Τι είναι η οσφυαλγία;

Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τους πόνους στη μέση

FacebookTwitterEmailShare

Το 80% του πληθυσμού υποφέρει κάποια στιγμή στη ζωή του από πόνους στη μέση. Όμως, τι ακριβώς είναι, από πού προέρχονται και πώς μπορούν αυτοί να επηρεάσουν την καθημερινότητα και την υγεία μας; Άραγε, οι δρομείς είναι πιο επιρρεπείς και πώς μπορούν να τους αντιμετωπίσουν; Όλες οι απαντήσεις στοάρθρο που ακολουθεί.
Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η σχεδόν παντελής έλλειψη άσκησης, το αυξημένο βάρος, οι συνθήκες εργασίας αλλά και το ψυχολογικό στρες αποτελούν τους κυριότερους λόγους που οι πόνοι στη μέση (οσφυαλγία) εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα αυτή η δυσάρεστη κατάσταση αποτελεί μία ειδοποίηση ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στη σπονδυλική μας στήλη. Η ενόχληση αυτή μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. με προσπάθεια διόρθωσης της στάσης του σώματος, ενώ επηρεάζεται και από άλλες κληρονομικές παθήσεις όπως δισκοπάθεια, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση κ.ά.

Εμφάνιση
Η οσφυαλγία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της είτε ξαφνικά είτε σταδιακά σαν μία ενόχληση που γίνεται πιο έντονη όσο περνάει ο καιρός.
Τις περισσότερες φορές ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή γύρω από τη μέση ενώ πιθανόν να επεκτείνεται και στην εξωτερική επιφάνεια του μηρού ή ακόμα και κάτω από τα γόνατα. Πιο σπάνια συνδυάζεται και με ένα μούδιασμα στα δάκτυλα των ποδιών.

Τι συμβαίνει με τους δρομείς;
Το τρέξιμο δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τη μέση και επιπλέον το μυικό σύστημα των δρομέων είναι σε καλύτερη κατάσταστη σε σχέση με όσους δεν γυμνάζονται με αποτέλεσμα να έχουν σχετικά μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης πόνων στη μέση. Τις περισσότερες φορές που εκδηλώνονται σε δρομείς είναι μετά από κακή εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης (αλτικές ασκήσεις, βάρη, κοιλιακοί κ.ά.) που δημιουργούν τριβές, και έντονους κραδασμούς, ενώ ενδεχομένως να εμφανίζεται μετά από μία περίοδο πολύ έντονης καταπόνησης από ένα προπονητικό πρόγραμμα με πολλά χιλιόμετρα, αλτικές ασκήσεις και βάρη. Γενικά πάντως η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή τεχνική εκτέλεσης των ασκήσεων βοηθούν όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπισή της.Πως να σηκώνετε βάρη
Όταν πρόκειται να σηκώσετε κάτι βαρύ, λυγίστε τα γόνατα και πλησιάστε στο αντικείμενο με την πλάτη ίσια και το κεφάλι ψηλά, σαν να καθόσασταν σε μια καρέκλα. Πάρτε το αντικείμενο και σηκώστε το προσεκτικά με τη δύναμη να προέρχεται από τα πόδια. Φέρτε στο μυαλό τους αθλητές της άρσης βαρών οι οποίοι σηκώνουν από το έδαφος δεκάδες κιλά χρησιμοποιώντας ουσιαστικά μόνο τη δύναμη των ποδιών. Μη λυγίσετε τοκορμί σας καθώς σηκώνεστε.


Η σωστή όρθια στάση (1)
Σε όρθια θέση ο σωστός τρόπος στάσης ουσιαστικά ακολουθεί μία ίσια, κάθετη γραμμή που ξεκινά από το αυτί, διασχίζει τον ώμο, το μέσο των γοφών, περνά πίσω ακριβώς από το γόνατο και καταλήγει μπροστά από τον αστράγαλο. Αποφύγετε να στέκεστε για πολλή ώρα όρθιοι κι όταν το κάνετε προτιμήστε να παραμείνετε σε θέση ανάπαυσης (με το ένα πόδι λυγισμένο).

Πως να κάθεστε (2)
Όταν κάθεστε τώρα, θα πρέπει να φροντίζετε ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτες οι φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει τα γόνατα να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τα ισχία και να μην «βουλιάζετε» μέσα στην καρέκλα, ενώ προτιμήστε καθίσματα που στηρίζουν το κάτω μέρος της μέσης. Καθίστε εντελώς πίσω στην καρέκλα, αναπαύοντας τα πόδια σας και ακουμπώντας τα ίσια στο πάτωμα. Αν χρειασθεί, χρησιμοποιήστε ένα μικρό μαξιλαράκι ή κάποιο ειδικό στήριγμα (σφήνα) για να στηρίξετε το οσφυϊκό κύρτωμα της σπονδυλικής σας στήλης. Για να παραμένει η μέση σας σε ευθεία γραμμή όταν εργάζεστε σε γραφείο θα πρέπει να ρυθμίσετε κατάλληλα τόσο το ύψος της καρέκλας σας όσο και τη θέση της οθόνης του υπολογιστή σας η οποία πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών. Τέλος, ρυθμίστε ανάλογα και το κάθισμα του αυτοκινήτου σας.

Δημοσίευση στο Runner νο. 58, στη στήλη Στα Γρήγορα / Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Σχόλια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αλλά και να αποφύγετε το μυϊκό πιάσιμο
Το θέμα δεν είναι τι θα κάνετε εάν τραυματιστείτε, το θέμα είναι να μην φτάσετε ως εκεί. Ναι, αλλά δεν είναι πάντα στο χέρι μας να ελέγχουμε τους τραυματισμούς, θα πει κάποιος. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να τους προλάβετε. Πώς; Παίρνοντας απλά τα κατάλληλα μέτρα πριν καλά καλά κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτοι πόνοι. Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί μερικές συμβουλές για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
14 προτάσεις για την υγεία, τη διατροφή και την προστασία από τραυματισμούς για μία επιτυχημένη χρονιά
Back to Top