Όλα έτοιμα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα ημιμαραθωνίου ΙΑΑF/Cardiff University ξεκινά σήμερα στην καρδιά της Ουαλίας με την expo

Share

Σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα, μερικoί από τους πιο σημαντικούς αθλητές αντοχής διεθνώς θα παραταχθούν στην αφετηρία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ημιμαραθωνίου της IAAF (με τη συνεργασία του πανεπιστημίου του Κάρντιφ). Το πρωτάθλημα διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Ουαλίας, το Κάρντιφ.

Σήμερα (Πέμπτη) ανοίγει η Expo του πρωταθλήματος, στο Millennium centre, με πολλές γνωστές παρουσίες, όπως η Πόλα Ράντκλιφ και ο Μο Φάρα, έτοιμοι να υποδεχθούν τους φίλαθλους δρομείς.

Σχεδόν 200 πρωταθλητές από 49 χώρες (99 άνδρες και 91 γυναίκες) έχουν δηλωθεί να τρέξουν τα 21.0975 χλμ. το μεσημέρι του Σαββάτου. Ανάμεσά τους ο προηγούμενος νικητής, Κενυάτης Τζόφρι Καμγορόρ, έτοιμος να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αλλά και ο Μο Φάρα, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη Μεγάλη Βρετανία και αναμένεται να είναι το φαβορί των θεατών.

To Παγκόσμιο ρεκόρ ημιμαραθωνίου στους άνδρες είναι 58:23 και ανήκει στον Ζερσένει Ταντέσσε αλλά ο Καμγορόρ (παγκόσμιος πρωταθλητής ανωμάλου δρόμου και ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο 10.000 μέτρων) θέλει να προσπαθήσει να το καταρρίψει.

Στο ρόστερ των γυναικών φιγουράρουν επίσης πολύ γνωστά ονόματα όπως η Κενυάτισσα Σύνθια Τρερότιχ (Cherotich) και η Αμερικάνα Σάρα Χολ, που θα προσπαθήσουν να πετύχουν μία επίδοση κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ 1:05:12 (της Φλόρενς Κίπλαγκατ από το 2014).

Οι πρώτοι των νικητών θα λάβουν χρηματικά έπαθλα από την IAAF ύψους 30.000 δολαρίων.

Παράλληλα με τον αγώνα τον ελίτ ανδρών, που θα ξεκινήσει στις 14:10 το μεσημέρι τοπική ώρα (16:10 ώρα Ελλάδος) θα διεξαχθεί και λαϊκός αγώνας που έχει διοργανωθεί ειδικά με την αφορμή του Παγκόσμιου Πρωταθληματος. Ο αγώνας των γυναικών θα έχει ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, στις 13:35 τοπική ώρα (15:35 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο ο καιρός στο Κάρντιφ αναμένεται να είναι κρύος και βροχερός, συνθήκες που ίσως δυσκολέψουν κάπως τις προσπάθειες των δρομέων για ένα καλό χρόνο.

Το ίδιο το Κάρντιφ πάντως έχει βάλει τα γιορτινά του και περιμένει να υποδεχθεί τους δρομείς την παραμονή του Πάσχα των Καθολικών. Πρόκειται για μία μοντέρνα και σχετικά μικρή πόλη 354.000 κατοίκων. Το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της πόλης, όπου θα διεξαχθεί ο αγώνας, είναι επίπεδο, χωρίς υψομετρικές διαφορές.


To κάστρο της ουαλικής πρωτεύουσας

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου της IAAF διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1992 και διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Η Κένυα και η Ερυθραία έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια (με την Κένυα να καταλαμβάνει και τις 3 θέσεις του βάθρου των γυναικών στο προηγούμενο πρωτάθλημα της Κοπεγχάγης).

Το περιοδικό Runner και το runnermagazine.gr θα είναι εκεί για να σας ενημερώσει άμεσα για όλες τις εξελίξεις του αγώνα.

Νατάσα Γιαννούση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απίθανα πράγματα από την Tsegay στο 1ο Diamond League της σεζόν - Παγκόσμιο o Duplantis
Εντυπωσιακές επιδόσεις στην Κίνα
Bρετανός έτρεξε στον Μαραθώνιου του Λονδίνου δοκιμάζοντας 25 ποτήρια κρασί!
Ακούγεται ωραίο, αλλά μην το δοκιμάσετε…
Αρκετοί Έλληνες στον Μαραθώνιο της Ζυρίχης
Δείτε τις επιδόσεις τους σε Μαραθώνιο & Ημιμαραθώνιο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο