«Ανάβαση Τρελού» και Υμηττός Epic 2021

Δείτε το μεταγωνιστικό δελτίο της διοργάνωσης

Share
Υμηττός Epic 2021

Ακολουθεί το μεταγωνιστικό δελτίο της διοργάνωσης των αγώνων «Ανάβαση Τρελού» και Υμηττός Epic 2021.

Μεταγωνιστικό δελτίο «Ανάβαση Τρελού» και Υμηττός Epic 2021

Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν σε δύο διαφορετικές ημέρες και το 2021 αποφεύγοντας την δημιουργία μεγάλου πλήθους δρομέων στον χώρο των αγώνων. Επιπλέον είδαμε ότι τελικά, με αυτό το πρόγραμμα, τονίζονται καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε διαδρομής. Η διοργάνωση που δεν έκανε «κενό» το 2020, αφού κατάφερε και πέρυσι να καλύψει όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα που χρειαζόντουσαν έχοντας προσφέρει ασφάλεια στους συμμετέχοντες, επανήλθε για 7η συνεχή χρονιά και 10ή συνολικά. Και επιβραβευτήκαμε με κλείσιμο των διαθέσιμων θέσεων 40 ημέρες πριν το Epic, 22 ημέρες πριν την Ανάβαση Τρελού, αλλά και ρεκόρ εκκινήσεων και στις δύο αποστάσεις.

Η διανομή αριθμού και chip σε όλους τους δρομείς, έγινε μέσα σε 14 ημέρες πριν τους αγώνες, από το αυτόματο μηχάνημα Chronokiosk που έχει κατασκευάσει η Chronolog, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία λειτουργία γραμματείας την ημέρα των αγώνων.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα

Ανάβαση Τρελού

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου η προσοχή ήταν στραμμένη στην «Ανάβαση Τρελού» των 12,5 χιλιομέτρων και 620 μέτρων αθροιστικής υψομετρικής. Η διαδρομή του αγώνα είναι ότι πιο συναφές υπάρχει στην αρχαιότερη διαδρομή ορεινού τρεξίματος της χώρας μας αφού σε αυτά τα μονοπάτια έγινε το 1925 ο πρώτος αγώνας ορεινού τρεξίματος! Ο αγώνας εξελίχθηκε σε άριστες καιρικές συνθήκες με 168 δρομείς, εκ των οποίων 29 γυναίκες.

Στους άνδρες νικητής ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος στον αγώνα, αλλά γνώριμος σε όλους στον χώρο, Δημήτρης Ελευθερίου. Ο Δημήτρης έγινε μόλις ο 4ος δρομέας που καταφέρνει να κάνει λιγότερο από μία ώρα να ανέβει και να κατέβει τον Υμηττό! Ο χρόνος του, 57 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα, είναι ο 4ος καλύτερος στην ιστορία του αγώνα πίσω από τρεις επιδόσεις το Θανάση Παγουνάδη, που είναι και κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής. Ακολούθησαν οι Χρήστος Κυριαζάκος (1ω1λ18δ) από την Μύκονο και ο Χρήστος Πορτοκάλης (1ω6λ16δ) με ξεκαθάρισμα που έγινε στο κατηφορικό σκέλος της διαδρομής.

Στις γυναίκες η Παναγιώτα Δημακάκου (1ω11λ35δ) κέρδισε μετά από δυνατή μονομαχία, με δεύτερη την Μαρία Λουφέκη (1ω12λ38δ) και τρίτη την περσυνή νικήτρια, Νατάσα Σπανού (1ω13λ15δ). Και εδώ η κατηφόρα καθόρισε τις θέσεις αφού στην κορυφή ήταν και οι τρεις σε παρόμοιους χρόνους. Η επίδοση της Παναγιώτας Δημακάκου είναι η δεύτερη ταχύτερη στην ιστορία του αγώνα και της Μαρίας Λουφέκη η τρίτη καλύτερη, για να έχουμε μία εκτίμηση του συναγωνισμού που υπήρξε φέτος στις γυναίκες.

Στον αγώνα αυτό έγινε μία πρώτη αναγνωριστική προσπάθεια να έχουμε ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας των δρομέων μέσα στον αγώνα. Με δύο κινούμενες κάμερες μέσα στην διαδρομή, κάμερα εκκίνησης τερματισμού, και φυσικά εκφώνηση από τον γνωστό σε όλους αλλά και «μελετητή» του ορεινού τρεξίματος, τον Νίκο Πετρόπουλο. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών του Υμηττού λόγω κακής κάλυψης από το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας. Μπορείτε να δείτε το video παρακάτω:

Υμηττός Epic

Η διοργάνωση συνεχίστηκε με την μεγαλύτερη διαδρομή του Epic με τα 24,5 χιλιόμετρα και 1.260μ αθροιστικής Ανάβασης, που έγινε όπως κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου. Από τους 203 δηλωμένους δρομείς, έλαβαν εκκίνηση οι 166 που αποτελεί τον μέγιστο αριθμό που έχει λάβει εκκίνηση στην ιστορία του αγώνα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν τέλειες, με δροσερό καιρό, στεγνό τερέν και λίγο αέρα στα ψηλά του αγώνα.

Από την αρχή ξεχώρισαν στους άνδρες, οι Διαλεκτός και Μπαλαμώτης που και πέρυσι είχαν καταλάβει τις δύο πρώτες θέσεις. Μέχρι το Κορακοβούνι ήταν μαζί ενώ στην κατηφόρα που ακολούθησε ο Μπαλαμώτης δημιούργησε μία μικρή διαφορά μισού λεπτού. Η διαφορά αυτή αυξήθηκε σε 50 δευτερόλεπτα στην κορυφή, αλλά όπως και στο Κορακοβούνι έτσι και στην τελευταία κατηφόρα προς τον τερματισμό, ο Μπαλαμώτης ήταν πιο φρέσκος και τελικά κέρδισε σε 2 ώρες 5 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Ο Γιώργος Διαλεκτό τερμάτισε περίπου 3 λεπτά πίσω του. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Χρόνης Ηλιάδης σε 2 ώρες και 17 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα.

Στις γυναίκες η Φωτεινή Κολόκα, είχε το προβάδισμα από την αρχή και νίκησε σε 2 ώρες 40 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα. Ωστόσο οι άλλες δύο κοπέλες έδωσαν σκληρή μάχη για την δεύτερη θέση, με συνεχείς εναλλαγές. Τελικά η Νατάσα Σπανού, που είχε διακριθεί και στην Ανάβαση Τρελού, πήρε την δεύτερη θέση με 2 ώρες 42 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα, μόλις 19 δευτερόλεπτα μπροστά από την τρίτη Νίκη Ζιώγα. Ο χρόνος της Φωτεινής είναι ο δεύτερος καλύτερος στην ιστορία του αγώνα, μπροστά από την Gina Galetti και πίσω από την Μαρία Μαλάι.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε και τα πιθανά νέα ηλικιακά ρεκόρ και θα στείλουμε στους κατόχους τους, τις μοναδικές μινιατούρες-ανάγλυφα του Υμηττού.

Στον αγώνα παρουσιάσαμε μία πρωτοποριακή, για τα Ελληνικά δεδομένα του ορεινού τρεξίματος, υπηρεσία. Προσφέραμε κάλυψη με Video σε πραγματικό χρόνο μέσω internet, σε συνδυασμό με αποτελέσματα. Η ομάδα του SwimBikeRun.gr σε συνεργασία με την Chronolog, έκανε την παρουσίαση του αγώνα, με εκφώνηση από τους Γιάννη Κατοπώδη και Νίκο Πετρόπουλο, με 2 κινούμενες κάμερες και 4 στατικές, και ένα drone, με 4 σημεία χρονομέτρησης που έδιναν άμεσα τα αποτελέσματα και συνδυαζόντουσαν με το video. Η προσπάθεια έγινε μέσα στα μονοπάτια του Υμηττού που έχει πολύ προβληματική κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας και έφερε ως αποτέλεσμα video διάρκειας άνω των 4 ωρών.
Μπορείτε να το δείτε παρακάτω.

Αυτή η κάλυψη προσέλκυσε περισσότερους από 3.000 θεατές την ημέρα του αγώνα, ενώ ήδη έχουν ξεπεράσει τις 5.000 οι «θεάσεις». Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που δημιουργείται μέσα από αυτή τη προσπάθεια μπορεί να φέρει το ορεινό τρέξιμο μπροστά στα μάτια πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα, στα πρότυπα διεθνών αγώνων.

Οι διοργανωτές των αγώνων Υμηττός Epic και Ανάβαση Τρελού, καταβάλλουν κάθε χρόνο κάθε δυνατή προσπάθεια να παρουσιάσουν αγώνες άρτια διοργανωμένους, με ουσία και ενδιαφέρον, αλλά και να παρουσιάσουν πρωτοποριακές κατευθύνσεις για τους αγώνες. Ξεκινήσαμε με την ειδική σήμανση των διαδρομών με υλικά που φέρουν το λογότυπο του αγώνα για να αναλάβουμε την ευθύνη της περισυλλογής τους και την καθαριότητας του βουνού, τα μοναδικά χειροποίητα μετάλλια που έχουμε αναθέσει στο εργαστήριο κεραμικής Κουρτζή. Συνεχίσαμε με την λογική της αποφυγής χρήσης πλαστικών μειώνοντας τους ρύπους και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Φέτος πήγαμε ένα βήμα παραπέρα, με την κάλυψη Video που προσφέραμε.

Οι αγώνες διοργανώνονται κάθε χρόνο με την βοήθεια μίας καλής παρέας σταθερών φίλων που επανδρώνουν τους σταθμούς και φροντίζουν όλους τους δρομείς. Οι Νίκος Αρκολάκης και Χρήστος Σταθούλιας, ο Νάσος Στεργίου, όπως και οι GojiBerry-δες με επικεφαλής τον Μάνο Κυριακάκη, είναι παρόντες και η βοήθειά τους πολύτιμη. Επίσης η συνεργασία της Φιλοδασικής Ένωσης που κραάει το βουνό στην καλή κατάσταση που το βλέπουμε και μας δίνει πρόσβαση στα μονοπάτια του Αισθητικού Δάσους, είναι απαραίτητο συστατικό επιτυχίας. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε!

Φωτογραφίες των δύο αγώνων από την ομάδα του Foto-trexoume.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαράλαμπος Πιτσώλης, Παναγιώτα Βλαχάκη, Ανέστης Παπούλιας. Κυνηγώντας το όνειρο υπό τους ήχους του Μότσαρτ
Το τελευταίο άρθρο του Στέφανου Αντωνάκη
Run Greece 2024 – Ναύπλιο
Το πρόγραμμα και χρήσιμες οδηγίες
Την Κυριακή το Λονδίνο - "Όλα τα λεφτά" οι γυναίκες
Σούπερ λίστα στις γυναίκες – Επιστροφή Bekele
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο