Το ορεινό τρέξιμο γιορτάζει

Την Κυριακή 10 Ιουνίου πραγματοποιούνται για πρώτη φορά οι Α’ αθλητικές εκδηλώσεις Καβουσίου. Οργανωτής θα είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου με συνδιοργανωτή τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης (Ο.Υ.Κ.).

Share
 Την Κυριακή 10 Ιουνίου πραγματοποιούνται για πρώτη φορά οι Α’ αθλητικές εκδηλώσεις Καβουσίου. Οργανωτής θα είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου με συνδιοργανωτή τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης (Ο.Υ.Κ.).  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται :
i) Ημιμαραθώνιος αγώνας ορεινού τρεξίματος (trail)  21,2 χλμ.
ii) Πεζοπορία 21,2 χλμ.
iii) Ποδηλατοβόλτα με ποδήλατο βουνού (mountainbike) 37 χλμ.
iv) Δρόμος αρχαίας ελιάς 2,5 χλμ. για μαθητές γυμνασίου-λυκείου
v) Δρόμος 400 μέτρων για μαθητές Δημοτικού
Ακολουθούν οι πληροφορίες του αγώνα σύμφωνα με την προκήρυξη ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο των εγγραφών.
 
α) Αγώνας ορεινού τρεξίματος (trail) 21,2 χλμ
 
Περιγραφή διαδρομής
Η διαδρομή του αγώνα τρεξίματος όσο και της πεζοπορίας ξεκινά από το χωριό Καβούσι Ιεράπετρας. Το γραφικό Καβούσι βρίσκεται στο 90 χλμ της εθνικής οδού Ηρακλείου –Σητείας.Το χωριό είναι αμφιθεατρικά κτισμένο στους πρόποδες του όρους Παπούρα του ορεινού όγκου της Θρυπτής σε υψόμετρο 110 μ.
Ξεκινώντας από την πλατεία του χωριού η διαδρομή του αγώνα το διασχίζει μέχρι την ανατολική έξοδο. Από κει και μετά από 500 μ. αρχίζει το ανηφορικό παλιό πετρόχτιστο καλντερίμι περνώντας για 1300 μ δίπλα από το φαράγγι του Χαυγά. Τελειώνοντας το καλντερίμι στρίβουμε δεξιά και ακλουθούμε το αρχικά κατηφορικό χωματόδρομο και έπειτα ανηφορικό μέχρι να φτάσουμε στην αρχή του μονοπατιού του φαραγγιού του Μέσωνα. 
Το απαράμιλλης ομορφιάς κλειστό φαράγγι με κάθετα τοιχώματα και τα απόκρημνα γκρεμνά του, με τη μεγάλη ροή νερού τους χειμερινούς μήνες. Το φαράγγι ξεκινάει από τον οικισμό Τσαμάντη σε υψόμετρο 750 μ. και πιο συγκεκριμένα από τη “Μυλωνιά” μια καταπράσινη ρεματιά ανατολικά του “Τσαμάντη” στα ΝΑ του όρους Θρυπτή. Αυτό που το κάνει προσιτό είναι το οφιοειδέςκαλντερίμι στο δυτικό τοίχωμα του φαραγγιού σε όλο του το μήκος και ο παλιός υδραγωγός που μεταφέρει νερό από τις πηγές της “Μυλωνιάς” στο χωριό. Το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα στο φαράγγι για 2,5 χλμ άλλοτε με απότομη κλίση και άλλοτε με πιο ήπια.
Στο τελείωμα του φαραγγιού ακολουθούμε το χωματόδρομο που ανηφορίζει για 3 χλμ μέχρι τον οικισμό Τσαμάντη. Συνεχίζουμε για 1 χλμ περίπου μέχρι να περάσουμε ένα σύντομο μονοπάτι που διασχίζει τον οικισμό Δρακαλεύρι. Εδώ πλέον είμαστε στα 900 περίπου μέτρα αγναντεύουμε αμφιθεατρικά το χωρίο Θρυπτή και το βουνό Αφέντης (1471 μ). Υπομονή η ανηφορική πορεία τελειώνει! Ακολουθώντας το τσιμεντόδρομο αριστερά και μετάδεξιά και περνώντας από την τοποθεσία Ψαρή και το πευκόδασος στους πρόποδες του Αφέντη σε υψόμετρο 1000 μ (μέγιστο διαδρομής), αρχίζουμε να κατηφορίζουμε στην πλατεία της Θρυπτής με τις βρύσες με νερό της πηγής και το κεντρικό σταθμό τροφοδοσίας. Αφού διασχίσουμε τον οικισμό και περάσουμε από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που δεσπόζει στην περιοχή, με ορίζοντα μπροστά μας την Ιεράπετρα και το Λιβυκό Πέλαγος ,ακολουθούμε το χωματόδρομο που μας οδηγεί μετά από 2,7 χλμ στην ανατολική μεριά του όρους Παπούρα και στην αρχή του παλιού – κατά το πλείστον πετρόχτιστου – μονοπατιού που συνέδεε τα παλιά χρόνια το Καβούσι με την Θρυπτή και την ευρύτερη περιοχή. Κάθε βήμα στο μονοπάτι συνοδεύεται με το αναδυόμενο άρωμα από τις φασκομηλιές τη ρίγανη και τα άλλα μυρωδικά που φυτρώνουν δεξιά- αριστερά στο καλντερίμι.Η καταπληκτική θέα του κόλπου του Μεραμπέλου αποζημιώνει καθένα που φτάνει εδώ.
Κατηφορίζοντας για 2,5, περίπου, χλμ περνάμε μπροστά από τον βυζαντινό ναό του Αγ. ΚωνσταντίνουΟ ερειπωμένος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, πιθανώς χτίστηκε της αρχές της Β΄ Βυζαντινής περιόδου. Μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω φτάνουμε  πλέον στην τοποθεσία Αζοριά και την αρχαία ελιά. Βρίσκεται στο κέντρο του Ιερού Άλσους Καβουσίου νοτιοανατολικά του χωριού. Το ελαιόδεντρο έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ως “Μνημειακό” λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού και λόγω της θέσης του κοντά στους αρχαίους οικισμούς «Βροντά», «Κάστρο» και «Αζοριά» όπου έχουν ανευρεθεί διάφορα ευρήματα που έχουν σχέση με την καλλιέργεια της ελιάς, την παραγωγή και αποθήκευση ελαιολάδου. Η ηλικία της προσδιορίζεται περίπου στα 3200 χρόνια! Ο κορμός του δέντρου στη βάση του έχει μέγιστη διάμετρο 7,10 μ. και περίμετρο 22,10 μ. Στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004 από τα κλαδιά της, μετά από ειδική τελετή στεφανώθηκε η νικήτρια του Μαραθωνίου Γυναικών.
Από δώ ακολουθώντας τα τελειώματα του παλιού μονοπατιού και σε κανένα περίπου χιλιόμετρο μπαίνουμε στα πρώτα σοκάκια του χωριού που σε οδηγούν στο σημείο τερματισμού στην κεντρική πλατεία.

Χαρακτηριστικά διαδρομής
Διαδρομή : κυκλική
Σημείοεκκίνησης-τερματισμού : Πλατεία Καβουσίου
Χιλιομετρική κάλυψη : 21,2 χλμ
Θετική/αρνητική υψομετρική : ±1100 μ.
Ελάχιστο υψόμετρο : 115 μ (εκκίνηση)
Μέγιστο υψόμετρο : 1000 μ.
Ποιότητα πεδίου :
Χωματόδρομος : 10,2 χλμ περίπου 48 %
Τσιμεντόδρομος : 2,7 χλμ ” 12 %
Μονοπάτι : 8,3 χλμ ” 40 %
 
Υψομετρικό προφίλ αγώνα
 
Σταθμοί τροφοδοσίας
Στον αγώνα θα υπάρχουν 7 σταθμοί τροφοδοσίας όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:
 
Σταθμός
Χλμ
Υψόμ
Νερό
Ισοτονικό
Gel
Μπανάνες
Μπάρες
Chips
Χαυγά
1,8
310
Αζοριά
3,8
320
Μυλωνιά
6,5
700
Τσαμάντης
9,5
860
Θρυπτή
14,2
845
Παπούρα
17,2
800
Ξεράμπελα
19,0
480
 
 
 
Καβούσι
21,2
115
 
 
 
Σήμανση –Ασφάλεια
Η σήμανση του αγώνα θα γίνει με χρώμα κόκκινο-πορτοκαλί και ταινίες ασφαλείας κόκκινο - άσπρο. Επίσης θα υπάρξει και χιλιομετρική ένδειξη ανά χιλιόμετρο και κατευθυντήριες σε όλη τη διαδρομή. Σε σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής θα υπάρχει προειδοποιητικό σήμα. Άνθρωποι του Σώματος Σαμαρειτών Ιεράπετρας θα βρίσκονται διεσπαρμένοι σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής έτοιμοι να προσφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια κατά την διάρκεια του αγώνα.
Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής επιθυμεί να εγκαταλείψει οφείλει να το δηλώσει στον πλησιέστερο σταθμό τροφοδοσίας ή στους ανθρώπους του Σώματος Σαμαρειτών.
 
Συμμετοχή
Όλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα άνω των 18 ετών. Ο κάθε αθλητής λαμβάνει μέρος στον αγώνα με δικιά του ευθύνη. Λόγω του ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του πεδίου του αγώνα καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να έχουν κάποια στοιχειώδη εμπειρία από αγώνες βουνού και κίνηση σε μονοπάτια. Το κόστος συμμετοχής για τους αθλητές του αγώνα ορεινού τρεξίματος είναι στα 15 ευρώ, ενώ για τους συμμετέχοντες στην ποδηλατοβόλτα και πεζοπορία είναι 10 ευρώ.

Χρονικό όριο αγώνα
Ως έγκυρος χρόνος τερματισμού του αγώνα τρεξίματος θεωρούνται οι 5 ώρες. Ένας μέσος αθλητής αναμένεται να τερματίσει τον αγώνα σε 2,5-3 ώρες. Για τους πεζοπόρους το όριο έγκυρου τερματισμού θα είναι στις 7 ώρες.

Bαθμοί αγώνα
Ο αγώνας καλύπτει τα κριτήρια του Οlympus Μarathon για πριμοδότηση που είναι :
α) δείκτης ανάβασης > 20 ,έχουμε Δ.Α. = 52%
β) μέγιστο ποσοστό ασφάλτου 20 % .έχουμε 12% τσιμεντόδρομο.
γ) ελάχιστο ποσοστό μονοπάτι 20% , έχουμε 40 %
 
Κατηγορίες –Έπαθλα
Όλοι οι τερματίσαντες στον προβλεπόμενο χρόνο θα λάβουν μετάλλια και διπλώματα και αναμνηστικά μπλουζάκια του αγώνα. Οι τρείς πρώτοι κάθε κατηγορίας θα λάβουν κύπελλα. Επίσης όλοι θα παραλάβουν κατά τον τερματισμό ένα κομμάτι κλαδί από την αρχαία ελιά.
Οι κατηγορίες θα είναι ως εξής :
α) Γενική Ανδρών
β) Γενική Γυναικών
γ) Α’ Βετεράνων 40-49 (Μ40)
δ) Β’ Βετεράνων 50-59 (Μ50)
ε) Γ’ Βετεράνων 60 και άνω. (Μ60)
Επίσης θα τιμηθεί ξεχωριστά και ο μικρότερος σε ηλικία αθλητής.
Για να έχει ισχύ κάθε κατηγορία από τις παραπάνω θα πρέπει να έχει ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων τέσσερα άτομα . Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται ο αριθμός αυτός οι αθλητές της κατηγορίας αυτής μεταπίπτουν στην αμέσως προηγούμενη.
 
Μετακίνηση-Διαμονή
Για την μεταφορά των αθλητών θα υπάρχει λεωφορείο από Ηράκλειο προς Καβούσι και αντίστροφα. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει την Κυριακή 10 Ιουνίου από το Άγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Ελευθερίας στις 6:00 πμ. Η μεταφορά θα είναι δωρεάν.
Όσοι από τους αθλητές ή συνοδούς επιθυμούν να διανυκτερεύσουν από το βράδυ του Σαββάτου στο Καβούσι τους δίνονται οι εξής επιλογές: α) Υπαίθρια διανυκτέρευση στο προαύλιο των Σχολείων με σκηνή – sleepingbag κ.τ.λ. β) Μέσα στο κτίριο του σχολείου. γ) Θα διατεθούν ενοικιαζόμενα δωμάτια σε τιμές προσιτές ειδικά για τον αγώνα. Περισσότερες πληροφορίες και τηλέφωνα θα ανακοινωθούν σύντομα.
 
Μετά το τέλος των εκδηλώσεων ο Πολιτιστικός Σύλλογος στην όμορφη πλατεία του χωριού θα φιλοξενήσει με παραδοσιακά φαγητά σε όλους τους αθλητές – συνοδούς.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.Oykritis.gr και στα τηλέφωνα 6972865015 (Παντατασάκης Γιάννης) και 6973032299 (Νίκος Φερετζάκης). 
 
 
 
 
 
 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
6ος Αγώνας “Δρόμος Σαλαμινομάχων”
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες
26-4-2015: Ο δεύτερος αγώνας της σειράς θα γίνει στο Ηράκλειο.
3ος Ορεινός Αγώνας "Φλόγα του Ησαΐα"
Δείτε περισσότερα για τον αγώνα στην Δεσφίνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο