Πόνος είναι θα περάσει!

Αντιμετωπίστε σωστά και έγκαιρα τις πρώτες ενοχλήσεις

Share

Κάθε δράση έχει και μία αντίδραση και από αυτόν τον κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ούτε ένας νέος δρομέας που με το τρέξιμο ξεκίνα να γυμνάζει το σώμα του. Σίγουρα όταν το ξεκίνημα είναι απότομο μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει πόνους ή και μικροτραυματισμούς, κάτι όμως που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σας αποτρέπει από το να συνεχίσετε την προπονητική προσπάθειά σας αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για την αντίδραση του οργανισμού είτε στην απότομη αύξηση της επιβάρυνσης είτε σε κάποιο λάθος στην κίνησή σας. Διαβάστε στη συνέχεια τι θα πρέπει να προσέξετε και πώς θα αντιμετωπίσετε τις μικροενοχλήσεις με τον καλύτερο τρόπο.

Ο χειρότερος σύμβουλος

Μπορεί να αισθανθήκατε κάποιον πόνο αλλά δε χρειάζεται να σας πιάνει πανικός. Σίγουρα η απειρία σας, που οδηγεί σε πανικό και καταστροφολογίες, αποτελεί κακό σύμβουλο γι’ αυτό το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να ηρεμήσετε και να δείτε την όλη κατάσταση ψύχραιμα. Έτσι και αλλιώς το πιο πιθανό είναι να μην είναι κάτι σημαντικό αλλά ακόμα κι έτσι μην ξεχνάτε πως όλα αντιμετωπίζονται.

Ευκαιρία για διάλειμμα

Όπως αναφέραμε, μπορεί να μην έχετε την εμπειρία να καταλάβετε από μόνοι σας τι ακριβώς είναι αυτό που σας ενοχλεί, όμως το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε το τρέξιμο από τη στιγμή που αισθάνεστε έναν έντονο και συνεχή πόνο ιδιαίτερα αν αυτός αυξάνεται όσο περνά η ώρα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ο πόνος κάνει την εμφάνισή του στην αρχή και σταδιακά μειώνεται, πιθανόν να μην είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί εκτός βέβαια αν αυτό συμβαίνει κάθε ή σχεδόν κάθε φορά που πηγαίνετε για τρέξιμο.

Αντιμετώπιση κατ’ οίκον

Το δεύτερο βήμα είναι να ξεκινήσετε την προσπάθεια αντιμετώπισης των πόνων πρώτα μόνοι σας στο σπίτι. Αν πρόκειται για έναν τραυματισμό λοιπόν που οφείλεται σε κάποιο εξωτερικό παράγοντα (χτύπημα, στραβοπάτημα, διάστρεμμα) τότε η πιο σίγουρη αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση είναι να χρήση ψυχρών επιθεμάτων (π.χ. παγοκύστη με ειδικό τζελ, παγάκια τυλιγμένα σε πετσέτα, σακούλα με αρακά ή καλαμπόκι από την κατάψυξη) αφού με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η φλεγμονή και το οίδημα που πιθανόν να έχει προκληθεί.
Η χρήση ψυχρών επιθεμάτων για 2-3 φορές από 5-10 λεπτά ενδείκνυται όμως και για τους περισσότερους τραυματισμούς στα κάτω άκρα, κυρίως σε τένοντες και μυς, τουλάχιστον για τις πρώτες 48 ώρες από τη δημιουργία τους οπότε καλό είναι αν αισθανθείτε έναν πόνο να την πραγματοποιήσετε. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια αντιφλεγμονώδη κρέμα που θα λειτουργήσει επικουρικά στον περιορισμό της φλεγμονής.

Προσοχή με τις διατάσεις

Οι διατάσεις αρκετές φορές βοηθούν στην αντιμετώπιση κάποιου μυικού τραυματισμού όμως σε περίπτωση που δεν έχετε επισκεφθεί κάποιον ειδικό που θα διαγνώσει τον τραυματισμό τότε αποφύγετε τις υπερβολές καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσετε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά.

Επισκεφθείτε τον ειδικό

Πάντα η γνώμη του ειδικού είναι αυτή που μετράει περισσότερο. Αν λοιπόν κι εσείς έχετε κάποιον μόνιμο πόνο το τελευταίο διάστημα επισκεφθείτε είτε έναν ορθοπεδικό, είτε έναν φυσικοθεραπευτή που θα διαγνώσει με ακρίβεια τον τραυματισμό σας και θα σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης. Καλό είναι βέβαια να είστε προσεκτικοί στην επιλογή σας προτιμώντας ειδικούς που έχουν εξοικείωση ή σχέση με το τρέξιμο και την άσκηση γενικότερα. Ιδανικά λοιπόν θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν αθλητίατρο – ορθοπεδικό για θέματα που αφορούν οστά και αρθρώσεις ενώ για τα μυϊκά προβλήματα ένας φυσικοθεραπευτής που είναι γνώστης της δρομικής πραγματικότητας σίγουρα θα φανεί πολύ χρήσιμος. Ακόμα, αν οι πόνοι ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε σχετίζονται περισσότερο με τα πέλματά σας τότε προτιμήστε έναν φυσικοθεραπευτή που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο τομέα.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Σημαντική συμβουλή

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι κάποιες μικρές ενοχλήσεις που αισθάνεστε στα πόδια σας στην αρχή, κατά τη διάρκεια ή και μετά την προπόνηση δεν συνιστούν απαραίτητα και κάποιο τραυματισμό. Αν πρόκειται για πρόσκαιρους πόνους (π.χ. έντονο πιάσιμο) που μετά από λίγο περνάνε τότε απλά είναι η αντίδραση του σώματος στις πρώτες επιβαρύνσεις. Επίσης, αν είστε εντελώς πρωτάρηδες προσπαθήστε να ξεχωρίσετε το μυικό πιάσιμο από τον τραυματισμό. Τέλος, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί τόσο με τα εδάφη που τρέχετε, δείχνοντας προτίμηση στα πιο μαλακά και ομαλά που στέλνουν λιγότερους κραδασμούς στα πόδια σας αλλά και με την σωστή επιλογή των παπουτσιών σας καθώς αυτά τα δύο αποτελούν πολύ συχνά αιτία τραυματισμών όταν δεν είναι τα κατάλληλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η 5άδα του Νέου Δρομέα
5 σημαντικές συμβουλές που αξίζουν… χρυσάφι!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Από τη στήλη «Ιστορίες του δρόμου» της Χριστίνας Φωτεινοπούλου
Περισσότερες φορές στην αφετηρία
Από τη στήλη «Τρέχοντας» της Αγγελικής Κοσμοπούλου
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο