Η κερκίδα του στίβου

Νέα εποχή για την ιστορική εφημερίδα του στίβου

Share

Σε μια Ελλάδα που αγωνίζεται να σταθεί όρθια, και ενώ η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι απασχολημένη με τη δράση τής διεθνούς τρομοκρατίας, η ιστορική μνήμη δεν παύει να έχει το δικό της ειδικό βάρος. Λάθη του παρελθόντος οφείλουμε να τα γνωρίζουμε για να μη τα επαναλάβουμε. Επιλογές που χάρισαν χαρά και αισιοδοξία σε συγκυρίες μίζερες και καιρούς χαλεπούς, τις αγκαλιάζουμε κοιτάζοντας μπροστά, σ’ ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον. Ξεφυλλίζοντας την ιστορία των γεγονότων, στην ουσία ενδοσκοπούμε το εσωτερικό μας σύμπαν. Μέσα σε μυστικές κρύπτες φωλιάζουν αρετές που μας ζητούν να τις ξετρυπώσουμε, ευαισθησίες λεπτές, φόβοι ανομολόγητοι, αμφισβητήσεις, όνειρα που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, ελπίδες που προδόθηκαν ασύστολα, υποσχέσεις που ουδέποτε τηρήθηκαν.

Στον ευαίσθητο χώρο του ελληνικού στίβου, προσωπικότητες που έλαμψαν με τη δράση τους, γεγονότα που σηματοδότησαν μια ολόκληρη εποχή, πρωτοβουλίες που χάραξαν νέους δρόμους και λάμπρυναν τον ορίζοντα του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού μας αθλητισμού, ήταν καιρός ν’ αναζητηθούν μέσα στη σκόνη της λήθης. Αυτή ήταν κυρίως η αιτία που απευθυνθήκαμε στη Μνημοσύνη για ν’ ανασύρουμε λαμπρές σελίδες που κάποτε μας έκαναν υπερήφανους.

Η εφημερίδα “Κερκίδα του Στίβου” κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 1993, ολοκληρώνοντας την πορεία της τον Φεβρουάριο 2005. Ξεκίνησε δηλαδή αμέσως μετά την άνθηση του στίβου που σήμαναν οι επιτυχίες της Βούλας Πατουλίδου και του Κώστα Κουκοδήμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και έκλεισε τον κύκλο της στον απόηχο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Το έντυπο αυτό υπήρξε ένας αληθινός πακτωλός χρήσιμων πληροφοριών, απλωμένων γενναιόδωρα σε 73 τεύχη, σε 1224 σελίδες!

Η “Κερκίδα του Στίβου” από δίμηνο σε δίμηνο μετουσιωνόταν σταδιακά, άλλαζε μορφή με τον καιρό, εξαπλωνόταν σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποκτούσε στυλ και άνοιγε τολμηρά τα φτερά της να πετάξει και έξω απ’ τα σύνορα. Είχε ανυποψίαστα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε φιλάθλου που λαχτάραγε να ενημερωθεί και να προβληματισθεί σε καίρια ζητήματα. Με την πάροδο του χρόνου, καθώς ενηλικιωνόταν συνεχώς, αναδείκνυε προοδευτικά όλες της τις αρετές, κατακτώντας διαρκώς νέους φίλους.

Αν θέλαμε να σταθούμε στους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής εκδοτικής προσπάθειας (που δεν είχε δυστυχώς μιμητές μέχρι σήμερα), θα έπρεπε να αναφέρουμε κυρίως τους Αλέκο Φωτακίδη και Λάμπρο Πασχάλη, που λειτούργησαν συντονισμένα ως καρδιά και ψυχή της αντίστοιχα. Στο πλάι τους, άξιοι μαχητές στάθηκαν οι Νίκος Μαρκέας, Λεωνίδας Στρατάκος, Μαίρη Χριστοδουλίδη, Χάρης Κουρής, Νίκος Μουρατίδης, Νίκος Βουλγαρέλης, Μαρία Μεϊντάνη, Κώστας Παναγόπουλος, Πέτρος Λινάρδος, Κώστας Κατσιγιάννης, Δημήτρης Κομητούδης, Μάγδα Γκιουνέρ, Γιάννης Μαρουδάς και ο εκδότης Νίκος Παπαδόπουλος με το εκλεκτό επιτελείο του.

Η συνταγή επιτυχίας της Κερκίδας του Στίβου ήταν πολύπλευρη: διακήρυξε το φίλαθλο πνεύμα προς όλες τις κατευθύνσεις, καυτηρίασε το αθέμιτο, το επίπλαστο, το μη αυθεντικό, υποστήριξε με όλες τις δυνάμεις τη σύγχρονη έκφραση του αρχαίου πνεύματος, του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού. Οι αρθρογράφοι έδωσαν την ίδια τους την ψυχή στην έννοια του εθελοντισμού και αφιερώθηκαν ολόθερμα στην ιδέα της άθλησης των νέων ανθρώπων, δείχνοντας έμπρακτα αυτή τους τη στάση.

Στις όμορφες σελίδες της εφημερίδας, ο σημερινός αναγνώστης μπορεί να βρει πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τις επιτυχίες των πρωταθλητών μας σ’ εκείνη τη χρυσή περίοδο του στίβου, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να πλοηγηθεί στις δραστηριότητες των ανθρώπων που υπηρέτησαν με συνέπεια το βετερανισμό και το μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Ονόματα, στατιστικές, μνήμες, προτάσεις, ιατρικές απόψεις, προβληματισμοί, παρεμβάσεις, γόνιμες και καρποφόρες συζητήσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις, αγωνιστικές και πολιτιστικές αναμετρήσεις, ένα μοναδικό και εκπληκτικό πανόραμα παρελαύνει μπροστά στα μάτια μας, που όμοιό του δεν είδαμε ποτέ άλλοτε.

Με τη δημοσίευση της ιστορικής έκδοσης της Κερκίδας του Στίβου στις σελίδες του Διαδικτύου, αισιοδοξούμε ν’ ανανεωθούν οι ελπίδες μας για αναζωπύρωση των ιδανικών που κάποτε μάς ενέπνεαν.

Η “Κερκίδα του Στίβου” βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Αθηνών (ΣΔΥΑ), στη διεύθυνση www.sdiathens.gr περιμένοντας να την ανοίξετε, να κάνετε σχόλια και παρατηρήσεις, δημιουργώντας ένα κλίμα θερμό από καρδιές που σφύζουν ολόγυρα ολοζώντανες.

Κείμενο: Νίκος Μαρκέας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο