Με φόντο το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας

Μεταγωνιστικό δελτίο 4ου Μαραθώνιου Ολυμπίας

Share

Εκατοντάδες δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό έζησαν το Σαββατοκύριακο 31 Μαρτίου – 1 Απριλίου, μοναδικές στιγμές κατά τη διάρκεια του 4ου Μαραθώνιου Ολυμπίας, του μεγαλύτερου και μαζικότερου αθλητικού γεγονότος της Ηλείας. Στον τόπο που γεννήθηκε το Ολυμπιακό πνεύμα, μικροί και μεγάλοι δρομείς έζησαν τη χαρά της συμμετοχής αλλά και τις προσωπικές τους στιγμές δόξας τερματίζοντας καταχειροκροτούμενοι δίπλα από το μοναδικό στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και στις πόλεις της Αμαλιάδας και του Πύργου που φιλοξένησαν κάποιους από τους αγώνες του προγράμματος.

Η τελετή έναρξης
Η λιτή, αλλά ουσιαστική σε περιεχόμενο, τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας. Μετά τους χαιρετισμούς του πρόεδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρη Κωσταριά, του Δήμαρχου Ήλιδας, Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου και του αντιδήμαρχου αθλητισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, Αντώνη Χρυσανθακόπουλου, ακολούθησε αφήγηση αποσπασμάτων από το βιβλίο “Ολυμπιακό Πνεύμα” του Θεόδωρου Ανδρουτσόπουλου σε σκηνοθεσία Γεώργιου Βρόντου από τις Αγγελική Τσόπελα και Βασιλική Σταμάτη. Ακολούθησε ένα κινησιολογικό δρώμενο μοντέρνου χορού από την αθλήτρια του ΑΣΑ Κόροιβου Αμαλιάδας Στεφανίας Παπαδιαμαντοπούλου υπό τη μουσική του Β’ μέρους από τη 2η σονάτα του Ραχμάνινοφ από τον σολίστα Ευστάθιο Παπαδιαμαντόπουλο. Την τελετή παρακολούθησαν εκπρόσωποι των θεσμικών υποστηρικτών, των χορηγών και πλήθος κόσμου, ενώ παρών ήταν και ο εγγονός του Χαρίλαου Βασιλάκου, που φέρει και το όνομα του πρώτου μαραθωνοδρόμου της ιστορίας, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο αγώνας. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τοπικά εδέσματα που ετοίμασαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Καλυβίων, Αρχαίας Ήλιδας και Αυγείου  ενώ σημαντική συμβολή στη διοργάνωση της τελετής είχε και το κοινωφελές σωματείο του Δήμου Ήλιδας «ο Πύρρων».

«Αλλάζω την πόλη μου τρέχοντας»
Στους «μικρούς» αγώνες του προγράμματος απόστασης 2 χλμ. που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της Αμαλιάδας, του Πύργου το Σάββατο και της Αρχαίας Ολυμπίας την Κυριακή, περισσότεροι από 1000 μικροί κυρίως αλλά και ενήλικες δρομείς, έζησαν τη χαρά της συμμετοχής ακολουθώντας το μήνυμα της διοργάνωσης «Αλλάζω την πόλη μου τρέχοντας».

Αρχαία Ήλιδα – Αμαλιάδα
Ο πρώτος από τους κύριους αγώνες του προγράμματος ήταν ο αγώνας των 12χλμ που έγινε το Σάββατο 31 Απριλίου. Οι δρομείς απήλαυσαν για άλλη μια χρονιά την πανέμορφη διαδρομή που ξεκινά από τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας. Πρώτος τερμάτισε ο Μαλιόγλου Ευάγγελος σε 45:25 δεύτερος ο Μεϊντής Δημητράκης του Κόροιβου και τρίτος ο Ντάμκας Ανδρέας με χρόνο 47:37 και 49:57 αντίστοιχα. Στις γυναίκες πρώτη ήταν η Κατερίνα Ασημακοπούλου των Polias Runners με ρεκόρ αγώνα σε 50:33 την τριάδα συμπλήρωσαν η Healy Maire Claire από την Ιρλανδία με χρόνο 54:09 και η Μπουσδούκου Ιωάννα σε 1:01:57

Με φόντο το Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας
Φέτος οι αγώνες του Μαραθώνιου και του Ημιμαραθώνιου είχαν ιδιαίτερη αξία καθώς ο τερματισμός των δρομέων ήταν δίπλα ακριβώς στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σημαντικότερο ακόμα δε, είναι το γεγονός ότι όλες οι βραβεύσεις των νικητών έγιναν μέσα στο Αρχαίο Στάδιο.

Στον Μαραθώνιο πρώτος ήταν ο Πολωνός Bien Przemyslaw με χρόνο 2:58:44 δεύτερος ο Βασιλείου Αλέξιος σε 03:00:53 και τρίτος ο Κατσίκης Αντώνιος (νικητής του 2ου Μαραθώνιου Ολυμπίας) σε 03:01:23.


Στις γυναίκες το βάθρο ήταν οικογενειακή υπόθεση καθώς την πρώτη και την τρίτη θέση κατέλαβαν οι αδερφές Sarah Flanagan (03:22:14) και Mary Flanagan (03:41:32) από την Ιρλανδία ενώ δεύτερη ήταν η Ekaterina Balasanova (03:38:03) από την Ρωσία.

Στον Ημιμαραθώνιο από τον Πύργο στην Αρχαία Ολυμπία είχαμε για άλλη μια χρονιά μεγάλο ρεκόρ συμμετοχών. Νικητές στους άντρες ήταν οι Γιάννης Παπαδόπουλος των Polias Runners (1:15:11), Αχιλλέας Γιάννουλας από τον Σ.Δ.Υ. Βόλου (01:25:39) και Χαράλαμπος Πρεβέντας από το Σύλλογο Δρομέων Τρικάλων (01:26:29).
Στις Γυναίκες πρώτη ήταν η Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου του Σ.Μ.Α.Χ. Φειδιππίδης (01:30:47) δεύτερη όπως και στα 12 χλμ, η Ιρλανδή Healy Maire Claire (01:34:25) και τρίτη η Νίκη Μπουκουβάλα (01:37:29).

Εντυπωσιακή συμμετοχή από το εξωτερικό
Σημαντικά αυξημένη σε ποσοστό που ξεπέρασε το 100%, ήταν όμως και η συμμετοχή δρομέων από το εξωτερικό με συνολικά 29 χώρες να εκπροσωπούνται από 100 περίπου δρομείς, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν τόσο στην γενική κατάταξη όσο και στις ηλικιακές τους κατηγορίες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την τεράστια αξία που έχει ο συγκεκριμένος αγώνας αλλά και τη δυναμική που έχει, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους δρομείς, να αγωνιστούν στον τόπο που γεννήθηκε η έννοια του αθλητισμού!

Σημαντική υποστήριξη
Η ποιότητα του αγώνα δεν θα ήταν ίδια αν δεν υπήρχε η υποστήριξη μίας σειράς εταιρειών και φορέων. Μεγάλος Χορηγός του 4ου Μαραθώνιου Ολυμπίας ήταν η εταιρεία Energean Oil & Gas, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας και εξόρυξης υδρογοναθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της ΝΑ. Μεσογείου καθώς και στη Βόρεια Αφρική.
Χορηγοί τις διοργάνωσης ήταν ακόμα η Newport, η Strikos Power, η αθλητική εταιρεία Asics καθώς και η Κεραμοτουβλοποιία Παναγιωτόπουλος.
Για την ενυδάτωση των δρομέων φρόντισε για άλλη μια φορά το φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ και για την ενέργεια των δρομέων σε Μαραθώνιο και Ημιμαραθώνιο η HIGH5.
Φυσικά δίπλα στον Μαραθώνιο Ολυμπίας βρέθηκαν, τα Althea Apartments η αντιπροσωπεία NISSAN Ι. ΤΣΙΩΡΗΣ, το μεσιτικό γραφείο της κυρίας Ολυμπίας Δ. Βλαχαντώνη και οι Αρτογεύσεις Έξαρχος, καθώς και οι χορηγοί επικοινωνίας ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΣ, ΕΡΑ σπορ, Πρώτο Πρόγραμμα, Sport24, RUNNER MAGAZINE και runnermagazine.gr, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δρομείς.

Ραντεβού λοιπόν το 2019 στον 5ο Μαραθώνιο Ολυμπίας, όπου οι διοργανωτές έχοντας ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία τους, υπόσχονται να προσφέρουν σε όλους τους συμμετέχοντες μία ακόμα μοναδική δρομική εμπειρία!

Για να δείτε τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας πατήστε εδώ.
Για να δείτε τα αποτελέσματα της δεύτερης ημέρας πατήστε εδώ.

[!%ARTICLE_MODULE_ID:1305:%!] 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
12ος Χορτιάτης Trail Run: Παράταση εγγραφών
Τελευταία νέα από τη διοργάνωση
Ειρηνοδρομία 2024: «Τρέχουμε για έναν καλύτερο κόσμο»
Στις 19 Μαΐου η καρδιά το δρομικού κινήματος χτυπάει στον Άγιο Δημήτριο Αττικής
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο