Η 5άδα του Νέου Δρομέα

5 σημαντικές συμβουλές που αξίζουν… χρυσάφι!

Share

Στον κόσμο του τρεξίματος τα πάντα είναι διαφορετικά. Ο χρόνος τρέχει με τον δικό του ρυθμό, οι συνήθειες διαφέρουν από τις κλασικές, ακόμα και η διασκέδαση αποκτά πολλές φορές άλλο νόημα. Έτσι αλλάζει ανάλογα και η βαρύτητα ορισμένων πραγμάτων. Κάποια που θεωρούσατε, απλώς, ασήμαντα, τώρα πια έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη αξία. Πώς όμως θα τα μάθετε; Στο κείμενο που ακολουθεί σας προτείνουμε τις 5 πιο σημαντικές συμβουλές που όχι μόνο θα προσφέρουν ασφάλεια στα πρώτα σας χιλιόμετρα αλλά θα σας βοηθήσουν να κάνετε το επόμενο βήμα γρηγορότερα.

H σωστή αρχή

Ξεκινάτε να τρέχετε σε έναν ρυθμό που δεν μπορείτε να αντέξετε για πολύ ώρα με αποτέλεσμα είτε να ρίχνετε την ταχύτητά σας είτε να σταματάτε εντελώς. Είναι πολύ σημαντικό τώρα που είναι αρχή να μάθετε να τρέχετε σωστά. Γι’ αυτόν τον λόγο φροντίστε να ξεκινάτε πάντα το τρέξιμό σας διανύοντας τα πρώτα λεπτά σε αρκετά αργό ρυθμό ακόμα κι αν σας φαίνεται πολύ εύκολο. Μόνο με τον τρόπο αυτό, όμως, και θα καταφέρετε να ζεστάνετε το σώμα σας καλύτερα, ώστε να αποδώσετε ακόμα πιο καλά στη συνέχεια, αλλά και θα καταφέρετε να τρέξετε για περισσότερη ώρα αφού το γρήγορο ξεκίνημα συνήθως κουράζει. Έτσι θα βελτιωθείτε πιο γρήγορα και θα απολαμβάνετε την κάθε σας προπόνηση περισσότερο.

Η αξία της υπομονής

Αισθάνεστε καλά και παρότι τρέχετε μόλις λίγες μέρες έχετε τη διάθεση να κάνετε πολύ προπόνηση. Χωρίς φυσικά να θέλουμε να σας κόψουμε τη φόρα, σας συνιστούμε να προσπαθείσετε να είστε λίγο εγκρατείς, τουλάχιστον στην αρχή. Το σώμα σας θέλει λίγο καιρό για να συνηθίσει τη νέα σας δραστηριότητα και κάθε απότομη επιβάρυνση μπορεί να του προκαλέσει ένα μικρό σοκ ακόμα κι αν την ώρα που την κάνετε δεν αισθάνεστε κάτι δυσάρεστο. Τρέξτε μέχρι εκεί που μπορείτε αποφεύγοντας τους πολύ έντονους ρυθμούς, την απότομη αύξηση της απόστασης που διανύετε αλλά και τα πολύ κουραστικά εδάφη, όπως δασικά μονοπάτια, άμμο, πέτρες κλπ., τουλάχιστον τώρα που είναι ακόμα αρχή. Η υπομονή σας θα ανταμοιφθεί σύντομα, και θα είστε σε θέση να αλλάξετε επίπεδο πριν ακόμα το καταλάβετε.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Το τρέξιμο είναι, πράγματι η πι οοικονομική αθλητική δραστηριότητα που μπορεί να ξεκινήσει κανείς. Δεν χρειάζεται τίποτα παρά μόνο τη διάθεσή σας και βέβαια ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο! Στην πραγματικότητα, λοιπόν, όσο ασήμαντο κι αν σας φαίνεται είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να τρέχετε με εξειδικευμένα παπούτσια. Ακόμα και αν ορισμένα σας φανούν ακριβά θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα ότι αξίζουν τον κόπο καθώς διαθέτουν ειδικό σχεδιασμό και τεχνολογίες ώστε να απορροφούν τους κραδασμούς που δημιουργούνται σε κάθε σας πρόσκρουση με το έδαφος ενώ επιτρέπουν την ομαλή κίνηση του ποδιού κατά το τρέξιμο Κάθε άλλο είδος (σπορ, casual κπλ.) ακόμα κι αν είναι άνετο στο περπάτημα, δεν έχει σχεδιαστεί για τρέξιμο κι έτσι είναι πολύ πιθανό να σας δημιουργήσει προβλήματα (πόνους στη μέση, στα γόνατα ή στους αστραγάλους, ερεθισμούς κ.ά.) ακόμα και από τις πρώτες σας προπονήσεις.

Η πιο σημαντική λεπτομέρεια

Μετά τα παπούτσια έρχονται οι κάλτσες. Όχι μην αγχώνεστε, δεν είναι ανάγκη να αγοράσετε από την αρχή και ειδικές τεχνικές κάλτσες. Ωστόσο θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί με αυτές που επιλέγετε να φοράτε όταν τρέχετε. Βλέπετε οι κλασικές νάιλον κάλτσες που φοράμε με τα συνηθισμένα μας παπούτσια δεν είναι ό,τι καλύτερο για το τρέξιμο αφού δεν επιτρέπουν στα πόδια να αναπνέουν, προκαλούν φαγούρα και ερεθισμούς, «γλιστράνε» μέσα σε αυτά και δημιουργούν το αίσθημα των «αναμμένων ποδιών». Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να προβείτε άμεσα σε αγορά ειδικών καλτσών, απλά προσπαθήστε όταν πηγαίνετε για τρέξιμο να φοράτε αθλητικές κάλτσες με ύφασμα που θα επιτρέπουν στα πόδια να αναπνέουν και θα κάνουν πιό άνετες τις διαδρομές σας. Για να καταλάβετε πάντως το πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι κάλτσες στο τρέξιμο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αποτελούν αξεσουάρ φετίχ για πολλούς δρομείς.

Για να δείτε διατροφικά θέματα ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Καλό είναι τώρα που είστε νέος στο τρέξιμο να αρχίσετε να καταγράφετε τα σημαντικότερα στοιχεία από τις προπονήσεις σας δημιουργώντας έτσι ένα δρομικό ημερολόγιο. Μπορείτε να σημειώνετε τα κύρια δεδομένα της προπόνησής σας όπως την απόσταση που διανύσατε, τον χρόνο που χρειαστήκατε, το μέρος όπου τρέξατε, μία πιθανή ενόχληση, κάτι που παρατηρήσατε σε άλλους δρομείς, έναν στόχο που σκεφτήκατε να θέσετε, ή ακόμα τις απορίες που πιθανόν να έχετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε ολοκληρωμένα και με στοιχεία την πορεία σας ως δρομέας καθώς μπορείτε κάθε φορά να ανατρέχετε στις σημειώσεις σας και να κάνετε σύγκριση με τις νέες σας επιδόσεις βλέποντας έτσι πόσο έχετε εξελιχθεί. Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι θα αποκτήσετε σιγά-σιγά τη συνήθεια του ελέγχου της προπόνησής σας κάτι το οποίο θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο όταν αλλάξετε επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρέξιμο και ποδηλασία
Πώς αλληλεπιδρά το τρέξιμο και το ποδήλατο
Βρείτε τον ρυθμό τρεξίματος σας!
Προπονείστε για τον μαραθώνιο, τα 5 ή τα 10 χλμ. αλλά δεν ξέρετε ακόμα σε τι χρόνο να στοχεύσετε; Τρέχετε σε διάφορους ρυθμούς αλλά δεν ξέρετε σε τι επιδόσεις μεταφράζονται στο αγώνισμα που στοχεύετε; δείτε στον πίνακα σε τι επιδόσεις αντιστοιχεί κάθε ταχύτητα (χλμ/ώρα) αλλά και κάθε ρυθμός (χρόνος/1.000 μ.) στα 5 και 10 χλμ. αλλά και σε ημιμαραθώνιο και μαραθώνιο.
Weekend Warriors - Οι "Μαχητές" του Σαββατοκύριακου
Προπονητικές οδηγίες για τους δρομείς του Σαββατοκύριακου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο