Η ιπτάμενη νοικοκυρά

Η ιστορία της Fanny Blankers-Koen, της πρώτης γυναίκας που πήρε 4 χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Share

Είναι σίγουρα από τις πιο εμβληματικές φιγούρες, όχι μόνο του στίβου, αλλά του παγκόσμιου αθλητισμού. Η Fanny Blankers-Koen γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 1918 στο Χούντροπ της Ολλανδίας και έγραψε ιστορία αφού το 1948 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κατέκτησε, όχι ένα, ούτε δύο αλλά τέσσερα χρυσά μετάλλια.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει τόσα πολλά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ όταν το πέτυχε αυτό ήταν ήδη 30 ετών και είχε δύο παιδιά!

Η ιστορία της
Ξεκίνησε τον αθλητισμό και τις αγωνιστικές συμμετοχές από το 1935, όταν τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα για τις γυναίκες. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, ενώ κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πόλεμου, μπορεί να μην πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, ωστόσο, σημείωσε αρκετά παγκόσμια ρεκόρ στα αγωνίσματα των ταχυτήτων στον στίβο.

Η μεγαλύτερη της στιγμή ήταν το 1948 όταν κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα 100μ., τα 200μ., τα 80μ. με εμπόδια και τη σκυταλοδρομία 4×100μ. με την εθνική ομάδα της χώρας της.

Ωστόσο, αυτές δεν ήταν οι μοναδικές της διακρίσεις καθώς πριν τους ΟΑ είχε κερδίσει δύο χρυσά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  το 1946, και δύο ασημένια το 1938 στη Βιέννη. Το 1946 μάλιστα, στο Όσλο έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα μόλις έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση της κόρης της! Μετά τη μεγάλη της επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1948, κατέκτησε ακόμα τρία χρυσά κι ένα ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Βρυξελλών το 1950. 

Η Francina, όπως ήταν το βαφτιστικό της όνομα, μετά το τέλος της καριέρας της ως δρομέας, προσπάθησε να προωθήσει παγκοσμίως τον γυναικείο αθλητισμό ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο.

Το 1999 ψηφίστηκε ως η αθλήτρια του αιώνα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, κυρίως γιατί πέτυχε κάτι τόσο σπουδαίο, μία εποχή που ο αθλητισμός για τις γυναίκες δεν είχε τη θέση που έπρεπε, αλλά και γιατί η ίδια διατηρούσε το προφίλ της “νοικοκυράς” ανοίγοντας νέους δρόμους για τις αθλήτριες, αλλά και τις γυναίκες γενικότερα.

Η ιπτάμενη νοικοκυρά έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών στη γεννέτειρά της πόλη στην Ολλανδία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι Έλληνες στον 128ο Boston Marathon
Δείτε τις επιδόσεις τους στην Βοστόνη
Έρχεται το European Running Championships
Ελίτ και ερασιτέχνες δρομείς ενώνονται σε ένα πρωτάθλημα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο