόμος Κουδουμά είναι μία αθλητική και πολιτιστική διαδρομή που προβάλει την Μονή Κουδουμά, το Δήμο Γόρτυνας, τα Αστερούσια όρη και τους διοργανωτές του Αγώνα. Στον αγώνα που αποτελεί ένα από τους βασικούς αθλητικούς θεσμούς του Δήμου μας, θα λάβουν μέρος αθλητές από όλη την Ελλάδα σε μία διαδρομή 22,5 χλμ, μέσα από ένα ξεχωριστό σε ομορφιά φυσιολατρικό τοπίο.

Οι αθλητές και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία ξεκινώντας από την αφετηρία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Στερνών στα 6° χλμ να συναντήσουν τον ερημωμένο σήμερα παροδοσιακό πετρόκτιστο οικισμό του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο ξωκλήσι πνιγμένο στο πράσινο με τρεχούμενα νερά και αιωνόβια δέντρα. Στο 9° χλμ. Βρίσκεται χτισμένο σε παραδοσιακό ύφος και με αρχιτεκτονικά στοιχεία του τόπιου, ορεινό καταφύγιο. Στο 10° χλμ ο ταξιδιώτης ατενίζει την επιβλητική κορυφή του Κοφινά όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε μινωικό ιερό κορυφής, περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαιτέρου κάλλους.
Στο 13° χλμ ένα δύσβατο και απόκρημνο μονοπάτι (δεν περιλαμβάνεται στη διαδρομή του αγώνα) οδηγεί στο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, που είναι κτισμένο από ξερολιθιά πάνω στο ύψωμα με υπέροχη θέα. Στο 15° χλμ κατηφορίζουμε τις νότιες πλαγιές των Αστερουσίων απλώνεται το μοναδικό πευκοδάσος του Κουδουμά που καλύπτει έκτασης 15.000 στρεμμάτων, ενώ ολόκληρη η περιοχή που έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο Natoura 2000, συγκεντρώνει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πολλά ενδημικά και προστατευόμενα είδη και αρπακτικά πουλιά με πιο χαρακτηριστικό τον γυπαετό. Μετά το 17° χλμ η διαδρομή προχωρά μέσα από πεύκα και χαρουπιές με πανοραμική θέα από τις απόκρημνες βραχώδεις ακτές του Λιβυκού Πελάγους και από τα υπόσκαφα κελιά πάνω στους βράχους για να καταλήξει στον απάνεμο ορμίσκο όπου είναι κτισμένη η Ι.Μ. Κουδουμά. Διανύοντας όλο το μήκος της διαδρομής των 24 χιλιομέτρων οι αθλητές του αγώνα τερματίζουν στο προαύλιο της Ιεράς Μονής Κουδουμά.

Για τη μετάβαση από Ηράκλειο προς Στέρνες αναχωρεί πούλμαν από Στάδιο Κόρακα, Χανιώπορτα στις 08:00 το πρωί και από Στέρνες η ώρα αναχώρησης για επιστροφή είναι στις 16:30. Η επιστροφή από τη Μ. Κουδουμά προς τις Στέρνες γίνεται με τη βοήθεια των ΙΧ αυτοκινήτων, αγροτικών των δεκάδων επισκεπτών.

Έκπτωση 40% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με ΑΝΕΚ LINES – BLUE STAR FERRIES και 30% με ΜΙΝΟΑΝ.
Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Παντατοσάκης Ιωάννης 6972865015».

[!%ARTICLE_MODULE_ID:655:%!]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
16ος Παλαιολόγειος Δρόμος
Δείτε την προκήρυξη της διοργάνωσης
Νέα πορεία για το 10άρι του Σ.Δ.Υ. Αθήνας! <STRONG> Όλα τα αποτελέσματα.</STRONG>
Δυναμικό παρόν έδωσαν περισσότεροι από 600 δρομείς στον Ετήσιο Αγώνα Δρόμου Υγείας 10 χλμ. που διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία για 27η συνεχή χρονιά ο Σ.Δ.Υ.Α. με τη συνεργασία του Ε.Α.Κ.Ν. Αγ. Κοσμά.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο