Kalamata Running Project

Μία παρέα δρομέων αλλάζει τα πάντα στην Καλαμάτα

Share
Kalamata Running Project

Πρωτοεμφανίστηκαν το 2017 κάνοντας πολύ γρήγορα αισθητή την παρουσία τους αρχικά στην πόλη τους, την Καλαμάτα, και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Το Kalamata Running Project είναι μία ξεχωριστή προσπάθεια που έχει επίκεντρο την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας με έντονη δράση γύρω από το τρέξιμο: Προπονήσεις, αγώνες, και δράσεις πάντα με σοβαρότητα, χαμόγελο αλλά και καλό γούστο. Μιλήσαμε με τους εμπνευστές του Kalamata Running Project και μας είπαν πολλά για τις δράσεις τους, τους επόμενους στόχους, αλλά και για τους ίδιους.

Αλήθεια, ποιοι κρύβονται πίσω από το Kalamata Running Project;

Τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας μας είμαστε η Ελένη Θεοδωρακοπούλου, ο Γιώργος Κανελλόπουλος, ο Θοδωρής Χάντζος και ο Παναγιώτης Κάβδας, και έχουμε κάνει πρωταθλητισμό στον στίβο. Τα κοινά μας σημεία είναι ότι μεγαλώσαμε όλοι μας στην Καλαμάτα, ότι κάναμε όλοι κλασικό αθλητισμό από τα παιδικά μας χρόνια στον Μεσσηνιακό Γ.Σ. και φυσικά η δυνατή φιλία που μας έχει συνδέσει όλα αυτά τα χρόνια.

Κατά την επιστροφή μετά τις σπουδές μας στην πόλη μας, ξαναβρεθήκαμε οι τέσσερίς μας κι έτσι υλοποιήθηκε η ιδέα να ιδρύσουμε το δικό μας δρομικό σύλλογο. Μια ιδέα που προϋπήρχε στη σκέψη της Ελένης ήδη λίγα χρόνια νωρίτερα και στις αρχές του 2017 και την κάναμε όλοι μαζί πράξη.

Πώς ξεκινήσατε αυτήν την προσπάθεια και ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις;

Ο Σύλλογός μας απευθύνεται σε ενήλικες, ερασιτέχνες δρομείς κι εκεί ακριβώς ανακαλύψαμε το κενό που υπήρχε. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ενώ υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που αγαπούσαν το τρέξιμο και έτρεχαν στην πόλη μας, δεν υπήρχε κάποια ομάδα ή προπονητές που να τους καθοδηγήσουν ώστε να το κάνουν πιο σωστά. Απευθυνόμαστε επίσης και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έτρεχαν γιατί φοβόντουσαν, γιατί θεωρούσαν το τρέξιμο βαρετό ή γιατί νόμιζαν ότι δεν θα τα καταφέρουν. Όλα αυτά τα χρόνια, καταφέραμε να πείσουμε πολλούς που πλέον είναι και πολύ καλοί δρομείς και αυτή ίσως είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία μας. Ακόμα καταφέραμε να κάνουμε το τρέξιμο πιο «ομαδικό» καθώς η παρέα μπορεί να παρακινήσει και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο έναν δρομέα.

Kalamata Running Project

Ποιες είναι οι δραστηριότητές σας;

Η κύρια δραστηριότητά μας είναι οι εβδομαδιαίες προπονήσεις μας στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης. Το χαρακτηριστικό είναι ότι χωρίζουμε τους αθλητές μας σε γκρουπ δυναμικότητας και κάθε προπονητής αναλαμβάνει ένα γκρουπ, με το οποίο τρέχει και ο ίδιος μαζί καθόλη την προπόνηση. Η βάση των προπονήσεών μας είναι το τρέξιμο με παράλληλες προπονήσεις ενδυνάμωσης για περαιτέρω βελτίωση. Πέρα από τις προγραμματισμένες προπονήσεις μας, οργανώνουμε και προπονήσεις εκτός σταδίου, σε όμορφα μέρη της πόλης. Επιπλέον, έχουμε κάνει και συνδυαστικές προπονήσεις τρεξίματος και aqua ενδυνάμωσης στο κολυμβητήριο.

Παράλληλα, συμμετέχουμε με τους αθλητές της ομάδας μας και σε λαϊκούς αγώνες δρόμου τόσο στην Καλαμάτα όσο και στην υπόλοιπη χώρα, όπου συνδυάζουμε αγώνα με εκδρομή.

Έχουμε επίσης συμβάλλει ως Σύλλογος σε δράσεις, όπως για παράδειγμα στο Ironman του Costa Navarino, όπου συμμετείχαμε εθελοντικά σε σταθμό τροφοδοσίας στον αγώνα τρεξίματος.

Ξεκινήσαμε και κάποιες ακόμη εναλλακτικές δράσεις, όπως τον περασμένο Σεπτέμβριο που οργανώσαμε εκδρομή με τους αθλητές μας για ράφτινγκ στον Λούσιο ποταμό. Όταν με το καλό επιστρέψουμε στη δράση, έχουμε σκοπό να εμπλουτίσουμε κι άλλο αυτές τις δράσεις.

Kalamata Running Project

Κάνατε κάτι εν μέσω πανδημίας;

Η τελευταία δράση που ξεκινήσαμε είναι τα Podcast «TREXTO ALLIOS» όπου μπορεί κάποιος να τα ακούσει στο Spotify, στο Google Podcast, στο Apple Podcast και στο κανάλι μας στο Youtube (Kalamata Running Project).

Πρόκειται ουσιαστικά για ηχογραφημένες συζητήσεις για το τρέξιμο και για τα θέματα γύρω από αυτό. Αναλύουμε πολλά ενδιαφέροντα θέματα, δίνουμε χρήσιμες πληροφορίες για ένα αρχάριο δρομέα, συνομιλούμε και με επαγγελματίες του χώρου, όπως πρωταθλητές τρεξίματος, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγους κλπ.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σας στόχος πίσω από αυτήν την προσπάθεια; Υπάρχουν και άλλοι «μικρότεροι» στόχοι;

Ο μεγαλύτερος και αρχικός στόχος μας ήταν και είναι η όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση του δρομικού κινήματος στην πόλη μας, να παρακινήσουμε δηλαδή όλο και περισσότερους ανθρώπους να τρέχουν και κυρίως να τρέχουν σωστά.

Γενικά, θέλουμε να προχωράμε βήμα-βήμα γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι προκύπτει, όπως για παράδειγμα η πανδημία που ανέτρεψε πολλά από αυτά που είχαμε στο μυαλό μας. Όπως και να ‘χει συνεχίζουμε αργά και σταθερά, με πρώτο στόχο όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα και είναι εφικτό, να πάμε σε ένα αγώνα δρόμου στο εξωτερικό με τους αθλητές μας.

Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος της Καλαμάτας; Βλέπετε διαφορές από όταν ξεκινήσατε, πριν μερικά χρόνια, και τώρα;

Η ανταπόκριση του κόσμου της Καλαμάτας σε αυτή την 4χρονη πλέον προσπάθειά μας είναι τεράστια. Όταν ξεκινήσαμε απαριθμούσαμε τους πρώτους μήνες γύρω στα 20 μέλη-αθλητές και οι προπονήσεις μας διεξάγονταν σε ένα πιο χαλαρό και φιλικό κλίμα, ενώ πλέον (προ Covid) απαριθμούμε περίπου 450 μέλη, με τους ενεργούς αθλητές/τριες να κυμαίνονται στα 150 άτομα και οι προπονήσεις πλέον να διεξάγονται με κανόνες και επαγγελματικό κλίμα.

Όταν ξεκινήσαμε χωρίζαμε τους αθλητές μας σε 3 γκρουπ δυναμικότητας, ενώ πλέον έχουμε 8 γκρουπ. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ στην αρχή είμασταν μόνοι οι 4 μας στο προπονητικό τιμ, πλέον υπάρχουν άλλα 7 παιδιά, πρώην αθλητές στίβου και αυτοί.

Η συνεχής ένταξη όλο και περισσότερων αθλητών είναι χαρακτηριστική και σε αυτό έχει συμβάλλει η σωστή δουλειά που κάνουμε (βελτίωση τεχνικής στο τρέξιμο, διατάσεις, συμβουλές για ρουχισμό και διατροφή, αξιολόγηση του καθενός κλπ), η βελτίωση που παρατηρούν οι ίδιοι οι αθλητές/ τριες μας στον εαυτό τους και γενικά το γεγονός ότι ενώ κάνουμε προπόνηση σε γκρουπάκια, εστιάζουμε παράλληλα και ξεχωριστά στον κάθε ένα μας και στις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Πλέον, στο Στάδιο, αλλά και στην πόλη γενικά έχουμε κερδίσει την αποδοχή του κόσμου.

Μας αναγνωρίζουν, γνωρίζουν σχεδόν όλοι ποιοι είμαστε και υπάρχει αλληλοσεβασμός.

Αυτό έχει επιτευχθεί μέσω της προώθησης στόμα με στόμα, αλλά και με τη σύγχρονη και υψηλού επιπέδου προώθηση που γίνεται στα ηλεκτρονικά μέσα από το συνεργάτη μας, Ηλία Ευτυχιάκο, που είναι υπεύθυνος για τις φωτογραφίες μας, τα βίντεο και όλες τις υπόλοιπες προωθητικές ενέργειες μας.

Kalamata Running Project

Η Καλαμάτα πώς αντιμετωπίζει το τρέξιμο και τους δρομείς; Πώς θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο «δρομική» πόλη;

Η Καλαμάτα θα λέγαμε πως γίνεται μια ολοένα και φιλικότερη πόλη προς τους δρομείς και το τρέξιμο, πράγμα για το οποίο πιστεύουμε πως έχουμε συμβάλλει κι εμείς σημαντικά.

Διεξάγεται ένας μεγάλος αγώνας δρόμου «Ο Αγώνας Δρόμου της Καλαμάτας» που έχει την μεγαλύτερη απήχηση, αλλά συνάμα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι μικρότεροι αγώνες, όπου η συμμετοχή του κόσμου είναι ικανοποιητική. Στο Δημοτικό Στάδιο τα τελευταία χρόνια έχει φτιαχτεί περιμετρικά μια χωμάτινη διαδρομή, που είναι πολύ βοηθητική για τους δρομείς.

Υπάρχουν και πολλά άλλα μέρη για τρέξιμο, όπως στην παραλιακή οδό, σε χωμάτινες διαδρομές στα προάστια, ενώ μπορεί κάποιος να τρέξει ακόμη και εντός της πόλης. Γενικά, η ρυμοτομία της Καλαμάτας βοηθά στο να τρέξει κάποιος και πλέον είναι φυσιολογική εικόνα να βλέπεις κάποιον/α να τρέχει στην πόλη. Το καλό κλίμα είναι επίσης σύμμαχος.

Βέβαια υπάρχουν πολλά ακόμη περιθώρια βελτίωσης. Μπορούν να γίνουν κι άλλες αναπλάσεις για τη δημιουργία κι άλλων χωμάτινων διαδρομών για τρέξιμο (π.χ. στο Πάρκο του ΟΣΕ). Υπάρχει επίσης ένα αναξιοποίητο κομμάτι στην Δυτική Παραλία, όπου εκεί υπάρχει μεγάλη ευθεία πολλών χιλιομέτρων και τρέχουμε συχνά, αλλά δεν είναι τόσο ασφαλές καθώς η κίνηση γίνεται, ουσιαστικά, πάνω στο δρόμο. Μια παρέμβαση που θα έκανε το τρέξιμο πιο ασφαλές εκεί, θα προσέλκυε πολύ περισσότερο κόσμο.

Ποιο είναι το «μεγάλο» σας όνειρο;

Το μεγάλο μας όνειρο για αυτή την ομάδα είναι να αποκτήσει γερές βάσεις, να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και να αποκτήσει διαχρονικότητα. Να αφήσουμε δηλαδή παρακαταθήκη στους επόμενους που θα αναλάβουν να την «τρέξουν», όταν εμείς θα έχουμε αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:

Όλο αυτό με έχει αλλάξει δραστικά σαν άνθρωπο. Αισθάνομαι ότι πέτυχα τον μεγαλύτερο προσωπικό στόχο μου έως τώρα στα 30 χρόνια της ζωής μου, να ξεκινήσω δηλαδή κάτι από το μηδέν, να πετύχει και να είναι δημιουργικό. Επιπλέον έμαθα πως να συνεργάζομαι καλύτερα, να αναγνωρίζω τα λάθη και τις αδυναμίες μου και να τα βελτιώνω, να μαθαίνω πράγματα που δεν ήξερα και να αισθάνομαι απόλυτα παραγωγικός. Είμαι πολύ περήφανος για αυτή την ομάδα και τους φίλους μου την Ελένη, τον Γιώργο και το Θοδωρή, τους οποίους αγάπησα ακόμα περισσότερο μέσα από όλο αυτό.

ΕΛΕΝΗ:

To Kalamata Running Project λειτούργησε για εμένα λυτρωτικά. Συνειδητοποίησα πόσο πολύ αγαπάω το τρέξιμο και πόσο με ξεμπλόκαρε από τα στενά όρια του πρέπει και του πρωταθλητισμού. Το να δω το τρέξιμο από μια άλλη σκοπιά ήταν κάτι που με βοήθησαν οι αθλητές της ομάδας μας. Η χαρά μου και η υπερηφάνεια μου είναι τεράστια όταν βλέπω αθλητές που ήρθαν στην ομάδα διστακτικά να καταφέρνουν να αγαπήσουν το τρέξιμο με τη δική μας συμβολή.

Αυτή η ομάδα είναι για εμένα ένα σπουδαίο επίτευγμα, που χωρίς τα 3 αυτά παιδιά θα είχε μείνει στο απλά μια ωραία ιδέα. Η φιλία μας που εξελίχθηκε σε συνεργασία δοκιμάστηκε και με βοήθησε σε προσωπικό επίπεδο να βελτιωθώ ως άνθρωπος και να λειτουργώ αρμονικά σε μια ομάδα. Τους ευχαριστώ που είναι συνοδοιπόροι σε αυτό το όμορφο ταξίδι.

ΘΟΔΩΡΗΣ:

Η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι όχι. Η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό είναι καθημερινή καθώς η προπονητική είναι το κύριο επάγγελμά μου, όμως μέσα απ’ αυτήν την ξεχωριστή προσπάθεια έχω ζήσει μοναδικές εμπειρίες και έχω δει μεγάλη αλλαγή σε εμένα. Οι χαρές και οι επιτυχίες που μπορεί να σου προσφέρει μια ομάδα σαν τη δική μας σε κάνει να ξεπερνάς εγωισμούς, διαφωνίες και προβλήματα και να επικεντρώνεσαι πάντα στο καλύτερο για αυτήν, ξέροντας πως αν έλειπε έστω και ένας από τους τέσσερίς μας τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Κύριο κίνητρό μου έχει γίνει η παρότρυνση ατόμων που δεν είχαν καμία επαφή με τον αθλητισμό και έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής τους. Αυτούς θεωρώ και την μεγαλύτερη επιτυχία μας!

ΓΙΩΡΓΟΣ:

Μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία είδα πόσο σημαντικό είναι να ξεκινάς κάτι από το μηδέν, και πόση προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλεις για να το καταφέρεις, να το διατηρήσεις και να συνεχίσεις να το εξελίσσεις. Είδα τις ευθύνες και τα άγχη που έχει όλο αυτό, αλλά και ότι αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στις χαρές που σου δίνει. Γι’ αυτό άλλωστε μου αρέσει να λέω ότι το Kalamata Running Project είναι σαν το παιδί μας. Επίσης, μαθαίνεις ότι πρέπει να βλέπεις τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές, ψύχραιμα και με μεγάλη σοβαρότητα. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί η σχέση μου με την Ελένη, τον Θοδωρή και τον Πάνο έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή τα τελευταία 4,5 χρόνια που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το KRP.

Δημοσίευση στο Runner 124

f: Kalamata Running Project

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μονοπάτι Παρνασσού 2024
Δείτε LIVE τα αποτελέσμτα του αγώνα
Τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββατοκύριακου 27-28 Απριλίου
Δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων δρόμου και βουνού σε όλη την Ελλάδα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο