Run to overcome. Αυτό είναι το μότο του Μεμπ Κεφλεζίγκι και μας το μετέφερε πέρυσι στη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει στο RUNNER στη Βοστόνη αλλά και στην Αθήνα όταν τον συναντήσαμε και πάλι τον Νοέμβριο. Και το εννοεί καθώς ο άνθρωπος αυτός έχει καταφέρει να ξεπεράσει αμέτρητες δυσκολίες στη ζωή του και συνεχίζει να το κάνει ξεπερνώντας συνεχώς τον ίδιο του τον εαυτό.
Τι και αν είναι 38 ετών, κατάφερε να πετύχει ένα μεγάλο του όνειρο κερδίζοντας τον μαραθώνιο της Βοστόνης. Μία νίκη που έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία καθώς ήταν η πρώτη τα τελευταία 31 χρόνια από Αμερικανό δρομέα ενώ συνδυάστηκε και με νέο ατομικό ρεκόρ για τον δρομέα της Skechers. Ναι, καλά διαβάσατε, ατομικό ρεκόρ στα 38 του!
Η κούρσα πήγε ιδανικά για τον Μεμπ που ανέβασε λίγο μετά τα μισά την ταχύτητά του και ευτύχισε να πάρει μία διαφορά ασφαλείας μέχρι τα 35 χλμ. Εκεί οι υπόλοιποι κορυφαιοι δρομείς που τον ακολουθούσαν έκαναν μία αντεπίθεση όμως είτε εγκατέλειψαν είτε δεν κατάφεραν να πλησιάσουν.
Έτσι, ο Μεμπ έφτασε σε μία σπουδαία νίκη τρελαίνοντας τους συμπατριώτες του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό αφού πανηγύρισε δεόντως.
Η δεύτερη θέση λίγα δευτερόλεπτα πιο πίσω πήγε στον Κενυάτη Γουίλσον Τσέμπετ που τερμάτισε σε 2:08:48 ενώ τρίτος ήταν ένας ακόμα Κενυάτης, ο Φράνκλιν Τσεπκόνι σε 2:08:50.
Εξαιρετική ήταν και η τέταρτη θέση του Ουκρανού Βίταλι Σαφάρ που έτρεξε κάτω από 2:10 (2:09:38) ενώ την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν ο Μάρκος Γκενέτι σε 2:09:50, ένας δρομέας που ήταν στα μεγάλα φαβορί αφού έχει σπουδαίο ατομικό ρεκόρ από τον πρόσφατο μαραθώνιο του Ντουμπάι, και ο Τζόελ Κιμουρέρ επίσης από την Κένυα με 2:11:03.
Εδώ και δύο χρόνια η Skechers στηρίζει τον Μεμπ, ενώ τα μινιμαλιστικής φιλοσοφίας μοντέλα της έχουν βοηθήσει τον 38χρονο Αμερικανό να αλλάξει το πάτημα του κάτι που ίσως τον βοήθησε και στην επίτευξη του νέου του ρεκόρ στα 38 του χρόνια! Μάλιστα, η Skechers έχει λανσάρει και το special μοντέλο Go Meb, που έχει σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες του Μεμπ.
Πολύ γρήγορες οι γυναίκες
Σπουδαία όμως ήταν και η εμφάνιση της Ρίτα Γιέπτου στις γυναίκες. Η 33χρονη Κενυάτισσα που μετρά ακόμα δύο νίκες στη Βοστόνη το 2006 και το 2013 έκανε τρεις τις νίκες της στην αμερικανική πόλη. Αυτή τη φορά μάλιστα συνέτριψε το ατομικό της ρεκόρ σημειώνοντας 2:18:57 επίδοση που αποτελεί φυσικά και νέο ρεκόρ διαδρομής για τις γυναίκες.
Πολύ καλές επιδόσεις όμως σημείωσε και η Mπουζουνές Ντέμπα που ακολούθησε στη δεύτερη θέση τερματίζοντας σε 2:19:59 ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση τερμάτισαν οι Μάρε Ντιμπάμπα και Tζεμίμα Σουμγκογκ με επιδόσεις στο 2:20 (2:20:35 και 2:20:41 αντίστοιχα)!
Αξίζει να σημειωθεί πως οι 10 πρώτες γυναίκες έτρεξαν κάτω από 2:24 (!) με αρκετές από αυτές να σημειώνουν νέα ατομικά ρεκόρ όπως η Σάλαν Φλάναγκαν που μπροστά στους συμπατριώτες της ήθελε τη νίκη και προσπάθησε πολύ για να την πετύχει συντρίβοντας το ρεκόρ της για περισσότερο από 3 λεπτά, όμως με το 2:22:02 που σημείωσε κατέλαβε την 7
η θέση.
Η ελληνική παρουσία
8 Έλληνες ολοκλήρωσαν τον φετινό μαραθώνιο της Βοστόνης. Πιο γρήγορος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος που όμως στόχευε σε μία πολύ πιο καλή επίδοση όμως προδόθηκε από τις δυνάμεις του, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα με κράμπες κι ενοχλήσεις από νωρίς. Τελικά, ο Παπαδόπουλος τερμάτισε για λόγους τιμής σε 2:49: σε κακή κατάσταση, για να επανέλθει λίγες ώρες αργότερα.
Τερμάτισαν ακόμα, ο Δημήτρης Κoυβαλής σε 3:09:47, ο Χαράλαμπος Παπαδεογώργος σε 3:25:51, ο Σπύρος Ξενιτίδης σε 3:27:42, ο Νίκος Μουρέλλος σε 3:31:18, ο Νίκος Μπέριος σε 3:53:50, η Δέσποινα Θεοχαράκη σε 4:02:54 και ο Σπύρος Σπυρόπουλος σε 4:22:51.
H μεγαλύτερη νίκη
Η σπουδαία νίκη του Μεμπ, πρώτη μετά από 31 χρόνια για Αμερικανό, το ρεκόρ της Γιέπτου και το υψηλό επίπεδο των γυναικών έδωσαν χαρά σε θεατές και διοργανωτές δεν ήταν όμως αυτά που έκαναν ξεχωριστή την 117η διοργάνωση της Βοστόνης.
Οι δεκάδες χιλιάδες θεατές, και οι 36,000 συμμετοχές αλλά και η διάθεση του κόσμου έδειξαν πως η Βοστόνη έχει αφήσει στο παρελθόν τα περσινά αιματοβαμμένα γεγονότα και είναι και πάλι δυνατή. Boston Strong.