Κάντε το τρέξιμο… «κόλλημα»

Έξυπνοι τρόποι για να δημιουργήσετε μία σταθερή σχέση με το τρέξιμο

Share

Η απορία πολλών επίδοξων δρομέων, αλλά και ανθρώπων που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το τρέξιμο, είναι πώς μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μία σταθερή σχέση μαζί του. Με ποιον τρόπο, δηλαδή, θα καταφέρει να γίνει δρομέας και να βάλει το τρέξιμο συστηματικά στη ζωή του. Ναι σωστά σκέφτεστε, κάτι τέτοιο είναι περισσότερο μία προσωπική υπόθεση που εξαρτάται από το πόσο αποφασισμένος είναι κανείς. Αν κάνετε, όμως τις σωστές κινήσεις και πάρετε τις ιδανικές αποφάσεις, τότε θα το πετύχετε πολύ πιο εύκολα. Είστε έτοιμοι να αλλάξετε τη ζωή σας;

Βήμα πρώτο

Το βασικότερο βήμα για να δημιουργήσετε μία σταθερή σχέση με το τρέξιμο είναι να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα προπόνησης. Αυτό θα σας βοηθήσει να «δεσμευτείτε» απέναντι στη νέα σας συνήθεια, ώστε να μη χάνετε εύκολα προπονήσεις και να γίνετε πιο «συστηματικοί». Για να καταφέρετε, ωστόσο, να το ακολουθήσετε όσο πιο πιστά γίνεται θα πρέπει:

• Να βρείτε 2-3 συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα όπου θα πραγματοποιείτε τις προπονήσεις σας και να αφιερώσετε το χρόνο σας γι’ αυτές.

Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσετε να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητές σας (επίπεδο φυσικής κατάστασης, ηλικία, φύλο, στόχο κλπ.).

Στο https://runnermagazine.gr/category/programmata/ θα βρείτε προγράμματα προπόνησης για νέους δρομείς για κάθε απόσταση!

Από εκεί κι έπειτα, υπάρχουν κι άλλοι μηχανισμοί που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε αυτή τη δέσμευση. Πρόκειται ουσιαστικά για στόχους  που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα. Στη συνέχεια θα βρείτε μερικούς πιο παραδοσιακούς αθλητικούς στόχους, αλλά και πώς θα τους διαχειριστείτε.

Το σώμα

Βασικό κίνητρο για πολλούς για να ξεκινήσουν την ενασχόληση με το τρέξιμο και γενικότερα με την άσκηση, είναι να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την εικόνα τους. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτήν την κατηγορία, τότε θα σας προτείναμε να κάνετε μία πλήρη και συστηματική καταγραφή του σώματός σας (βάρος, ποσοστό λίπους κλπ.) και ανά σταθερά και τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. 15 ή 30 ημέρες) να την επαναλαμβάνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτυπώνετε την πρόοδό σας και θα σας δώσει πολύτιμο κίνητρο για να συνεχίσετε την προσπάθειά σας. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό θα διαπιστώσετε πιο εύκολα κατά πόσο το πρόγραμμα που ακολουθείτε (καθώς και η διατροφή σας) είναι αποτελεσματικό ή χρειάζεται κάποια βελτίωση ή προσαρμογή.

Δημιουργήστε ένα καλεντάρι, είτε στον υπολογιστή σας είτε στο χαρτί, και γράψτε όλα τα απαραίτητα δεδομένα (βάρος, περιφέρεια). Κάθε 15 μέρες μετρήστε και πάλι τις παραμέτρους και σημειώστε. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία για τουλάχιστον δύο μήνες και θα διαπιστώσετε κατά πόσο και εάν σας βοήθησε το τρέξιμο να τις βελτιώσετε.

Ο αγώνας

Είναι σίγουρα ένα σημαντικό κίνητρο για τους περισσότερους δρομείς. Η συμμετοχή σε έναν αγώνα αποτελεί πάντα μία σημαντική παρακίνηση για να προπονηθεί κανείς. Η δέσμευση της συμμετοχής θα σας «αναγκάσει» να μη χάσετε την προπόνησή σας, ακόμα και μέρες που δεν έχετε και την καλύτερη διάθεση. Επιπλέον, ο αγώνας είναι ένας αρκετά ευχάριστος τρόπος να ελέγξετε τη βελτίωση σας (ρεκόρ) το διάστημα που προετοιμάζεστε, να περάσετε όμορφα, να γνωρίσετε κόσμο και, γιατί όχι, να διασκεδάσετε.

Δηλώστε συμμετοχή σε έναν αγώνα δρόμου με μικρή απόσταση (virtual στη συγκεκριμένη εποχή) π.χ. 5χλμ. και επιλέξτε να τον τρέξετε σε μία εύκολη διαδρομή. Προτιμήστε ο αγώνας να πραγματοποιείται σε ένα σχετικά άμεσο χρονικό διάστημα (π.χ. 4-6 εβδομάδες), και όχι μετά από καιρό, καθώς τότε ίσως δυσκολευτείτε να κρατήσετε το πρόγραμμά σας. Τις εβδομάδες μέχρι τον αγώνα προπονηθείτε συστηματικά έχοντας πάντοτε στο μυαλό σας τον αγώνα.

Στο https://runnermagazine.gr/category/kalentari/ θα βρείτε όλους τους αγώνες με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή τους στην Ελλάδα για τους επόμενους μήνες.

Προσωπικός στόχος

Αν πάλι ο αγώνας δεν είναι κάτι που σας ιντριγκάρει και δεν έχετε την ανάγκη να χάσετε βάρος ή λίπος τότε θα σας προτείναμε να θέσετε έναν διαφορετικό προσωπικό στόχο. Ο στόχος αυτός μπορεί να είναι να τρέξετε μία συγκεκριμένη απόσταση ή χρόνο (π.χ. να τρέξετε συνεχόμενα 10χλμ. ή για 60’ κ.ο.κ.). Μπορεί πάλι να είναι να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση ή απλά την υγεία σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καταγραφή βοηθάει για να βλέπετε τη βελτίωσή σας. Απλώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση το γεγονός ότι εσείς ορίζετε τον στόχο και δεν καλείστε να τηρήσετε τη δέσμευσή σας απέναντι σε κάποιον άλλο (όπως π.χ. στον αγώνα) ίσως βάλει σε κίνδυνο τη συνέπειά σας στο προπονητικό πρόγραμμα!

Κατεβάστε ένα από τα γνωστά δρομικά application στο κινητό σας ώστε να καταγράφετε τις προπονήσεις σας. Έτσι, θα βλέπετε τη βελτίωσή σας αυτό το διάστημα σε ό,τι αφορά στις αποστάσεις που διανύετε, στο ρυθμό που τρέχετε, αλλά και σε παραμέτρους της υγείας (καρδιακοί παλμοί, ημερήσια δραστηριότητα κ.ά.)!

Δημοσίευση στο Runner 118, στη στήλη Νέοι δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H φανταστική Jacky Hunt-Broersma πάει για 102 Μαραθωνίους σε 102 ημέρες
Η ιστορία της 46χρονης που πάει για ένα απίθανο ρεκόρ
Γραμμές στο χαρτί
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Ντυθείτε σαν δρομέας
Οι ιδιότητες των τεχνικών ρούχων τρεξίματος και γιατί να τα προτιμήσετε
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο