Τα βοηθήματα του δρομέα

Κι, όμως, μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις το τρέξιμο!

Share

«Το τρέξιμο είναι βαρετό». «Το τρέξιμο είναι δύσκολο». Σίγουρα τα έχεις ακούσει ή τα έχεις σκεφτεί. Κι, όμως, δεν είναι έτσι. Απλά για να καταφέρεις να το απολαύσεις θα πρέπει να το ξεκινήσεις σωστά και να φτιάξεις με υπομονή τη φυσική σου κατάσταση. Αν δυσκολεύεσαι στην αρχή, μην απογοητεύεσαι. Άλλωστε, γι’ αυτό υπάρχουν και τα δρομικά βοηθήματα που θα σε κάνουν να το ξεκινήσεις και να το βάλεις για τα καλά στη ζωή σου!

Μουσική

Σίγουρα το πρώτο και το καλύτερο για πολλούς. Η συντροφιά της μουσικής θα κάνει το χρόνο να περνά πιο γρήγορα στην προπόνησή σου, και χωρίς αμφιβολία, θα ανεβάσει τη διάθεσή και την απόδοσή σου.
Φτιάξε, λοιπόν, τη δική σου playlist και βγες για τρέξιμο. Άρχισε με πιο ήπια τραγούδια για να μη ξεκινήσεις γρήγορα το τρέξιμό σου και σταδιακά ανέβασε την ένταση και το ρυθμό του τρεξίματός σου, αλλά και των τραγουδιών. Στα «δύσκολα» βάλε το αγαπημένο σου τραγούδι για να μη σταματήσεις. Αν πάλι δυσκολεύεσαι, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές «δρομικές» playlist για όλα τα γούστα.
Φρόντισε μόνο να μην τρέχεις στο δρόμο ακούγοντας μουσική καθώς θα χάσεις την αίσθηση της κυκλοφορίας και τότε ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος είναι αυξημένος. Αντίθετα, προ-τίμησε ασφαλή μέρη για τρέξιμο όπου δεν κινούνται αυτοκίνητα και δίκυκλα (στάδια, πάρκα κλπ.).

Τα applications

Πλέον οι επιλογές είναι πολλές. Ακόμα περισσότερες δε, είναι και οι παροχές. Οι ειδικές δρομικές εφαρμογές (applications) είναι πολλές και μπορούν να δώσουν ένα πολύ σημαντικό χέρι βοήθειας σε έναν νέο δρομέα. Ξεκινώντας από την αναλυτική πληροφόρηση για κάθε προπόνηση (ταχύτητα, διανυθείσα απόσταση, ρυθμός/χλμ., υψομετρική διαφορά, καρδιακή συχνότητα κ.ά.) και συνεχίζοντας με ορισμένα έξτρα κίνητρα που δίνουν (βραβεία, επίπεδα, σύγκριση με άλλους δρομείς, στόχους κλπ.) έχουν τον τρόπο να σε κάνουν να «κολλήσεις».
Τα δρομικά applications θα δώσουν χρώμα και έξτρα κίνητρο στην προπόνησή σου, ενώ θα σου παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τη βελτίωσή σου, τις διαδρομές, τις δραστηριότητες άλλων δρομέων κ.ά.
Μερικά από τα σημαντικότερα δρομικά applications που είναι συμβατά με τα περισότερα smartphones είναι τα: Runkeeper, MapMyRun, Strava, Pacer, Runtastic, Sports Tracker, Endomondo, RunGo κ.ά.

Ο διάδρομος

Μερικοί τον αποφεύγουν. Για κάποιους άλλους είναι το αποκλειστικό τερέν των προπονήσεών τους. Κι όμως, ο διάδρομος ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες είναι μία πολύ καλή επιλογή για τρέξιμο και ακόμα περισσότερο για τους επίδοξους δρομείς. Κι αυτό γιατί εκτός του ότι θα σε προστατέψει από τις καιρικές συνθήκες (βροχή, κρύο, αέρα), θα σου δώσει τη δυνατότητα να ορίσεις το ρυθμό που θα τρέξεις, και να διαμορφώσεις την προπόνησή σου όπως ακριβώς θες.

Τα audiobooks

Ακόμα ένα «τρικ» επίδοξων δρομέων και περιπατητών είναι τα audiobooks ή αλλιώς τα ηλεκτρονικά, ηχητικά βιβλία. Αν, λοιπόν, σου φαίνεται δύσκολο ή και βαρετό να τρέξεις για αρκετή ώρα, κατέβασε στο κινητό σου ένα audiobook. Ο χρόνος θα περάσει πιο γρήγορα όταν θα τρέχεις και θα ακούς παράλληλα το αγαπημένο σου βιβλίο. Όσον αφορά τους κανόνες ασφαλείας, ισχύουν όσα αναφέραμε και νωρίτερα για τη μουσική!

Οι αγώνες

Μα φυσικά! Το να δηλώσεις συμμετοχή για να τρέξεις σε έναν αγώνα αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις τις δρομικές σου προπονήσεις. Ξεκίνα με μία μικρή απόσταση και βάλε τον πιο απλό στόχο, να τερματίσεις. Γρήγορα θα διαπιστώσεις πως η όρεξή σου θα… ανοίξει και σύντομα θα αναζητάς τον επόμενο αγωνιστικό σου στόχο. Αν μάλιστα έχεις και παρέα, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο εύκολα κι ευχάριστα. Έπειτα, μη ξεχνάς πως και ο ίδιος ο αγώνας αποτελεί μία εξαιρετική προπόνηση που σίγουρα θα ολοκληρώσεις με μεγαλύτερη ευκολία και ευχαρίστηση καθώς σίγουρα το ευχάριστο κλίμα και ο συναγωνισμός θα σε παρασύρουν!

Να θυμάσαι!

Όσο γίνεσαι καλύτερος στο τρέξιμο παύει να γίνεται «βαρετό». Για να καταφέρεις να τρέχεις συνεχόμενα για αρκετή ώρα δεν χρειάζεται κόπος, αλλά τρόπος. Ακολούθησε ένα από τα προγράμματά μας για αρχαρίους που θα βρεις στην ιστοσελίδα μας και σύντομα θα τα καταφέρεις!

Δημοσίευση στο Runner 111, στη στήλη Στα Γρήγορα / Νέοι Δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τέχνη του καλού θεατή
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Το τρόπαιο
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Aleksandr Sorokin: Αποκλειστική συνέντευξη στο RUNNER Magazine
Συνέντευξη με τον κορυφαίο υπερμαραθωνοδρόμο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο