Το Σαββατοκύριακο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου

Όλοι οι κορυφαίοι αθλητές δίνουν ραντεβού στην Πάτρα

Share

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 18-19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα και το Παμπελοπονησιακό Στάδιο το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου για το 2016. Πρόκειται για την 102η διοργάνωση των ανδρών και την 82η των γυναικών, που αναμένεται να φιλοξενήσει 1.000 περίπου αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Στους αγώνες θα συμμετέχουν φυσικά οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές του στίβου μετα ονόματα του Κώστα Φιλιππίδη, της Νικόλ Κυριακοπούλου και της Κατερίνας Στεφανίδη να ξεχωρίζουν, ενώ και στα δρομικά αγωνίσματα θα λάβουν μέρος οι καλύτεροι Έλληνες δρομείς.

Ας δούμε όμως ποιοι αθλητές αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στα αγωνίσματα των μεσαίων και των μεγάλων αποστάσεων:

800μ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 800μ. για μία ακόμα χρονιά, ένα αγώνισμα που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα. Στα 800μ. λοιπόν, ξεχωρίζουν ο Ανδρέας Δημητράκης με 1:49.02 φετινό και ο Κώστας Νακόπουλος με 1:50.16, δύο δρομείς που κοντράρονται παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια. Κοντά τους όμως θα είναι και ο  Άλντο Κεραμάς που πριν λίγες μέρες σημείωσε ατομικό ρεκόρ με 1:49.45 σε αγώνα στον Βέλγιο αλλά και ο Κύπριος Φάνος Μιχαηλάς (1:49.03 φέτος).

Στις γυναίκες, η Έλενα Φιλάνδρα μετρά 10 νίκες σε πανελλήνια πρωταθλήματα ανοιχτού και φαντάζει το απόλυτο φαβορί αν και ακόμα δεν δείχνει να έχει βρει τον πολυ καλό της εαυτό (2:04.06 φέτος). Αξιόμαχη αντίπαλος όμως θα είναι και η συναθλήτρια της στο γκρουπ του Χρήστου Παπαχρήστου, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου που φέτος έχει τρέξει την απόσταση σε 2:05.46.

1.500μ.
Ο Ανδρέας Δημητράκης μετρά πέντε νίκες από το 2010 έως και το 2014 δικαίως αποτελεί το μεγάλο φαβορί. Άλλωστε πριν από 10 περίπου μέρες κάλυψε την απόσταση σε 3:40.44 που είναι και η καλύτερη επίδοση για φέτος στη χώρα μας. Βέβαια, ο Κώστας Νακόπουλος (3:42.01) είναι πάντα δυνατός και στη συγκεκριμένη απόσταση και μάλιστα σε κούρσες τακτικής, κάτι που απέδειξε πανηγυρικά στον περσινό τελικό. Ένα νέο ρεκόρ και γιατί όχι και τη νίκη θα κυνηγήσει και ο έφηβος Άγγελος Βασιλείου που φέτος έχει καταπλήξει (3:43.87 πριν λίγες μέρες) ενώ και ο Μιχαηλάς σίγουρα θα επιδιώξει κάτι καλό.

Στις γυναίκες η Αναστασία Μαρινάκου αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί αφού έχει τρέξει την απόσταση σε 4:10.63 πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη Ελληνίδα, αφού τη 2η επίδοση έχει η Αλέξι Πάππας με 4:17.53 (η οποία όμως δεν θα αγωνιστεί στα 1.500μ.) ενώ αμέσως μετά είναι το 4:25.00 της Έλενας Φιλάνδρα.

5.000μ.
Αρκετά αμφίρροπο αγώνισμα στους άνδρες με αρκετούς αθλητές να διεκδικούν τη νίκη. Χρήστος Καλλίας, Κώστας Γκελαούζος, Δήμος Μαγγίνας αλλά και Χαράλαμπος Πιτσώλης είναι οι επικρατέστεροι και όλα είναι ανοιχτά, ενώ και η παρουσία του Μάρκου Γκούρλια έχει ενδιαφέρον αφού ο ταλαντούχος δρομέας δεν έχει τρέξει έως τώρα τις επιδόσεις που του “αξίζουν”.

Η παρουσία της Αλέξι Πάππας για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σίγουρα αποτελεί χάι λάιτ των αγώνων. Αγωνιστικά, λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να επικρατήσει και να δώσει τη νίκη στον σύλλογο της, τον Ελ. Βενιζέλο, ας ελπίσουμε όμως πως ταλαντούχες αθλήτριες όπως η Αναστασία Καρακατσάνη (αν τελικά λάβει μέρος) θα το βρουν σαν ευκαιρία να βελτιώσουν τον χρόνο τους. 

3.000μ. φυσικά εμπόδια
Στους άνδρες, και εδώ όλα είναι ανοιχτα αφού έως τώρα δεν έχουν σημειωθεί αξιόλογες επιδόσεις απο τους Έλληνες δρομείς της απόστασης. Στις γυναίκες, η παρουσία της Μαρίας Παρδαλού αποτελεί τη σημαντικότερη βάσει επιδόσεων όμως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το ντεμπούτο της Αναστασίας Καρακατσάνη στο αγώνισμα. Η Καρακατσάνη θα δοκιμάσει για πρώτη φορά την τύχη της στα στιπλ κυνηγώντας ό,τι καλύτερο και -γιατί όχι- το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ.

Στα υπόλοιπα αγωνίσματα ξεχωρίζουν οι συμμετοχές του Λυκούργου Τσάκωνα σε 100 και 200μ., του Κώστα Δουβαλίδη στα 110μ. με εμπόδια, του Κώστα Μπανιώτη στο ύψος, του ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου Μίλτου Τεντόγλου στο μήκος που φέτος έχει φτάσει στα 8.19μ., του Δημήτρη Τσιάμη στο τριπλούν, των αδερφών Βασιλείου – Άννα και Ειρήνη –  στα 400μ. κυρίως, της Παρασκευής Παπαχρήστου στο τριπλούν, της Ελισσάβετ Πεσιρίδου και της Ολυμπίας Πετσούδη στα 100μ. με εμπόδια, της Χ. Αλεξούλη στο μήκος κ.ά.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ 3 το Σάββατο και την Κυριακή 19:00-21:00.

Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο