Με την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς η Αλεξία Παππά

Η Ελληνοαμερικανίδα πήρε την ελληνική υπηκοότητα και μπορεί να συμμετέχει στις διεθνείς διοργανώσεις

Share

Η Αλεξία Παππά εδώ και χρόνια διακρίνεται στις μεγάλες αποστάσεις στις ΗΠΑ όπου ζει και μεγάλωσε. Έχει σημειώσει μάλιστα εξαιρετικές επιδόσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν και πανελλήνια ρεκόρ όμως διατηρούσε μέχρι πριν λίγες ημέρες την αμερικανική υπηκοότητα. 

Ωστόσο, αυτό άλλαξε καθώς στις 8 Ιανουαρίου πήρε την ελληνική με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να εκπροσωπει τη χώρα μας σε διεθνείς διοργάνωσεις. Τι σημαίνει αυτό; ότι εκτός απροόπτου θα τη δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ενώ αν πιάσει το όριο, ίσως τη δούμε νωρίτερα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.

Η Αλεξία, ανήκει στην περιβόητη ομάδα στίβου Oregon Track Club, ενώ έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον όπου είχε πολλές συμμετοχές με την πανεπιστημιακή του ομάδα. Την βλέπαμε αρκετά συχνά στις πρώτες θέσεις σε αγώνες δρόμου αλλά και στίβου ως Alexi Pappas. 

Η καλύτερη της επίδοση στα 10.000μ., 32:02.22 αποτελεί και όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ είναι κάτω και από το Πανελλήνιο ρεκόρ της Χρυσοστομίας Ιακώβου 32:18.62 από το 2002.

Οι επιδόσεις της είναι εξαιρετικές σε αποστάσεις από τα 3.000μ. έως και τον ημιμαραθώνιο. Aναλυτικά:

1500μ.: 4:14.08 

3000μ.: 9:05.12

5000μ.: 15:28.38 

10.000μ.: 32:02.22

3000μ. στιπλ.: 9:46.73 

Ημιμαραθώνιος:  1:21:53 

Διαβάστε την επιστολή με την οποία ανακοίνωσε το συγκεκριμένο γεγονός:

Με την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς!

“Ήταν Φεβρουάριος του 2014 όταν μέσα από μία απρόσμενη συγκυρία ανακάλυψα πως θα μπορούσα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να αγωνιστώ για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ήταν τότε που συναντήθηκα στο Γιουτζίν του Όρεγκον με τον επικεφαλής επικοινωνίας και τύπου της παγκόσμιας ομοσπονδίας Γιάννη Νικολάου, ο οποίος μου έδειξε το δρόμο και αποτέλεσε για μένα έναν πολύτιμο σύμβουλο.

“Σήμερα, Φεβρουάριο του 2016, ακριβώς δύο χρόνια μετά, το όνειρό μου αρχίζει να υλοποιείται, αφού είμαι και τυπικά μία υπερήφανη Ελληνίδα υπήκοος. Στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ενημερώθηκα και επίσημα από τις ελληνικές αρχές ότι έχω πλέον την ελληνική υπηκοότητα και στις 8 Ιανουαρίου 2016 ορκίστηκα «να φυλάττω πίστη στην Πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και στους Νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου ως Έλληνας πολίτης».

“Είναι κάτι που θα μπορούσα να είχα κάνει εδώ και χρόνια, αλλά μου έλειπαν η γνώση και το κατάλληλο κίνητρο. Αυτό το απέκτησα με την πιθανή συμμετοχή στην εθνική ομάδα και εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διεθνείς διοργανώσεις. Η συγκίνηση του πατέρα μου στο άκουσμα των νέων ήταν ανεπανάληπτη. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν αυτή της γιαγιάς μου Μαρίας στη Ρόδο, η οποία έβαλε τα κλάματα μόλις έμαθε τα νέα. Είναι κάτι που ένοιωθα την ανάγκη να κάνω για όλους τους συγγενείς μου στην Ελλάδα.

“Γι’ αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ.Νικολάου, την πρόεδρο της ομοσπονδίας στίβου των ΗΠΑ κ.Χαϊτάουερ, τον πρόεδρο του πρωταθλητή συλλόγου της Ελλάδας ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος (για τον οποίο και θα αγωνίζομαι) κ.Γιατρουδάκη, το ελληνικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, το υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, την ελληνική ομοσπονδία στίβου, αλλά και όποιον άλλον ασχολήθηκε με την υπόθεσή μου.

“Όλοι οι προαναφερθέντες, αλλά και όσοι ίσως μου διέφυγαν ή δεν ήθελαν να αναφερθεί το όνομά τους, όχι απλά μου έδειξαν τον δρόμο, αλλά αφιέρωσαν απεριόριστο χρόνο για το σκοπό αυτό. Με προσωπικές τους ενέργειες φρόντισαν να γίνουν όλα όπως πρέπει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να έχω τη δυνατότητα να αγωνίζομαι για την Ελλάδα.

“Τους είμαι ευγνώμων και ελπίζω να το ανταποδώσω με τον καλύτερο τρόπο αγωνιζόμενη με τα Ελληνικά χρώματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ήδη η ομοσπονδία στίβου των ΗΠΑ έχει ενημερώσει επίσημα την IAAF και την Ελληνική ομοσπονδία στίβου, η οποία όπως ενημερώθηκα, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορώ εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου τον επόμενο μήνα στο Πόρτλαντ, αν φυσικά καταφέρω να πετύχω το απαραίτητο όριο στα 3000μ.”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχεται το European Running Championships
Ελίτ και ερασιτέχνες δρομείς ενώνονται σε ένα πρωτάθλημα
Εξαιρετική επίδοση από τον Σγουρό στις ΗΠΑ στα 5.000μ.
Μεγάλο ατομικό ρεκόρ για τον Έλληνα δρομέα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο