5 προτάσεις για καλοκαιρινούς, ευρωπαϊκούς μαραθώνιους

Ποιος είπε ότι δεν γίνονται μαραθώνιοι και το καλοκαίρι;

Share

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι αγώνες μαραθώνιου έχουν ολοκληρωθεί στη χώρα μας. Τι γίνεται, όμως, με αυτούς που θέλουν να τρέξουν έναν μαραθώνιο τους καλοκαιρινούς μήνες; 

Λύσεις υπάρχουν, χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψετε μέχρι το νότιο ημισφαίριο, όπου παραδοσιακά διοργανώνονται περισσότεροι τη συγκεκριμένη περίοδο. Επιλέξαμε, λοιπόν, και σας προτείνουμε 5 διοργανώσεις που πραγματοποιούνται τους θερινούς μήνες στην Ευρώπη σε σχετικά καλές καιρικές συνθήκες και με αρκετά καλό επίπεδο διοργάνωσης.

Αν, λοιπόν, έχετε τη δυνατότητα για ένα τέτοιο ταξίδι – πράγμα που δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο – βρείτε αυτόν που σας ταιριάζει καλύτερα και δοκιμάστε την τύχη σας στα 42,195χλμ. αυτό το καλοκαίρι.

Asics Stockholm Marathon – 4 Ιουνίου – Στοκχόλμη, Σουηδία

Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στην Ευρώπη – πλέον – αφού μετρά περίπου 15.000 συμμετοχές. Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, η δρομική παιδεία των κατοίκων αλλά και η όμορφη διαδρομή στη σουηδική πρωτεύουσα προσθέτουν μερικούς ακόμα λόγους για να τον επιλέξετε. Βέβαια, η διαδρομή, η οποία αποτελείται από δύο στροφές ενός κύκλου, δεν είναι από τις ευκολότερες και καλό είναι να το γνωρίζετε.

Από το 2018, μάλιστα, οι διοργανωτές έχουν αποφασίσει να αλλάξουν τη διαδρομή κάνοντας την πιο εύκολη αλλά και ενδιαφέρουσα για να γιορτάσουν τα 40 χρόνια της διοργάνωσης.

Ο Asics Stockholm Marathon ξεχωρίζει και για τις παροχές τους με τους διοργανωτές να έχουν πάει τον αγώνα σε άλλο επίπεδο, ενώ ξεχωριστός είναι και ο τερματισμός, ο οποίος πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης.

[!%ARTICLE_MODULE_ID:1143:%!]

Citadele Kaunas Marathon – 11 Ιουνίου – Κάουνας, Λιθουανία

Η Λιθουανία θεωρείται μία πραγματικά πολύ όμορφη χώρα και διαθέτει και δικούς της αγώνες Μαραθώνιου. Ο ένας από αυτούς λαμβάνει χώρα στην πόλη Κάουνας που βρίσκεται στο κέντρο της Λιθουανίας (περισσότερο γνωστή στους φίλους του μπάσκετ) και πραγματοποιείται για 5η χρονιά. Οι διοργανωτές υπόσχονται ένα ταξίδι στην… ιστορία, αφού η διαδρομή περνά από τα κεντρικότερα και ιστορικότερα σημεία της πόλης, πλάι σε κτίρια και δρόμους του 16ου αιώνα αλλά και από το κάστρο της πόλης που χτίστηκε τον 14ο αιώνα.

Γενικά, η διαδρομή θεωρείται εύκολη, χωρίς έντονες κλίσεις, ενώ η θερμοκρασία είναι σχετικά καλή στην πόλη όπου συναντώνται οι δύο μεγαλύτεροι ποταμοί της χώρας. 

Για όσους συνοδεύουν ή δεν θέλουν να τρέξουν τα 42χλμ. υπάρχει και η επιλογή του Ημιμαραθώνιου, των 10 αλλά και των 5χλμ. με τις συμμετοχές σε όλα τα αγωνίσματα να φτάνουν συνολικά τις 5.000.

[!%ARTICLE_MODULE_ID:1137:%!]

Midnight Sun Marathon – 17 Ιουνίου – Τρόμσε, Νορβηγία

Αποτελεί μία ξεχωριστή πρόταση-πρόκληση που αρκετοί δρομείς και από την Ελλάδα έχουν αποδεχθεί. Ο Μαραθώνιος έχει εκκίνηση στις 8:30 το βράδυ, όμως διεξάγεται κάτω από το – όχι και τόσο έντονο – φως του ήλιου, αφού η πόλη του Τρόμσε (η 8η μεγαλύτερη στη Νορβηγία) αποτελεί ένα από τα βορειότερα σημεία της Ευρώπης που “φιλοξενεί” το φαινόμενο του “ήλιου του μεσονυχτίου” (ή “Λευκές νύχτες”). Κατά το φαινόμενο αυτό, για κάποιεες μέρες του χρόνου ο ήλιος παραμένει πάνω από τον ορίζοντα για 24 συνεχόμενες ώρες!

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιούνται ακόμα αγώνες Ημιμαραθώνιου αλλά και 10χλμ. με “βραδινές” ώρες εκκίνησης.

[!%ARTICLE_MODULE_ID:1144:%!]

Paavo Nurmi Marathon – 1 Ιουλίου –  Τουρκού, Φινλανδία

Είναι από τους πιο γνωστούς καλοκαιρινούς Μαραθώνιους που έχει το όνομα ενός σπουδαίου δρομέα των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, ο οποίος γεννήθηκε στη συγκεκριμένη πόλη. Φέτος μάλιστα πραγματοποιείται για 26η χρονιά, αφού ξεκίνησε το 1992. H διοργάνωση περιλαμβάνει αγώνες 10χλμ., Ημιμαραθώνιου και φυσικά Μαραθώνιου, ενώ κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος σχεδόν 4.000 δρομείς από πολλές χώρες του κόσμου. 

[!%ARTICLE_MODULE_ID:1138:%!]

Helsinki City Marathon  – 12 Αυγούστου –  Ελσίνκι, Φινλανδία 

Αύγουστο μήνα Μαραθώνιο; Κι όμως, δεν έχουν παντού καύσωνα!. Στη Φινλανδία, λοιπόν, όπου το καλοκαίρι τους δεν θυμίζει και πολλά με το δικό μας, ο καιρός είναι αρκετά “γλυκός” κι έτσι διοργανώνουν και τον Αυγουστο έναν ακόμα αγώνα Μαραθώνιου με την επωνυμία Helsinki City Marathon. Με δρομείς από 53 χώρες να έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή αλλά και παράλληλο αγώνα 17χλμ. καθώς και αγώνα για παιδιά, οι διοργανωτές υπόσχονται μία ξεχωριστή δρομική εμπειρία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
La Valette Marathon 2024: Οι Έλληνες
Δείτε τους χρόνους που σημείωσαν στον Μαραθώνιο της Μάλτας
Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας
Η ομάδα μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία τους
Το Σάββατο 30/3 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου
Τα φαβορί, η διαδρομή και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο