Ντυθείτε σαν δρομέας

Οι ιδιότητες των τεχνικών ρούχων τρεξίματος και γιατί να τα προτιμήσετε

Share

Ξεκινήσατε το τρέξιμο, διστάζετε όμως να πάτε στο τμήμα «running» των καταστημάτων γιατί νομίζετε ότι τα ρούχα αυτά απευθύνονται μόνο στους φτασμένους ή στους επαγγελματίες δρομείς. Κι όμως τα τεχνικά, δρομικά ρούχα είναι για όλους και ίσως πολύ περισσότερο για εσάς. Διαβάστε παρακάτω τους λόγους και τα σημεία που διαφέρουν από τα συνηθισμένα αθλητικά ρούχα αλλά και ποια από αυτά να προτιμήσετε.

Υγρασία τέλος
Τα τεχνικά ρούχα είναι κατασκευασμένα με τέτοιον τρόπο και υλικά ώστε να αποβάλλουν πιο εύκολα τον ιδρώτα και την υγρασία από το σώμα με αποτέλεσμα αυτό να μένει στεγνό καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης.
Αντίθετα, τα συμβατικά υφασμάτινα, συνήθως βαμβακερά ρούχα κρατάνε όλον τον ιδρώτα με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος τους και να δημιουργούν μία αίσθηση υγρασίας στον δρομέα που μπορεί απλά να του χαλάσει τη διάθεση, ή ακόμα χειρότερα να του οδηγήσει σε κάποιο κρύωμα.

Ιδανικός αερισμός
Μία από τις σημαντικότερες ανάγκες ενός δρομέα είναι να προσφέρει στο σώμα του τον απαραίτητο αερισμό. Έτσι εκτός από τα ειδικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των δρομικών ρούχων και που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, επιπλέον διαθέτουν, στις περιοχές με μεγαλύτερη εφίδρωση ειδικές διατρήσεις που επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα πετυχαίνοντας έτσι σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας σας. Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα όμως επιτυγχάνεται και από τις ειδικές τεχνολογίες που εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν τις δυσάρεστες μυρωδιές κάνοντάς σας να νιώθετε φρέσκος για πολλά χιλιόμετρα.

Θέμα βάρους
Παρά το ότι είναι αρκετά πιο ελαφριά από τα συνηθισμένα ρούχα καταφέρνουν να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος χωρίς ακραίες μεταβολές.
Έτσι και το καλοκαίρι σας κρατάνε δροσερούς ενώ το χειμώνα σας διατηρούν ζεστούς χωρίς να χρειάζεται να ντύνεστε σαν κινούμενο… κρεμμύδι για να προστατευτείτε από το κρύο.

Άνεση και πρακτικότητα
Το γεγονός ότι πρόκειται για ρούχα που είναι σχεδιασμένα ειδικά για δρομείς σημαίνει ότι είναι σίγουρα πιο λειτουργικά και πιο πρακτικά από όλα τα υπόλοιπα όσον αφορά την ελευθερία κινήσεων. Τα περισσότερα από αυτά είναι φτιαγμένα από υλικά με μεγάλη ελαστικότητα και εργονομικό σχεδιασμό, κάνοντάς τα να ακολουθούν αρμονικά με το σώμα σας. Ένα ακόμα από τα χαρακτηριστικά τους είναι οι ειδικές ενισχύσεις στα σημεία έντονης τριβής (εσωτερικό μηρών, κάτω από τα μανίκια κ.ά.), που τους προσδίδουν μεγαλύτερη αντοχή ενώ τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν ειδικές θήκες (κυρίως σε κολάν, σορτσάκια, και jackets) για αποθήκευση μικροαντικειμένων όπως κλειδιά, χρήματα, mp3 players αλλά και ειδικούς οδηγούς για τα ακουστικά.

Λάμπουν στο σκοτάδι
Σχεδόν όλα τα τεχνικά ρούχα διαθέτουν ειδικές ανακλαστικές επιφάνειες που έχουν ως σκοπό να σας κάνουν ορατούς στο σκοτάδι, στοιχείο απαραίτητο για τους δρομείς της πόλης. Έτσι εξασφαλίζουν ότι τα διερχόμενα οχήματα θα σας αντιλαμβάνονται ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού ή και καθόλου φωτισμού.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες εταιρείες δίνουν μεγάλη βάση σε αυτό το κομμάτι ενσωματώνοντας τους ανακλαστικούς μηχανισμούς και τις κατασκευές τους στο σχέδιο των ρούχων τους. Γιατί η ασφάλεια στο τρέξιμο είναι πάνω από όλα.

Ευκολία στο πλύσιμο
Εκτός των άλλων τα τεχνικά ρούχα πλένονται αρκετά εύκολα είτε στο πλυντήριο είτε στο χέρι γλυτώνοντας σας κόπο αλλά και χρήματα.

Με τι να ξεκινήσετε
Για αρχή προτιμήστε ένα τεχνικό t shirt και ένα κολάν και φορέστε τα στις προπονήσεις σας μέσα από τα ρούχα που θα πάτε στην προπόνηση. Μετά τα πρώτα λεπτά και αφού αισθάνεστε ότι έχετε ζεσταθεί, βγάλτε τη φόρμα σας και μείνετε μόνο με αυτά απολαμβάνοντας την προπόνησή σας. Με τον καιρό και δοκιμάζοντάς τα στην πράξη θα δείτε ότι θα θέλετε να αγοράσετε ακόμα περισσότερα τεχνικά ρούχα.

Δημοσίευση στο Runner 64, στη στήλη Στα Γρήγορα / Νέοι Δρομείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γνωρίστε την νικήτρια του Ημιμαραθώνιου της Αθήνας, Alice Wright
Η Alice Wright, νικήτρια του Ημιμαραθώνιου της Αθήνας
Τα πάντα είναι σχετικά
Από τις «Ιστορίες του Δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Οι "δρομικοί" τραυματισμοί και πώς να τους αντιμετωπίσετε
Διαβάστε για να τους προλάβετε ή να τους αντιμετωπίσετε
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο