Είναι ο Axel Vang Christensen ο επόμενος Jacob Ingebrigtsen;

Η συζήτηση γύρω από τις επιδόσεις των ανερχόμενων νεαρών Σκανδιναβών και την νέα προπονητική που ξεπροβάλλει

Share
Ο Axel Vang Christensen

Ο νεαρός Δανός που εντυπωσιάζει

Ο Axel Vang Christensen ήταν ο μεγάλος νικητής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου στην κατηγορία Κ20.

Ο 17χρονος Δανός κατάφερε να φτάσει στη νίκη και μάλιστα κατά 25 δευτερόλεπτα παρά το γεγονός ότι συναγωνιζόταν αθλητές έως και 19 ετών!

Ίνδαλμα του είναι – ποιος άλλος; – ο Jakob Ingebrigtsen και φιλοδοξεί να ακολουθήσει μία πορεία όμοια με αυτόν.

Και η αλήθεια είναι πως ακολουθεί τα βήματά του! Μάλιστα στις αρχές του 2021 σημείωσε 7:59.30 στα 3.000μ. στον κλειστό στίβο, μία επίδοση κατά 1 δευτερόλεπτο πιο γρήγορη από αυτή που είχε πετύχει ο Jacob στην ίδια ηλικία.

Το (νέο) προπονητικό μοντέλο

Αυτό, όμως που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και έχει μεγάλη σημασία, είναι πως ακολουθεί παρόμοιο μοτίβο προπονητικά. Και που φαίνεται να αποδίδει και να αποτελεί οδηγό για το μέλλον των αποστάσεων, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Στα 11 του ξεκίνησε στίβο, καθώς, όπως τα περισσότερα αγόρια, μέχρι τότε έπαιζε ποδόσφαιρο. Το ταλέντο του φάνηκε γρήγορα, όμως μέχρι τα 13 ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς.

Τότε ήταν που ο προπονητής του, ο Nicolaj Raagaard Sorensen, αποφάσισε να δοκιμάσει ένα νέο μοντέλο προπόνησης. Θα ανέβαζε τον όγκο, αλλά θα έριχνε σημαντικά τις εντάσεις. Ήταν κάτι παρόμοιο με αυτό που ακολούθησε και ο πατέρας – προπονητής Ingebrigtsen στους γιούς του.

Στα 14 του έφτασε να κάνει 120 χλμ. την εβδομάδα (!), ενώ κάποια στιγμή στα 15 άγγιξε και τα 150χλμ.! Πλέον κινείται στα 160-180!

Η εβδομάδα του περιλαμβάνει δύο διαλειμματικές, μία με σπασμένα κομμάτια σε ένταση tempo (3×10′) και μία με επαναλήψεις 4-6χλμ. σε ανηφόρα.

Ο μεγάλος όγκος βέβαια απαιτεί και θυσίες! Ο Axel σηκώνεται πολύ νωρίς το πρωί, κατά τις 5, για να κάνει την πρωινή του προπόνηση, εδώ και 4 χρόνια!

Τα αποτελέσματα

Η νίκη του στο Ευρωπαϊκό ήταν απλά η… κορυφή του παγόβουνου. Εδώ και 2-3 χρόνια εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του, κυρίως εντός στίβου, στα αγωνίσματα από τα 1.500μ. έως και τα 10.000μ. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν δεύτερος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ20 στα 3.000μ. στιπλ, ενώ έχει πετύχει έως τώρα 37 ρεκόρ Δανίας σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες!

Τα ατομικά του ρεκόρ

3.000μ.: 7:59.30
5.000μ.: 13:44.52
3.000μ. στιπλ: 8:42.76
10.000μ.: 30:50.02
10χλμ.: 29:43

Η συζήτηση

Η αρχή έγινε με τον Jacob, ή μάλλον πιο σωστά, πρώτα με τα μεγαλύτερα του αδέλφια Henrik και Filip.

Πλέον υπάρχει και ο Axel Vang Christensen, ενώ φαίνεται να έρχονται κι άλλοι, κυρίως από την Σκανδιναβία.

Το νέο προπονητικό μοντέλο που φαίνεται να αναδύεται περιλαμβάνει μεγάλο όγκο προπόνησης και λίγες εντάσεις, από πολύ μικρή ηλικία. Κάτι που γενικά είναι αντίθετο με τις έως τώρα προπονητικές κατευθύνσεις που θέλουν τα παιδιά στο στίβο να προπονούνται πολύπλευρα και να αργούν να εξειδικεύονται σε κάποιο αγώνισμα.

Βέβαια, σε άλλα αθλήματα, όπως π.χ. η κολύμβηση ή πολύ περισσότερο η ενόργανη, αυτό είναι κάτι που αποτελεί “καθεστώς” εδώ και δεκαετίες. Στους δρόμους αντοχής, και γενικά στο στίβο, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Τα αποτελέσματα αυτού του μοντέλου, βέβαια, – τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλή καθώς το “δείγμα” είναι πάρα πολύ μικρό και δεν έχουν τεκμηριωθεί απόλυτα επιστημονικά – δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους καθώς οι αθλητές είναι πάρα πολύ μικροί σε ηλικία.

Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι, για παράδειγμα, η απόδοση του Jacob σε μερικά χρόνια. Πόσο ακόμα θα βελτιώνεται; Μήπως κάνει ένα πλατό στην απόδοσή του; Μήπως στα 25 του δεν θα μπορεί καν να πλησιάσει τις επιδόσεις που κάνει στα 20 του; Μήπως, ακόμα, βαρεθεί να έχει κερδίσει τα πάντα;

Σίγουρα κανείς μας δεν ξέρει την απάντηση. Η “ατάκα” βέβαια του σπουδαίου προπονητή αντοχής, Ιταλού Renato Canova, έχει και αυτή τη δική της αξία: Μπορεί να βαρεθεί κάποια στιγμή ο Jacob, δεν πειράζει όμως. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή που έχουν αξία και μπορεί να ασχοληθεί με αυτά. Άλλωστε θα έχει αποκομίσει πολλά χρήματα για να ζει άνετα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι πως τόσο ο Jacob όσο και ο Axel Vang Christensen είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα παιδιά!

του Βασίλη Παπαϊωάννου
Κ.Φ.Α, Προπονητή Δρόμων αντοχής
Αρχισυντάκτη RUNNER Magazine

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Obiri και Lemma θριάμβευσαν στην Βοστόνη!
Καλές επιδόσεις, ωραίοι αγώνες
9ος Μαραθώνιος Ρόδου: Λήξη εγγραφών
Tην Δευτέρα 15 Απριλίου λήγει η προθεσμία εγγραφών για τους αγώνες της Ρόδου
Με το PUMA Fast-R Nitro Elite 2, θα φτάσεις εκεί που θες: στην κορυφή!
Επιστροφή ενέργειας και αντικραδασμική προστασία για δρομείς υψηλών επιδόσεων
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο