Γκάλεν Ραπ και Έιμι Κραγκ νικητές στα USA Olympic Marathon Trials – updated

Οι νικητές των αμερικανικών τράιαλς στον Μαραθώνιο

Share

Ο Γκάλεν Ραπ ήταν ο μεγάλος νικητής των αμερικανικών αγώνων επιλογής στον μαραθώνιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο που έγιναν πριν από λίγο στο Λος Άντζελες. Ο 29χρονος Αμερικανός στην πρώτη του απόπειρα στην απόσταση έφτασε στη νίκη με χρόνο 2:11:24 και σίγουρα το καλοκαίρι η παρουσία του αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

O αθλητής του παλιού σπουδαίου πρωταθλητή του Μαραθωνίου, Αλμπέρτο Σάλαζαρ, έτρεξε σχεδόν όλη την κούρσα παρέα με τον Μεμπ Κεφλεζίγκι για να ξεφύγει τελικά κάπου στο 35ο χλμ. και να συνδυάσει το ντεμπούτο του στην απόσταση με μία σπουδαία νίκη που τον στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Επιπλέον, έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλά στη συγκεκριμένη απόσταση αφού ο αγώνας ήταν ιδιαίτερος, τα περάσματα ήταν σχετικά αργά (1:06:32 το πρώτο μισό) καθώς στόχος ήταν η πρωτη τριάδα, το άγχος αρκετό ενώ και οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν καθώς επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες.

Πολύ σκληρός για να τα παρατήσει όμως αποδείχθηκε ο Μεμπ Κεφλεζίγκι ο οποίος ήταν δεύτερος κι έτσι θα δώσει το παρών σε μία ακόμα διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, την 4η συνολικά, έχοντας μάλιστα κατακτήσει ένα ασημένιο μετάλλιο από το 2004 στη χώρα μας. Φυσικά θα γίνει και ο γηραιότερος Αμερικανός μαραθωνοδρόμος που θα τρέξει σε Ολυμπιακούς Αγώνες αφού στις 5 Μαΐου θα κλείσει τα 41 του χρόνια!

Τρίτος ήταν ο Τζάρεντ Γουάρντ πραγματοποιώντας μία μικρή έκπληξη. Ο χρόνος του 2:13:00 αφήνοντας τον Λιουκ Πουσκέντρα 4ο να περιμένει αν τελικά ο Γκάλεν Ραπ θα αποφασισει να λάβει μέρος μόνο στα 5.000 και 10.000 μ. και αφήσει τον Μαραθώνιο. Έκπληξη, τέλος, ήταν η εγκατάλειψη του Ντέιθαν Ρίτζενχαϊν ο οποίος ήταν και ο αθλητής με το καλύτερο προσωπικό ρεκόρ στην απόσταση από τους συμμετέχοντες.

Τους την “έκανε” η Κραγκ

Στις γυναίκες, η Έιμι Κραγκ έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τον αγώνα επιλογής σε 2:28:20 με τη Ντεζιρέ Λίντεν να ακολουθεί σε 2:28:54 και το μεγάλο φαβορί, την Σάλαν Φλάναγκαν να έρχεται τρίτη, εξασφαλίζοντας όμως τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπως φυσικά και οι δύο πρώτες.

Η Κραγκ η οποία προπονείται μαζί με τη Σάλαν Φλάναγκαν κάτω από τις οδηγίες του προπονητή Τζέρι Σουμάχερ με την ομάδα Nike Oregon Project ξέφυγε στο τέλος από τη συναθλήτρια της για να φτάσει στη νίκη. Αυτό όμως που προκαλεί τον θαυμασμό είναι πως η Κραγκ, κι ενώ η Φλάναγκαν έδειχνε πως δεν αντέχει στα τελευταία χιλιόμετρα, έμεινε μαζί της για αρκετά χιλιόμετρα δίνοντας της κουράγιο.

Στο τελευταίο χιλιόμετρο ωστόσο η Κραγκ αποφάσισε να φύγει και να κατακτήσει την πρώτη θέση που θα την οδηγήσει για 2η φορά στην καριέρα της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ντεζιρέ Λίντεν τελικά κατέκτησε τη δεύτερη θέση λίγα δευτερόλεπτα πιο πίσω ενώ η Φλάναγκαν κράτησε την υπερπολύτιμη τρίτη θέση ενώ κατέρρευσε στον τερματισμό για να την παραλάβει το ιατρικό προσωπικό με καροτσάκι.

Στην τέταρτη θέση και αυτή κατάκοπη, τερμάτισε η Κάρα Γκούτσερ η οποία στα 37 της διεκδίκησε ακόμα μία συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως το 2:30:24 που σημείωσε δεν ήταν αρκετό. Από τις πρώτες της δηλώσεις ωστόσο, η Γκούτσερ φαίνεται να τα βάζει με το παλιό της προπονητικό τιμ (ήταν και αυτή μέλος του Nike Oregon Project με τη Φλάναγκαν, τη Κραγκ, τον Ραπ κ.ά.) αφού και στο παρελθόν είχε κάνει δηλώσεις για τις παράνομες μεθόδους που χρησιμοποιεί κυρίως ο παλιός προπονητής της, Αλμπέρτο Σάλαζαρ στο θέμα του ντόπινγκ. Σε δηλώσεις τις μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε πως θα περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης…

Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο