Θάνος Καλάκος: “Θα ήθελα να γίνω επαγγελματίας δρομέας”

Ο νεαρός πρωταθλητής των 800μ. μας μιλά για το παρόν αλλά και τα όνειρά του

Share

Τα αγωνίσματα των μεσαίων αποστάσεων, και ειδικά τα 800μ., είναι από τα εντυπωσιακότερα του στίβου, χαρίζοντας δυνατές συγκινήσεις στους φιλάθλους. Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας των εφήβων, αθλητών δηλαδή έως 19 ετών, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου στο Γκροσέτο της Ιταλίας, ο Θάνος Καλάκος κατάφερε να βελτιώσει το πανελλήνιο ρεκόρ, κατακτώντας έτσι μία θέση στον τελικό, όπου τερμάτισε στην 7η θέση. Ένα εξαιρετικά ελπιοδοφόρο ξεκίνημα στον διεθνή χώρο για έναν νέο δρομέα που από ότι φαίνεται έχει πάρει το θέμα στα σοβαρά! 

O Θάνος αγωνίστηκε αρχικά στον προημιτελικό, όπου πήρε εύκολα την πρόκριση στον ημιτελικό τερματίζοντας 2ος στη σειρά του σε 1:52.55. Στη συνέχεια, στον ημιτελικό πραγματοποίησε μία εκπληκτική κούρσα και με 1:48.49 τερμάτισε στην πρώτη θέση παίρνοντας το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, ενώ έσπασε και το δικό του (το είχε πετύχει στην Καλαμάτα τον Ιούνιο) Πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων. Στον μεγάλο τελικό αγωνίστηκε με πάθος επιδιώκοντας μία μεγάλη διάκρισμένοντας τελικά στην 7η θέση με 1:50.01.

Είσαι ευχαριστημένος από την παρουσία σου στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Γκροσέτο;
«Μπορώ να πω πως είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ο βασικός μας στόχος ήταν να τρέξω στον τελικό και τα κατάφερα. Είχα μάλιστα προετοιμαστεί ειδικά για το πρωτάθλημα και τις τρεις κούρσες σε τρεις συνεχόμενες μέρες όπως έγινε στο Ευρωπαϊκό. Στον τελικό κυνήγησα κάτι καλό, όμως στο τέλος δεν είχα τις δυνάμεις που θα ήθελα κι έμεινα 7ος. Αν είχα τρέξει πιο συντηρητικά, τότε ίσως να είχα πάρει μία καλύτερη θέση, προτίμησα όμως να διεκδικήσω κάτι καλύτερο, ακόμα και μια θέση στο βάθρο».

Το δίδυμο της επιτυχίας
Πίσω από έναν επιτυχημένο δρομέα, και μάλιστα αυτής της ηλικίας, κρύβεται πάντα ένας σπουδαίος προπονητής. Στην περίπτωση του Θάνου αυτό δεν ισχύει έτσι ακριβώς. Κι αυτό γιατί υπάρχουν δύο προπονητές που εργάζονται από κοινού και βοηθούν τον νεαρό αθλητή σε κάθε του προσπάθεια. Ο Μανώλης Χάντζος και ο Γιάννης Περήφανος εδώ και 15 περίπου χρόνια χρόνια εργάζονται καθημερινά στο μικρό σταδιάκι της Γλυφάδας, έχοντας αναδείξει εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό καλών αθλητών σε αποστάσεις από τα 100μ. έως και το Μαραθώνιο μέσα από το Γυμναστικό Σύλλογο Γλυφάδας. Ανάμεσα σε αυτούς, ο πρωταθλητής των μεσαίων αποστάσεων Ανδρέας Δημητράκης παλαιότερα, αλλά και η Ανθή Κυριακοπούλου (800, 1.500μ.) αλλά και η Γκλόρια Πριβιλέτζιο που θα αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μαραθώνιο.

Οι δύο προπονητές σύμφωνα με τον Θάνο, έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά του. «Τη χρονιά που έδινα πανελλήνιες τελείωνα πολύ αργά τα φροντιστήρια κι έτσι ερχόμουν στο Στάδιο στις 9-10 το βράδυ για προπόνηση. Οι προπονητές μου ήταν πάντα εδώ, όπως και οι συναθλητές μου, με περίμεναν, έκανα την προπόνησή μου και φεύγαμε μαζί μετά τις 11. Αν δεν ήταν αυτοί εδώ να με περιμένουν, πολύ πιθανόν, κάποιες φορές να μην ερχόμουν αφού ήμουν αρκετά κουρασμένος».

Η «συνήθειά» του μάλιστα αυτή για βραδινές προπονήσεις συνεχίστηκε και τη φετινή σεζόν, ακόμα κι όταν δεν υπήρχε τόση ανάγκη.«Αρχικά μες στη χρονιά παρακολουθούσα εντατικά τη σχολή, κι έτσι κάποιες μέρες τελείωνα αργά οπότε ερχόμουν και πάλι μετά τις 9 για προπόνηση. Όμως, έχει αρχίσει και μου αρέσει κι έτσι ακόμα και φορές που δεν έχω τόσο γεμάτο πρόγραμμα, έρχομαι αργά στο στάδιο».


Με τον έναν από τους δύο προπονητές του, το Μανώλη Χάτζο, σπουδαίο δρομέα τις δεκαετίες του ’80 και ’90 στα 5.000 και 10.000μ.

Πώς ξεκίνησες τον στίβο;
«Ήμουν 15 ετών, θυμάμαι ακριβώς την ημέρα, στις 10 Ιουνίου του 2013, που ο πατέρας μου με παρακίνησε να αγωνιστώ σε κάποιους αγώνες στίβου που διοργάνωνε η Ενορία Γλυφάδας στο Δημοτικό Στάδιο. Έλαβα μέρος στα 100μ., στο άλμα εις μήκος, στο άλμα εις ύψος αλλά και σε αγώνα σκυταλοδρομίας. Τα πήγα πολύ καλά, ειδικά στα 100μ. όπου βγήκα πρώτος, κι έτσι οι μετέπειτα προπονητές μου βρήκαν τους γονείς μου για να τους προτείνουν να ξεκινήσω προπόνηση.

Πράγματι, λίγες μέρες αργότερα, αφού τελείωσαν οι εξετάσεις, πήγα στο στάδιο και τους βρήκα. Μετά από μερικές εβδομάδες αγωνίστηκα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων στις σκυταλοδρομίες 4×80μ. και 4×300μ. όπου πήγαμε πάρα πολύ καλά. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησα κανονικά προπόνηση με στόχο κυρίως τα 400μ. Είχα κάποιες διακρίσεις, όμως, γρήγορα καταλάβαμε με τους προπονητές μου ότι το αγώνισμα που μου ταιριάζει περισσότερο είναι τα 800μ. Έτσι, την επόμενη σεζόν, από τα μέσα περίπου της χρονιάς άρχισα να προπονούμαι με στόχο αυτό το αγώνισμα. Τα πρώτα δείγματα ήταν καλά, ενώ κατάφερα να εξασφαλίσω τη συμμετοχή μου και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων στο Κάλι της Κολομβίας. Αυτή, ήταν για μένα μία μεγάλη εμπειρία καθώς έπρεπε να αγωνιστώ σε μία ξένη χώρα, σε διαφορετικές συνθήκες, απέναντι σε αθλητές που δεν γνώριζα και με νέα δεδομένα όσον αφορά τον αγώνα (αίθουσες κλήσεις, διαδικασίες κλπ.)».

Φέτος περίμενες ότι θα είχες μία τόσο καλή χρονιά με δύο πανελλήνια ρεκόρ; Πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα; 
«Έχοντας καταλήξει στο αγώνισμα των 800μ. ξεκινήσαμε τη χρονιά δυναμικά βάζοντας αρκετά χιλιόμετρα. Και πράγματι, τον χειμώνα ήμουν πολύ καλά. Ωστόσο, λίγο πριν τους αγώνες του κλειστού στίβου με ταλαιπώρησε μία ίωση που με άφησε αρκετές μέρες εκτός. Τελικά, έλαβα μέρος στους αγώνες έχασα, όμως, για 21 μόλις εκατοστά το Πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού. Πραγματικά εκείνη τη μέρα που ήρθε να… χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο. Στη συνέχεια, βάλαμε στόχο τον ανοιχτό και το όριο για το Ευρωπαϊκό. Κατάφερα να το πιάσω σε αγώνες στα Χανιά, όμως, θέλησα να αγωνιστώ και στην Καλαμάτα και τα Παπαφλέσσεια λίγες μέρες αργότερα. Εκεί σημείωσα νέο Πανελλήνιο ρεκόρ με 1:48:70. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να πάω τόσο καλά και πραγματικά ενθουσιάστηκα».

Ο Θάνος, όμως, δεν ασχολείται μόνο με τον πρωταθλητισμό. Μιας και ήταν καλός μαθητής ολοκλήρωσε φέτος το 1ο έτος του Τμήματος των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Εθν. Μετσόβειο Πολυτεχνείο. «Είναι πραγματικά μία πολύ δύσκολη σχολή, ενώ συνδυάζει δύο πράγματα που μου αρέσουν, τα Μαθηματικά και την Πληροφορική. Θα το σκεφτώ, όμως, αν θα συνεχίσω καθώς σκέφτομαι να μεταπηδήσω στο Τμήμα της Πληροφορικής».

Με αυτές τις διακρίσεις αλλά και με το δεδομένο πως ήσουν καλός μαθητής πώς και δεν επεδίωξες να πας στο εξωτερικό για σπουδές αλλά και προπόνηση;
«Έχω κάνει αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό και μπορώ να πω πως δεν μου αρέσουν αυτά που έχω δει. Στην Ελλάδα έχουμε έναν πιο «χαλαρό» τρόπο να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και αυτό το προτιμώ. Δεν νομίζω ότι θα μου άρεσε να ζήσω σε άλλη χώρα».

του Βασίλη Παπαϊωάννου
φωτό: Δημήτρης Μαρίνης, dmphoto

Δημοσίευση RUNNER 99

Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο