Ένας διαφορετικός δρόμος

Στις 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα ο 3ος ορεινός αγώνας Δρόμος του Νερού – WaterTrailRace 2012 που διεξάγεται στο πλαίσιο του 4ου Wood Water Wild festival.

Share

Στις 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα ο 3ος ορεινός αγώνας Δρόμος του Νερού – WaterTrailRace 2012 που διεξάγεται στο πλαίσιο του 4ουWoodWaterWildfestival. Ακολουθούν οι πληροφορίες του αγώνα και η προκήρυξη:


Συνοπτικά

Ημερομηνία: ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012
Ώρα Εκκίνησης: 09.00
Αφετηρία: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Τερματισμός: ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Απόσταση: 19 χλμ.
Χρονικό Όριο Τερματισμού: 4 ΩΡΕΣ
Υψομετρική Ανάβαση: 1.135m
Υψομετρική Κατάβαση: 782m
Υψομετρική διαφορά: 1.917m

Ο φετινός αγώνας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται στην Καβάλα ο ορεινός αγώνας Δρόμος του Νερού – WaterTrailRace 2012. Στον φετινό αγώνα, που συμπεριλαμβάνεται, όπως και οι προηγούμενοι, στους αγώνες κριτήρια για τον Olympus Marathon, προστέθηκε 1,5 χλμ. ασφάλτινου δρόμου(αυξάνοντας έτσι σε 19 τα συνολικά χιλιόμετρα της διαδρομής), μεταθέτοντας έτσι την παλαιότερη αφετηρία από τους πρόποδες του βουνού στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ο αγώνας “Δρόμος του Νερού” – Water Trail Race διεξάγεται από το 2010 στο πλαίσιο του Wood Water Wild festival και αποτελεί μαζί με τον MTB Race “Σκαπτή Ύλη” το αγωνιστικό κομμάτι του φεστιβάλ. Η ονομασία του οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής, βαδίζει πάνω στον ιστορικό “Δρόμο του Νερού” που από τις αρχές του 16ου μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα υδροδοτούσε την πόλη της Καβάλας.Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι της απόστασης αποτελεί το Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, ένα πανέμορφο μονοπάτι που τρέχει παράλληλα με το ρέμα του χωριού και βρίσκεται στον έβδομο χρόνο από τη διάνοιξή του.

Η διαδρομή

Ο αγώνας ξεκινά από την κεντρική πλατεία της πόλης της Καβάλας, ακριβώς στο υψόμετρο της θάλασσας. Αρχικά η διαδρομή ακολουθεί τον ασφάλτινο δρόμο (Βενιζέλου, Κουντουριώτου), σχετικά χαμηλής ανωφέρειας, που περνά σε περίπου 400 μ. μπροστά από τις Καμάρες. Από το σημείο εκείνο και για το επόμενα 600 μ. ο δρόμος κερδίζει γρήγορα υψόμετρο μέχρι να φτάσει στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού όπου για το υπόλοιπο 0,5 χλμ. ασφάλτινου δρόμου ανηφορίζει με πολύ ηπιότερη κλίση.
Φτάνοντας στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκουμε το πρώτο στεκ (Υψομ.120 μ. – χλμ.:1,5) και αμέσως μετά αρχίζει ο χωματόδρομος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα βραχώδες τμήμα της διαδρομής που αφήνει τα τελευταία σπίτια της πόλης και ξεκινά να ανηφορίζει τον λόφο που οδηγεί στα πέτρινα γεφύρια της διαδρομής. Περνώντας το μεγάλο γεφύρι, έχουμε καλύψει τα 5 πρώτα χιλιόμετρα (Υψομ. 245 μ. – χλμ. :5,2) με την κλίση απότομα να αυξάνει μέχρι να συναντήσουμε το δεύτερο στεκ (Υψομ.415 μ. -χλμ.:7,0) στην τοποθεσία “Μάνα του Νερού”. Ήδη εδώ και ένα χιλιόμετρο έχουμε εισέλθει σε περιοχή με βλάστηση (η διαδρομή είναι φυσικά καθαρή) με θάμνους, κωνοφόρα και δέντρα που περιοδικά μας δίνουν επιπλέον ανάσες μέσα στη σκιά τους.
Λίγο μετά τα 8 χιλιόμετρα και καθώς πιάνουμε το υψομετρικό peak της διαδρομής (Υψομ.500 μ. – χλμ.:8,4) αρχίζουμε να διακρίνουμε στα αριστερά μας τον κάμπο των Φιλίππων, έχοντας στα αριστερά του το Παγγαίο και στα δεξιά του το Φαλακρό. Ένα χιλιόμετρο αργότερα, πιάνουμε τον “Αυχένα” της διαδρομής (Υψομ. 455 μ. – χλμ.:9,4) που είναι και το σημείο που ουσιαστικά σηματοδοτεί την αρχή της καθοδικής πορείας. Τραβερσάροντας αριστερά από το ρέμα της Παλιάς Καβάλας και χάνοντας ύψος με γρήγορο ρυθμό και ανάμεσα σε θαμνώδη κυρίως βλάστηση, συναντούμε μετά από 3 περίπου χιλιόμετρα το τρίτο στεκ, στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής από τότε που αφήσαμε την Καβάλα (Υψομ.130 μ. – χλμ.:12,7).
Έχοντας πια μπροστά μας το τελευταίο κομμάτι του αγώνα (6,3 χλμ.), αποχωριζόμαστε για πολύ λίγο το χώμα (300m ασφάλτου), περνάμε από το εγκαταλειμμένο λατομείο και ξεκινάμε την μεγάλη, τελική μας άνοδο. Μπαίνοντας στο Περιβαλλοντικό Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, με σύμμαχο τη σκιά των πελώριων δέντρων και τη δροσιά του νερού, ανεβαίνουμε στα 2,7 χλμ. της διαδρομής του, 200 μ. σε υψόμετρο (Υψομ.360 μ. – χλμ.:17,4). Βγαίνοντας από τη βορειοδυτική του έξοδο και συναντώντας τα σπίτια του χωριού, απομένουν πια 1.650 μ. σε ασφάλτινο δρόμο για να τερματίσουμε στην πλατεία του (Υψομ. 365 μ. – χλμ.:19,1).

Δηλώσεις συμμετοχής

Περισσότερες πληροφορίες, κανονισμοί του αγώνα, χάρτες και λεπτομέρειες της διαδρομής καθώς και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα του 4ουWoodWaterWildfestival www.woodwaterwild.gr/
 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ειρηνοδρομία 2019
12-5-2019: Αγώνες δρόμου με την επωνυμία “Ειρηνοδρομία” από τον Δήμο Αγ. Δημητρίου Αττικής.
Pilabox Trail Race 2020
Αγώνας στην Πεντέλη
5ος Αγιωργίτικος Δρόμος
30-8-2014: Ο δήμος Νεμέας προκηρύσσει τον 5ο Αγιωργίτικο δρόμο, μήκους 12.000μ και αγώνα για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου 1200μ.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο