Survival Expeditions Camp – Προγράμματα επιβίωσης

Η ξεχασμένη Τέχνη της Επιβίωσης!

Share

Στο όρος Κίσσαβος, στην περιοχή Φτέρη σε μία ιδιόκτητη περιοχή με θέα την κορυφή της Όσσας, αλλά και την θάλασσα του Πλαταμώνα, πραγματοποιήθηκε το 2ο κατά σειρά Πρόγραμμα Βασικής Ορεινής Επιβίωσης του Survival Expeditions Camp. Το Camp, απέχει 40 λεπτά από την Λάρισα, 20 λεπτά από το Συκούριο και η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι εύκολη.

Το πρόγραμμα διήρκησε 5 μέρες (15-19 Μαΐου) και διεξήχθη από την εκπαιδευτική ομάδα του Survival Expeditions Camp. Άνθρωποι με αγάπη για τη Φύση και τις παραδοσιακές τεχνικές επιβίωσης, και με χρόνια πείρας στον τομέα αυτόν, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και πρόσφεραν μοναδικές εμπειρίες ζωής.

Ο τομέας της επιβίωσης ως μαθησιακό αντικείμενο είναι ανεξάντλητος, έτσι και τα θέματα του προγράμματος ήταν πολυποίκιλα. Την εκπαίδευση των συμμετεχόντων συμπλήρωσαν με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους επιστήμονες καταξιωμένοι στον χώρο τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μαθήματα εύρεσης/εξασφάλισης νερού από τη φύση, καθώς και τρόποι μεταφοράς του, και διδάχθηκαν τρόποι για να το καταστήσει κάποιος πόσιμο, ανάλογα με τα υλικά που έχει στην διάθεσή του ή όχι.

Ακολούθησαν μαθήματα βοτανολογίας από βοτανολόγο: αναγνώριση βοτάνων, γνώση των ιδιοτήτων τους, τρόποι διαχείρισης των διαφόρων μερών των βοτάνων, όπως και τρόποι παρασκευής ελαιωδών εκχυλισμάτων και θεραπευτικών αλοιφών για αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διαβίωση και επιβίωσή μας στη φύση.

Αρκετές ώρες αφιερώθηκαν στις πρώτες βοήθειες και στην αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων καταστάσεων απωλειών υγείας που δυνατόν να παρουσιαστούν σε μια κατάσταση επιβίωσης (εκδορές, διαστρέμματα, κατάγματα, δήγματα ζώων κ.ά.). Αναλύθηκαν από εξειδικευμένο γιατρό η μέθοδος της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, βασικοί αλλά ουσιώδεις τρόποι υγιεινής, προβλήματα που προκύπτουν από την έκθεση σε θερμό περιβάλλον και η σωστή αντιμετώπισή τους.

Άλλα βασικά θέματα της εκπαίδευσης ήταν τρόποι προσανατολισμού κατά την ημέρα, αλλά και τη νύχτα με αυτοσχέδια, εμπειρικά, αλλά και σύγχρονα μέσα, κατασκευή καταφυγίου, κατασκευή χρηστικών αντικειμένων και εργαλείων από υλικά της φύσης, εύρεση και παρασκευή τροφής και τρόποι ανάμματος της φωτιάς. Διδάχτηκαν, ακόμη, βασικά στοιχεία τοπογραφίας, ανάγνωση και ανάλυση χάρτη, χρήση πυξίδας και τρόποι σηματοδοσίας-κατάδειξης της θέσης κάποιου με σκοπό την διάσωσή του.

Τα θεωρητικά μαθήματα (προβολές παρουσιάσεων-διαλέξεις) σε συνδυασμό με τα πρακτικά, ξεκινούσαν νωρίς το πρωί και τελείωναν το βράδυ. Δεν έλειψαν όμως και οι χαλαρές στιγμές με συζητήσεις γύρω από την υπαίθρια μεγάλη φωτιά και με προβολή ταινιών σχετικών με το θέμα της επιβίωσης. Η διανυκτέρευση των συμμετεχόντων έγινε σε αντίσκηνα. Όλα τα απαραίτητα υλικά για τη διαμονή, όπως και τα απαραίτητα εργαλεία για τις κατασκευές παρέχονται από το Survival Expeditions Camp.

To Πρόγραμμα Βασικής Ορεινής Επιβίωσης του Survival Expeditions Camp αποτελεί ένα βιωματικό-διαδραστικό σχολείο που ενεργοποιεί ξεχασμένες-ανενεργές συνάψεις του εγκεφάλου, διασώζει γνώσεις που τείνουν να ξεχαστούν, διεγείρει την ευρηματικότητά μας και μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουν οι συμμετέχοντες αποκτούν ένα αυξημένο αίσθημα αυτοπεποίθησης καθιστώντας τους ικανούς να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις με ελάχιστα ως και καθόλου μέσα. Παράλληλα, αναπτύσσεται η σχέση του ανθρώπου με την φύση και ενδυναμώνεται η αγάπη για το ορεινό-δασικό περιβάλλον της πατρίδος μας.

Για το φετινό καλοκαίρι σχεδιάζονται αντίστοιχα πενθήμερα και τριήμερα σχολεία, καθώς και μονοήμερα προγράμματα για παιδιά.

Survival Expeditions Camp…
…η τέχνη της επιβίωσης από τους Ειδικούς

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Survival Expedition Camp στα:
site: www.survexcamp.com
e-mail: [email protected]
facebook: Survival Expeditions CAMP
τηλ.: 6980119874, 6936693035 Κώστας & 6986632454, 6972705131 Δημήτρης.

[!%ARTICLE_MODULE_ID:476:%!]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Adidas Adizero Adios Pro Evo 1
Το record-breaker shoe ήρθε στην Ελλάδα
17th Alonissos Challenge
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ρόδου
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο