Το Σάββατο τα trials των ΗΠΑ για τον Ολυμπιακό Μαραθώνιο

Ο αγώνας πρόκρισης για την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου

Share

Το ερχόμενο Σάββατο 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα trials των ΗΠΑ για τον μαραθώνιο, ή πιο απλά οι αγώνες επιλογής για την Ολυμπιακή ομάδα που εκπροσωπησει τις ΗΠΑ στον Μαραθώνιο των Αγώνων του Ρίο το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στο Λος Άντζελες λοιπόν, και μία μέρα πριν τη διοργάνωση του Μαραθωνίο της πόλης, 211 άνδρες και 246 γυναίκες θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες διεκδικώντας μία από τις τρεις θέσεις που δίνουν το εισιτήριο για το Ρίο. Οι δρομείς που θα λάβουν μέρος στα τράιαλς έχουν ήδη πιάσει το όριο που έχει θεσπίσει η Ολυμπιακή Επιτροπή στον Μαραθώνιο (2:19:00 στους άνδρες και 2:45:00 στις γυναίκες) ή το όριο που έχει θεσπίσει η Αμερικανίκη Ομοσπονδία (USATF) στον ημιμαραθώνιο (1:05:00 στους άνδρες και 1:15:00 στις γυναίκες).

Έτσι, στους άνδρες θα συμμετέχουν 86 δρομείς που έχουν τρέξει τα τελευταία 2,5 χρόνια κάτω από 2:19:00 και 125 που στο ίδιο διάστημα έτρεξαν έναν επίσημο ημιμαραθώνιο κάτω από 1:05:00. Στις γυναίκες, 198 έχουν τρέξει μαραθώνιο κάτω από το 2:45:00 απο τον Αύγουστο του 2013 ενώ 48 εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στα τράιαλς από τον ημιμαραθώνιο.

Τα φαβορί
Τα μεγάλα ονόματα είναι χωρίς αμφιβολία ο Μεμπ Κεφλεζίγκι ο οποίος έχει την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο διάστημα με 2:08:37, ο Ντέιθαν Ρίτζενχαϊν με 2:09:45 αλλά και ο Λιουκ Πουσκέντρα με ρεκόρ 2:10:24. Ξεχωρίζουν ακόμα ο  Τζέφρι Ίγκλστον με 2:10:52, ο Ράιαν Βέιλ (2:10:57), ενώ σημαντικοί αντίπαλοι θα είναι τόσο ο Νικ Αρτσινιάγκα όσο και ο Ματ Τέγκενκαμπ.


Αγώνες πρόκρισης χωρίς Μεμπ γίνονται;

Το ερωτηματικό
Αυτός ωστόσο που αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο Γκάλεν Ραπ, ο οποίος πήρε το εισιτήριο για τα τράιαλς από τον ημιμαραθώνιο όπου στην πρώτη του απόπειρα έτρεξε την απόσταση σε 1:01:20 στο Πόρτλαντ. Ο Ραπ στους περασμένους Ολυμπιακούς είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στα 10.000μ. και τώρα έχει ελπίδες για τον μαραθώνιο, αφού βέβαια πρώτα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Αγώνες.

Προβάδισμα για τη Φλάναγκαν
Στις γυναίκες, το μεγαλύτερο όνομα είναι με διαφορά αυτό της Σάλαν Φλάναγκαν η οποία έχει ρεκόρ 2:21:14 και στα 34 της θα κυνηγήσει την 4η συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως τόσο η Ντέζιρε Λίντεν (2:23:54), όσο και η Κάρα Γκούτσερ αποτελούν “μεγάλες δυνάμεις” στην απόσταση. Πιο πίσω, η Έμα Κράγκ με ρεκόρ 2:27:03, ενω το ερωτηματικό είναι η απόδοση της Μόλι Χάντλ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει σπουδαίες επιδόσεις, έχει πάρει όμως την πρόκριση από τον ημιμαραθώνιο (1:08:31) καθώς δεν έχει τρέξει ακόμα επίσημα την απόσταση του Μαραθωνίου.


To μεγάλο φαβορί, η Σάλα Φλάναγκαν

Εκτός τελικά η Κάστορ
Αν και είχε προετοιμαστεί κανονικά να διεκδικήσει την 4η συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες (τρεις στον μαραθώνιο με ένα χάλκινο μετάλλιο και μία στα 10.000μ), η Ντίνα Κάστορ πριν από λίγες ώρες ανακοίνωσε πως ένας τραυματισμός δεν θα της επιτρέψει να λάβει μέρος στον αγώνα του Σαββάτου. Μην ξεχνάμε πως η Κάστορ πριν από λίγους μήνες σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικιακή της κατηγορία (40-44) με το εντυπωσιακό 2:27:47 ενώ το 2004 ήταν τρίτη στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας!


H Nτίνα Κάστορ

Οι φίλοι του μαραθωνίου στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού περιμένουν με μεγάλη αγώνία τον αγώνα ενώ τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν. Αξίζει να αναφέρουμε, ακόμα πως εκτός από την πολυπόθητη πρόκριση στους Αγώνες του Ρίο οι νικητές θα κερδίσουν 80.000 δολάρια, ενώ η δεύτερη και η τρίτη θέση θα δώσουν αντίστοιχα 65.000 και 55.000 δολάρια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Tέλος, από τους έξι νικητές, 3 άνδρες και 3 γυναίκες, του προηγούμενου αγώνα επιλογής το 2012 στο Χιούστον (κεντρική φωτό), θα απουσιάσουν τόσο ο Ράιαν Χολ ο οποίος πρόσφατα εγκατέλειψε την ενεργό δράση όσο και Αμπτί Αμπντεραχμάν ενώ από τις γυναίκες και οι τρεις θα είναι παρούσες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Έλληνες στον Ημιμαραθώνιο της Βαρσοβίας
Δείτε την ελληνική παρουσία στον NN Polmaraton Warszawski
La Valette Marathon 2024: Οι Έλληνες
Δείτε τους χρόνους που σημείωσαν στον Μαραθώνιο της Μάλτας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο