Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών: Όπως του αξίζει!

Μία μεγάλη γιορτή ήταν ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας! Χιλιάδες κόσμου έτρεξαν στη μεγάλη απόσταση αλλά και στα μικρότερα αγωνίσματα των 5 και 10 χλμ. που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και όλοι τερμάτισαν σε ένα σχεδόν γεμάτο Παναθηναϊκό στάδιο σε ένα κλίμα που σπάνια μπορεί κανείς να ζήσει. Μεγάλος νικητής ο Ρέιμοντ Μπεττ με νέο ρεκόρ διοργάνωσης, 2:11:45 ενώ πρώτοι Έλληνες ήταν ο Μιχάλης Παρμάκης με 2:21:56 και η Μάγδα Γαζέα με 2:44:42.

Share

30ος Κλασικός Μαραθώνιο Αθηνών και παράλληλα αγωνίσματα – Athens Classic Marathon
Από το πρωί φάνηκε πως όλα θα πήγαιναν περίφημα. Ο καιρός ήταν λίγο ψυχρός όπως ακριβώς χρειάζεται για έναν αγώνα δρόμου όμως ο ουρανός ήταν καθαρός κι ο ήλιος έλαμπε περήφανα χωρίς όμως να υπερθερμαίνει τους δρομείς.

Το πεντάρι άνοιξε την ημέρα – Νακόπουλος και Κοΐνη τις πρωτιές
Στα δύο… μέτωπα της διοργάνωσης, στον Μαραθώνα και στο Παναθηναϊκό Στάδιο ο κόσμος κατέφθασε από νωρίς. Στον Μαραθώνα περίπου 6.500 δρομείς μπήκαν από νωρίς στα 7 μπλοκ της εκκίνησης ενώ την ίδια στιγμή και ίσως λίγο νωρίτερα οι “5άρηδες” ερχόντουσαν στο Καλλιμάρμαρο και μετά από μία βόλτα στο χωρίο των χορηγών όπου βρέηθηκε και το RUNNER έπαιρναν τις θέσεις τους στα δικά τους μπλοκ – τρία τον αριθμό – με την πιστολιά να δίνεται στις 8:30. Μέσα σε λίγα λεπτά οι δρόμοι της Αθήνας είχαν γεμίσει δρομείς ενώ δεν άργησαν και οι τερματισμοί με τον Κώστα Νακόπουλο να είναι ο πρώτος που μπήκε τερματίζοντας σε 15:24 αφήνοντας δεύτερο τον Κώστα Δρόσο της ομάδας του MDA RUNNER με 15:37και τρίτο τον Κώστα Γαλανόπουλο με 15:57. Πρώτη γυναίκα ήταν η πρωταθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων Αθηνά Κοΐνη με αρκετά καλό χρόνο 17:10. Την δρομέα του Χρήστου Παπαχρήστου ακολούθησαν η πρωταθλήτρια του μαραθώνιου το 2010 Τίνα Κεφαλά με 17:55 και η νεαρή και ιδιαίτερα ταλαντούχα 1500άρα, Σοφία Πιτούλη με 18:00. Όσο περνούσαν τα λεπτά οι τερματισμοί όλο και πλήθαιναν και τελικά ξεπέρασαν τους 6.000 σφραγίζοντας από νωρίς την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης αλλά και την έκδηλη πλέον αγάπη του κόσμου για αγώνες και τρέξιμο.

Χαμός και στα 10 – Καντίρι στους άνδρες, εκπληκτική η Καρακατσάνη
Το δεκάρι που για πρώτη φορά είχε διαφορετικό χρόνο εκκίνησης από τα 5 χλμ. είχε και αυτό μεγάλη επιτυχία με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 6.000 με τελικά 6.007 δρομείς να τερματίζουν περιχαρείς στο Παναθηναϊκό Στάδιο που ήδη είχε γεμίσει κατά το ήμισυ με κόσμο που είχε καταπληκτική διάθεση και δεν σταμάτησε να χειροκροτεί όλους όσοι έμπαιναν στην τελική ευθεία του Σταδίου.
Νικητής  αναδείχθηκε τελικά ο Άμίν Καντίρι με καταγωγή από την Αφρική που όμως πλέον τρέχει με την Κύπρο με χρόνο 31:50 μετά από σκληρή μάχη με τον Αιθίοπα Τζεμπέλ Κασαχούν που επίσης ζει στην Κύπρο που έμεινε δεύτερος με 31:55. Τρίτος ήταν ο πρωταθλητής των 5.000 χλμ. του 2012, Κώστας Γκελαούζος λίγα δευτερόλεπτα πιο πίσω.
Στις γυναίκες η Αναστασία Καρακατσάνη όχι μόνο τερμάτισε πρώτη αλλά σημείωσε και πολύ καλό χρόνο αφήνοντας μάλιστα αρκετούς άνδρες δρομείς πίσω της και δείχνοντας πως είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Η 20χρονη δρομέας του ΓΕΑ Τρικάλων τερμάτισε σε 35:17 ένα ολόκληρο λεπτό μπροστά από την Πόπη Αστροπεκάκη που ήταν δεύτερη. Τρίτη ήταν η Μαρία Παρδαλού μετά από απουσία αρκετών μηνών από τους αγώνες με χρόνο 37:17.
 

Η ώρα του Μαραθώνιου – Ρεκόρ από τον Μπεττ
Ήταν η μέρα του. Μία μέρα που χιλιάδες Έλληνες δρομείς αλλά και ξένοι περίμεναν  ήρθε και όλοι την απόλαυσαν ανεξάρτητα αν πέτυχαν τον στόχο τους ή όχι καθώς η μαγεία της κλασικής διαδρομής υπερισχύει της ικανοποίησης της επίτευξης των προσωπικών στόχων παρά το ότι  ταλαιπωρεί τους δρομείς καί μάλιστα αρκετά. Η μεγάλη ανταμοιβή και χθες για τους 6.328 από αυτούς που κατάφεραν να τερματίσουν δεν ήταν άλλη από τα τελευταία 200 περίπου μέτρα του αγώνα μέσα σε ένα Παναθηναϊκό Στάδιο που κόχλαζε από τις ιαχές του κόσμου και η μοναδική αίσθηση που προκαλείται. Μέσα σε 200 μ. πόνοι, κούραση, ανηφόρες, “άδειασμα”, “τοίχος” ξεχνιούνται και ο καθέας βιώνει στιγμές που δύσκολα μπορεί να ξαναζήσει.
Ο πρώτος που μπήκε στο Στάδιο από τους μαραθωνοδρόμους ήταν ο Κενυάτης Ρέιμοντ Μπεττ μεγάλος νικητής και το 2010 που αυτή τη φορά όμως σημειωσε νέο ρεκόρ διοργάνωσης με 2:11:35. Ακολουθώντας έξυπνα – για την κλασική – περάσματα (1:06:22 ημιμαραθώνιο) έφτασε σε μία σπουδαία επίδοση και φυσικά στη νίκη δηλώνοντας στη συνέχεια ενθουσιασμένος που τα κατάφερε για μία ακόμη φορά και πως όσο δύσκολο κι αν φαντάζει κάτι ποτέ δεν είναι ακατόρθωτο.
Τον Κενυάτη ακολούθησε ο συμπατριώτης του Πολ Κίμπετ με 2:12:20 ενώ τρίτος ήταν ο Κιρούι Άλεξ Σούμκο λίγο πιο πίσω με 2:12:26.

Οι Έλληνες- Παρμάκης και Γαζέα ξανά στο βάθρο
Ο πρώτος Έλληνας που μπήκε στο Στάδιο και αναδείχθηκε νικητής του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ήταν ο Μιχάλης Παρμάκης ακριβώς όπως και το 2010. Ο Κοζανίτης πρωταθλητής του Τρίτωνα Χαλκιδικής  αποθεώθηκε από τον κόσμο και πανηγύρισε δεόντως τη νίκη του σημειώνοντας χρόνο 2:21:56. Λίγα μέτρα πιο πίσω ακολούθησε ο Χριστόφορος Μερούσης του Φ.Ο Βροντάδου  που τρέχει με την υποστήριξη της New Balance που στην πρώτη του απόπειρα στην κλασική και στη δεύτερη στο αγώνισμα σημείωσε πολύ καλό χρόνο 2:22:10. Τρίτος ήταν ο Γιώργος Καραβίδας της ΑΕΚ στα 40 του χρόνια με 2:27:17 που για μία ακόμα φορά στην καριέρα του ανέβηκε στο βάθρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.
Στην τέταρτη θέση με νέο ατομικό ρεκόρ ακολούθησε ο Γιάννης Μαγκριωτέλης με 2:27:37 αθλητής που ζει και γυμνάζεται εδώ και χρόνια στην Ιταλία ενώ πέμπτος ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος με 2:28:23 που δεν βρέθηκε σε καλή μέρα.

Στις γυναίκες, μεγάλη νικήτρια ήταν η Γιάντα Τσεμτάι από την Κένυα με 2:40:00, δεύτερη ήταν η Ουκρανή Στάνκο Σβιτλάνε ελάχιστα πιο πίσω με 2:40:07 και τρίτη η Βιόλα Κιμέττο 2:40:28 και αυτή πολύ κοντά. Στην πρωτη θέση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος επέστρεψε η Μαγδα Γαζέα με 2:44:42 μετά από μερικά χρόνια αποχής λόγω γέννας. Δεύτερη ήταν η Ντενίζ Δημάκη του Ιλισού και της Mizuno με 2:50:42 και τρίτη η Δήμητρα Ιορδανίδου του ΓΣ Ηρακλής που τερμάτισε με το χαμόγελο και περιχαρής σε 2:51:20. Η Σοφία Ρήγα που ήταν και από τα φαβορί σταμάτησε την προσπάθεια της λίγο μετά το 35ο χλμ. καθώς από την προηγούμενη ημέρα ένοιωθε στομαχικές ενοχλήσεις.

Δείτε τα αποτελέσματα του μαραθωνίου, των5 χλμ. και των 10 χλμ. πατώντας πάνω σε κάθε αγώνισμα

Το δυσάρεστο γεγονός
Δυστυχώς όμως η χθεσινή ημέρα περιελάμβανε και ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς ένας δρομέας των 10 χλμ. O Νίκος Νίντος που αγωνίστηκε με την ομάδα του MDA RUNNER και ήταν μέλος του ΣΔΥΑ προδόθηκε από την καρδιά του κατά τη διάρκεια του αγώνα και λίγα λεπτά μετά άφησε την τελευταία του πνοή.
Εκ μέρους του RUNNER εκφράζουμε τα συλληπητήρια μας στην οικογένεια του δρομέα.
Το γεγονός αυτό άφησε μία πικρή γεύση σε όσους συμμετείχαν από κάθε πόστο στη διοργάνωση, θα πρέπει όμως να υπενθυμίσει την αναγκαιότητα του ιατρικού ελέγχου ιδιαίτερα στους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αγώνες αλλά και σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.

Μεγάλο ευχαριστώ
Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε τους 450 περίπου δρομείς που τίμησαν την ομάδα μας συμμετέχοντας τόσο στον μαραθώνιο όσο και στους αγώνες των 5 και 10 χλμ. σαν MDA Runners στηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες του MDA Hellas.
 

Στιγμές μαραθωνίου

Χαμός έγινε στο 10άρι με περισσότερες από 6.000 συμμετοχές 

Λίγα δευτερόλεπτα πριν ο Ρέιμοντ Μπεττ κόψει το νήμα και όλο το Στάδιο έχει ξεσηκωθεί

Ο μεγάλος νικητής κάνει τις πρώτες δηλώσεις

Ο Χριστόφορος Μερούσης με ανάμεικτα συναισθήματα λίγο μετά τον τερματισμό του



Η πρόεδρος του MDA Hellas, Βάνα Λαβίδα, τα κατάφερε και τερμάτισε τον μαραθώνιο ενώ με την προσπάθεια της συγκέντρωσε περισσότερα από 9.000Ε για το σπίτι του MDA!


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τεστάρισμα δυνάμεων
12-10-2008: Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο Αλεξάνδρειος δρόμος ο οποίος μετράει πλέον 21 διοργανώσεις. Ο αγώνας ο οποίος παραδοσιακά γίνεται ένα μήνα πριν τον Μαραθώνιο της Aθήνας συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό δρομέων από όλη την Ελλάδα.
Σκούταρης και Ασημάκου νικητές στον Ανδάνειο
Με τη συμμετοχή 126 αθλητών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Αυγούστου ο 6ος Ανδάνειος Δρόμος από την Αρκαδική Πύλη στο Διαβολίτσι. Νικητές αναδείχθηκαν ο Νίκος Σκούταρης και η Γιώτη Ασημάκου.
34ος Γύρος Πάρνηθας
24-9-2017: Αγώνας 16 χλμ. στην Πάρνηθα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο