Καλοκαιρινές μαραθώνιες ευκαιρίες

Αγώνες Μαραθωνίου τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ευρώπη

Share

Το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ και η χρονική απόσταση μέχρι τον επόμενο εγχώριο Μαραθώνιο είναι σχετικά μεγάλη τη στιγμή που και οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί μαραθώνιοι πραγματοποιήθηκαν. 

Κι όμως, υπάρχουν ακόμα αγωνιστικές ευκαιρίες Μαραθώνιου στη Γηραιά Ήπειρο, οι οποίες μάλιστα είναι αρκετά ξεχωριστές! Δείτε έξι ξεχωριστές επιλογές στη Βόρεια Ευρώπη και πάρτε ιδέες!

Asics Stockholm Marathon – 2 Ιουνίου – Στοκχόλμη, Σουηδία

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στην Ευρώπη – πλέον – αφού μετρά περίπου 15.000 συμμετοχές. Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, η δρομική παιδεία των κατοίκων αλλά και η όμορφη διαδρομή στη σουηδική πρωτεύουσα προσθέτουν μερικούς ακόμα λόγους για να τον επιλέξετε. 

Από φέτος ο αγώνας έχει νέα διαδρομή, η οποία ξεκινά από την πιο πλούσια περιοχή της πόλης, Östermalm, όπου και τερματίζει και περνά από συνολικά 7 περιφέρειες της πόλης. Οι διοργανωτές μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι αρκετά πιο εύκολη από την παλαιότερη, η οποία ήταν σχετικά απαιτητική.

Cork City Marathon – 3 Ιουνίου – Κορκ, Ιρλανδία

Η ιρλανδική πόλη διοργανώνει από το 2007 τον δικό της Μαραθώνιο σε ένα διήμερο με αρκετές επιλογές. Ο Cork City Marathon στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας περνά από ιστορικά σημεία της πόλης, ενώ από το 2017 έχει υποστεί αλλαγές στη διαδρομή ώστε να γίνει πιο εύκολη και λειτουργική. Εκτός από τον Μαραθώνιο, υπάρχει ακόμα αγώνας Ημιμαραθώνιου, αγώνες για παιδιά αλλά και μαραθώνια σκυταλοδρομία.

Ο αγώνας έχει μάλιστα και χρηματικά έπαθλα, όχι μόνο για τους πρώτους του συνόλου, αλλά και τους πρώτους των ηλικιακών κατηγοριών!

Δείτε βίντεο από παλαιότερο αγώνα

Citadele Kaunas Marathon – 10 Ιουνίου – Κάουνας, Λιθουανία

Η Λιθουανία θεωρείται μία πραγματικά πολύ όμορφη χώρα και διαθέτει και δικούς της αγώνες Μαραθώνιου. Ο ένας από αυτούς λαμβάνει χώρα στην πόλη Κάουνας που βρίσκεται στο κέντρο της Λιθουανίας (περισσότερο γνωστή στους φίλους του μπάσκετ) και πραγματοποιείται για 5η χρονιά. Οι διοργανωτές υπόσχονται ένα ταξίδι στην… ιστορία, αφού η διαδρομή περνά από τα κεντρικότερα και ιστορικότερα σημεία της πόλης, πλάι σε κτίρια και δρόμους του 16ου αιώνα αλλά και από το κάστρο της πόλης που χτίστηκε τον 14ο αιώνα.

Γενικά, η διαδρομή θεωρείται εύκολη, χωρίς έντονες κλίσεις, ενώ η θερμοκρασία είναι σχετικά καλή στην πόλη όπου συναντώνται οι δύο μεγαλύτεροι ποταμοί της χώρας. 

Για όσους συνοδεύουν ή δεν θέλουν να τρέξουν τα 42χλμ. υπάρχει και η επιλογή του Ημιμαραθώνιου, των 10 αλλά και των 5χλμ. με τις συμμετοχές σε όλα τα αγωνίσματα να φτάνουν συνολικά τις 5.000.

Midnight Sun Marathon – 16 Ιουνίου – Τρόμσε, Νορβηγία

Αποτελεί μία ξεχωριστή πρόταση-πρόκληση που αρκετοί δρομείς και από την Ελλάδα έχουν αποδεχθεί. Ο Μαραθώνιος έχει εκκίνηση στις 8:30 το βράδυ, όμως διεξάγεται κάτω από το – όχι και τόσο έντονο – φως του ήλιου, αφού η πόλη του Τρόμσε (η 8η μεγαλύτερη στη Νορβηγία) αποτελεί ένα από τα βορειότερα σημεία της Ευρώπης που “φιλοξενεί” το φαινόμενο του “ήλιου του μεσονυχτίου” (ή “Λευκές νύχτες”). Κατά το φαινόμενο αυτό, για κάποιες μέρες του χρόνου ο ήλιος παραμένει πάνω από τον ορίζοντα για 24 συνεχόμενες ώρες!

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιούνται ακόμα αγώνες Ημιμαραθώνιου αλλά και 10χλμ. με “βραδινές” ώρες εκκίνησης.

White Nights Marathon – 22 Ιουλίου – Αγ. Πετρούπολη, Ρωσία

Και οι Ρώσοι γιορτάζουν το φαινόμενο των Λευκών Νυχτών διοργανώνονοντας τον Μαραθώνιο White Nights Marathon στην πανέμορφη Αγ. Πετρούπολη. O αγώνας πραγματοποιείται από το 1991, η διαδρομή  του Μαραθώνιου κινείται εντός της πόλης, ενώ η διοργάνωση περιλαμβάνει και αγώνα 10χλμ. 

Paavo Nurmi Marathon – 18 Αυγούστου –  Τουρκού, Φινλανδία

Είναι από τους πιο γνωστούς καλοκαιρινούς Μαραθώνιους που έχει το όνομα ενός σπουδαίου δρομέα των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, ο οποίος γεννήθηκε στη συγκεκριμένη πόλη. Ξεκίνησε το 1992 και φέτος μεταφέρθηκε τον Αύγουστο. H διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες 10χλμ., Ημιμαραθώνιου και φυσικά Μαραθώνιου, ενώ κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος σχεδόν 4.000 δρομείς από πολλές χώρες του κόσμου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλληνες στον Salzburg Marathon
Δείτε τις επιδόσεις τους
Έλαμψαν El Bakkali και Jacob στο Ραμπάτ
Δείτε τις επιδόσεις από τον αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο