Wally Hayward, ο θρύλος του Comrades Marathon

Ένας δρομέας που ταυτίστηκε με τον σπουδαίο αγώνα

Share

Κάθε διοργάνωση έχει τους δικούς της “ήρωες”. Δρομείς που έχουν αναδειχθεί, πολλές φορές, μόνο σε μία συγκεκριμένη διοργάνωση και έχουν γράψει τη δική τους ιστορία σε αυτή.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον Wally Hayward και τον Comrades Marathon.

O Comrades Marathon είναι ο παλαιότερος αγώνας υπεραπόστασης στον κόσμο και για αυτό έχει τη δική του αίγλη. Είναι ένας αγώνας που ενώνει τις πόλεις Durban και Pietermaritzburg της Νότιας Αφρικής, ενώ μια σημαντική ιδιαιτερότητά του είναι ότι κάθε χρόνο η κατεύθυνση της διαδρομής αλλάζει, κι έτσι τη μία χρονιά ξεκινά από το Durban και καταλήγει στο Pietermaritzburg και την επόμενη το αντίθετο.

O Wally συμμετείχε για πρώτη φορά στον αγώνα στα 21 του χρόνια και αναδείχθηκε νικητής σε χρόνο 7:27:26. Το 1950, 20 χρόνια αργότερα επέστρεψε στον αγώνα, στα 41 του, επικρατώντας και πάλι κατεβάζοντας τον χρόνο του για 45 περίπου λεπτά διπλασιάζοντας τις νίκες του.

Τα επόμενα χρόνια θα κερδίσει τρεις ακόμα διοργανώσεις κατεβαίνοντας μάλιστα και το χρονικό όριο των 6 ωρών, το 1958 όταν και τερμάτισε σε 5:52:30, 95 λεπτά πιο γρήγορα από την πρώτη του συμμετοχή! Έτσι, έφτασε συνολικά τις 5 νίκες στη διοργάνωση.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί! Το 1989 σε ηλικία 80 ετών έγινε ο πρώτος 80χρονος που τερμάτισε τον αγώνα, προλαβαίνοντας όλα τα checkpoint με το πλήθος να τον χειροκροτά στον τερματισμό του!

Η ιστορία του Comrades Marathon
Ο αγώνας πραγματοποιείται αδιάκοπα από το 1921 με μοναδική εξαίρεση την περίοδο του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου (1941-1945), ενώ τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί σταθερά περισσότερους από 10.000 δρομείς καθώς έχει πάρει μυθικές διαστάσεις. Για να λάβει κανείς μέρος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει έναν Μαραθώνιο κάτω από τις 5 ώρες, ενώ στη διαδρομή υπάρχουν πέντε σημεία ελέγχου (checkpoint) τα οποία οφείλουν όλοι να περάσουν σε συγκεκριμένο χρόνο, διαφορετικά βγαίνουν εκτός.

Στον Comrades Marathon ισχύουν διαφορετικοί κανόνες και στην απονομή των μεταλλιών. Έτσι, οι 10 πρώτοι κατακτούν ένα χρυσό μετάλλιο, όσοι τερματίσουν από την 11η θέση έως τις 6 ώρες κερδίζουν ένα ασημένιο μετάλλιο με χρυσό περίβλημα,  ασημένιο όσοι τερματίσουν ανάμεσα στις 6 και τις 7:30 ώρες, χάλκινο με ασημένιο περίβλημα αυτοί που θα περάσουν τη γραμμή του τερματισμού από τις 7:30 έως τις 9, και χάλκινο αυτοί από τις 9 έως τις 11:00 ώρες. Τέλος, οι υπόλοιποι από τις 11 έως τις 12 ώρες λαμβάνουν ένα διαφορετικό μετάλλιο.

Ο αγώνας ξεκίνησε το 1921 από τον βετεράνο του 1ου Παγκόσμιου Vic Clapham, ο οποίος θέλησε να τιμήσει τους στρατιώτες που χάθηκαν στον πόλεμο.

Στους τρεις καλύτερους αγώνες υπεραπόστασης στον κόσμο ο Comrades Marathon

Και ο Wally
Ο θρυλικός Wallace Henry Hayward γεννήθηκε το 1908 στην πόλη Durban, μία από τις δύο πόλεις “σταθμούς” του αγώνα. Συμμετείχε σε αρκετούς αγώνες υπεραπόστασης ενώ το 1952 κατέκτησε τη 10η θέση στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι.

Αγωνίστηκε αρκετές φορές στον αγαπημένο του Comrades Marathon, ενώ επέστρεψε τόσο σε ηλικία 79 ετών, όταν και πέρασε τους μισούς συμμετέχοντες (!), ενώ το 1989 έτρεξε για τελευταία φορά τον αγώνα στα 80 του. Πέθανε το 2006 σε ηλικία 98 ετών, λίγες μέρες πριν από τον αγώνα Μαραθώνιου που γίνεται προς τιμήν του.

Πέρα από τον Comrades Marathon διακρίθηκε και σε αγώνες υπεραπόστασης στην Ευρώπη, κυρίως στην Μ. Βρετανία, ενώ πολέμησε και στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου και τιμήθηκε με βραβείο ανδρείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρακολουθώντας το UTMB από τον Βώλακα
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Το εξυπνοπούλι
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Σήφης Τζουγανάκης
O πρώτος μεταμοσχευμένος δρομέας που έτρεξε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο