Το τεχνολογικό ντόπινγκ έκανε την εμφάνισή του στην ποδηλασία

Το πρώτο επίσημο κρούσμα κρυφής μηχανικής ενίσχυσης ποδηλάτου

Share

Σάλος έχει προκληθεί στον χώρο της ποδηλασίας αφού στο ποδήλατο μίας 19χρονης Βελγίδας ποδηλάτισσας εντοπίστηκε μοτέρ που λειτουργούσε ως κρυφός μηχανισμός υποβοήθησης στους αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος cyclo-cross.

Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας παραδέχθηκε ότι πράγματι το πρώτο “επίσημο” κρούσμα τεχνολογικού ντόπινγκ είναι γεγονός αφού τα τελευταία χρόνια οι υπόνοιες είχαν αυξηθεί σε πολλές διοργανώσεις. Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο είχαν αλλάξει και οι κανονισμοί με την ομοσπονδία να αποφασίζει να τιμωρεί παραδειγματικά όσους ποδηλάτες πιαστούν με “πειραγμένα” ποδήλατα αν και οι έλεγχοι είναι ακόμα σχετικά μικροί, όσον αφορά τον αριθμό τους.

Το τεχνολογικό ντόπινγκ ουσιαστικά πρόκειται για κρυφούς μηχανισμούς (εντός του σκελετού ή σε άλλα μέρη) στο ποδήλατο που υποβοηθούν την ισχύ τους κάνοντας τους ποδηλάτες πιο γρήγορους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, η νεαρή Βελγίδα υποστηρίζει πως ουδέποτε είχε την παραμικρή διάθεση να κάνει κάτι τέτοιο και πως το συγκεκριμένο ποδήλατο ήταν όμοιο με το δικό της και βρέθηκε από λάθος στα χέρια της.

Οι αγώνες cyclo-cross είναι ουσιαστικά σαν αγώνες ανωμάλου δρόμου με ποδήλατο αφού αποτελούνται από αρκετές στροφές σε μία σταθερή διαδρομή με την πίστα να περιλαμβάνει φυσικά εμπόδια, σκαλοπάτια κ.ά.

Στους αγώνες δρόμου, για την ώρα, δεν έχει εντοπιστεί κάτι αντίστοιχο όμως, ποιος ξέρει, ίσως φτάσει η μέρα όπου  οι δρομείς θα υποβοηθούνται από μηχανισμούς -για παράδειγμα στα παπούτσια- με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παγκόσμιο ρεκόρ στο IRONMAN από τον χρυσό ολυμπιονίκη Blummenfelt
Εντυπωσιακό Παγκόσμιο ρεκόρ στο IRONMAN από τον Kristian Blummenfelt, τον χρυσό ολυμπιονίκη του τριάθλου. Δείτε περισσότερα
Στα όπλα η Αιθιοπία - Haile Gebrselassie και Feyisa Lilesa δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν
Έκρυθμη η κατάσταση στην Αιθιοπία με τους σπουδαίους πρωταθλητές να δηλώνουν έτοιμοι για μάχη
Μεγάλη συμμετοχή στην Λάρνακα και τον 4ο Radisson Blu Marathon
Δείτε τι έγινε στον Μαραθώνιο της Λάρνακας
Back to Top