Ένας ξεχωριστός Μάιος

Γεγονότα και αθλητικά event που εμπνέουν

Share
Wings for Life World Run 2021
© Andreas Schaad for Wings for Life World Run

Ο μαζικότερος αγώνας δρόμου που έχει καταγραφεί ποτέ ονομάζεται “Α Run for the Pasig River”. Πραγματοποιήθηκε στην Μανίλα των Φιλιππίνων στις 10/10/10. Συνολικά έλαβαν μέρος ταυτόχρονα 116.086 δρομείς σε τρεις διαφορετικές αποστάσεις (3, 5 και 10 χλμ.). 

Ήταν Μάιος, και συγκεκριμένα στις 18 του 1986 όταν στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια των Η.Π.Α, 110.000 δρομείς έτρεξαν στον αγώνα “Bay to Breakers” σε μία διαδρομή 12 χλμ.

Η επίδοση αυτή ήταν τότε ρεκόρ Γκίνες, ενώ οκτώ χρόνια μετά, στην Βαρκελώνη στις 5 Ιουνίου του 1994, στον αγώνα “Cursa El Corte Ingles”, έτρεξαν 109.457 δρομείς. 

Οι τρεις αυτοί αγώνες, έχουν φιλοξενήσει εξωπραγματικούς αριθμούς συμμετεχόντων, Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δρομείς που έτρεξαν σε αυτού είναι υπερδιπλάσιοι αυτών που συμμετέχουν, για παράδειγμα, στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης.

Ημέρα ορόσημο

Η 9 η Μαΐου είναι μία ημέρα με αρκετούς συμβολισμούς. Το 1914 ανακηρύχθηκε από τον 28 ο πρόεδρο των Η.Π.Α Woodrow Wilson, ότι η δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου θα είναι η παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στις μητέρες.

Ακόμα πιο σημαντική την κάνει το γεγονός ότι τo 1945 νικήθηκε οριστικά η ναζιστική Γερμανία και έλαβε τέλος ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος με την είσοδο των Ρωσικών στρατευμάτων στο Βερολίνο.

Δικαιολογημένα, ίσως ήδη αναρωτιέστε πως συνδέονται τα παραπάνω γεγονότα.

Φέτος, λοιπόν, την Κυριακή 9 Μαΐου και εν μέσω πανδημίας, είχαμε τον μαζικότερο δρομικό αγώνα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Στις 14:00 ακριβώς ώρα Ελλάδας, 184.236 δρομείς ξεκίνησαν την προσπάθειά τους. Προερχόμενοι από 195 εθνικότητες έτρεξαν σε σε 141 χώρες και ανάμεσά τους ήταν 145 Έλληνες!

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την εξαιρετική οργάνωση των διοργανωτών, διένυσαν συνολικά 1.656.840,79 χλμ. Ο αγώνας που τους φιλοξένησε ονομάζεται Wings For Life World Run. Βασικό του μήνυμα είναι “τρέχουμε για αυτούς που δεν μπορούν.
4.1 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν από το κόστος συμμετοχής και τις διάφορες δωρεές. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με βλάβες της σπονδυλικής στήλης. Ως γνωστό,, τέτοιες παθήσεις στερούν από χιλιάδες συνανθρώπους μας τη χαρά της κίνησης.

Η δύναμη που έχει το τρέξιμο

Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο, το πώς η έμπνευση και η διάθεση προσφοράς κάποιων μπορεί να έχει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και βέβαια, πως το τρέξιμο αποτελεί ένα εξαιρετικό συνδετικό στοιχείο ανάμεσα σε εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους.

Αναμένουμε, λοιπόν, με αγωνία τη φθίνουσα πορεία της πανδημίας, και μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των αθλητικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα ως δρομείς αδημονούμε για την επανεκκίνηση της διοργάνωσης αγώνων δρόμου. Μέχρι τότε όμως, συνεχίζουμε να λειτουργούμε υπεύθυνα και να τρέχουμε με ασφάλεια.

Και δεν ξεχνάμε ότι θα πρέπει να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας με τον εμβολιασμό. Στόχος είναι να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό, αλλά, κυρίως, με ασφάλεια και με τις όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες, στην πολυπόθητη κανονικότητα. 

Για να δείτε θέματα υγείας ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
1%
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Θωμάς Πούλος: Καφέ μπαρ & τρέξιμο!
“Πλέον το τρέξιμο είναι και θα είναι για πάντα στη ζωή μου!”
Όλα μένουν ίδια (ευτυχώς)!
Από τη στήλη «Ιστορίες του Δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο