Healing Lesvos

Η οργάνωση που «θεραπεύει» το φυσικό τοπίο και πυροδοτεί βιώσιμες λύσεις για τη Λέσβο

Share
Mission Blue - Σημείο Ελπίδας Αυλάκι - Λέσβος

Με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων ώστε να «θεραπεύσουν» το φυσικό θαλάσσιο της Λέσβου, με την παράλληλη σύσφιξη των κοινωνικών δεσμών, δημιουργήθηκε στο νησί η Αστική Μη-Κερδοσκοπική Οργάνωση Healing Lesvos. Με ορμητήριο την περιοχή Αυλάκι η ομάδα δραστηριοποιείται αναπτύσσοντας τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες λύσεις ώστε να αναβαθμίσουν τη Λέσβο, αλλά και να προστατέψουν τη θαλάσσια ζωή του νησιού. Η ιδρύτρια της ΜΚΟ Ελένη Ατσικμπάση μας ενημερώνει αναλυτικά για τους στόχους και τις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τον τρόπο που μπορεί κάποιος να συμμετέχει και να βοηθήσει:

«Το Σημείο Ελπίδας Αυλάκι της Mission Blue της οργάνωσης Healing Lesvos στη Λέσβο είναι ο άξονας της πρωτοβουλίας μας. Σχεδιάστηκε με μια παγκόσμια κοινότητα που προσφέρει μια ποικιλία μοναδικών ευκαιριών για την επούλωση  πληγών του νησιού και την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς και της ποιότητας ζωής στη Λέσβο και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, επιδιώκοντας την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών και δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ντόμινο για τοπικές-παγκόσμιες πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Η κοινότητά μας συγκροτείται από διάφορους υποστηρικτές, μεταξύ άλλων: η Πρεσβεία της Ολλανδίας (μέσω του Orange Grove – start-up incubator), το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, το UC Berkeley, College Year in Athens, την Δρα Sylvia Earle, τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), τον Sir Richard Branson, το Mission Blue – Abrolhos Hope Spot (Περθ-Δυτική Αυστραλία), την Prof. Phoebe Koundouri, τις Πρεσβείες  των ΗΠΑ και της Αυστραλίας στην Αθήνα, το Lesvos Scuba Oceanic Center, εθελοντές, Influencers/Πρεσβευτές Νεολαίας, Entrepreneurs & Digital/Remote workers (π.χ. Hacker Paradise) και Αθλητισμού και τοπικά και ξένα σχολεία ΜΕ, το Γυμνάσιο της Πέτρας Λέσβου, το Athens College και το New Village School του San Francisco – που βοηθούν στη διατήρηση του πλανήτη μας στο διηνεκές. 


Για να δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς το έργο της Healing Lesvos πατήστε εδώ.
Ή πατήστε παρακάτω για να μεταφερθείτε στην πλατφόρμα GivenGain.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τις φοιτητικές ομάδες επιχειρηματικότητας «Πράσινη Επιχειρηματικότητα», «Βlue AIM», «Aegean Greeners» από τις πανεπιστημιακές μονάδες Μυτιλήνης & Χίου & η τοπική πρωτοβουλία «Healing Lesvos», υπό την αιγίδα του Δήμου Μυτιλήνης και του Δήμου Δυτικής  Λέσβου συνδιοργάνωσαν τον Μαραθώνιο ανάπτυξης ιδεών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τον τίτλο: «Aegean CLΙΜΑΤΗΟΝ@ Lesvos, 2019 (Climate-KIC)

Οραματιζόμαστε ένα αναγεννητικό μέλλον βασισμένο στη γαλάζια οικονομία – κινητήρια δύναμη της αειφόρου ανάπτυξης, της κοινωνικής ευημερίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οποία στηρίζει την ευημερία της στη θάλασσα. Συνεργαζόμαστε με την τοπική νησιωτική κοινότητα, με όλα τα επίπεδα τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπλεκόμενους και εταίρους που ζουν και εργάζονται στο νησί.

Η πρωτιά της Λέσβου

Η Λέσβος είναι το πρώτο σημείο στο Αιγαίο που αναγνωρίστηκε ως Mission Blue Avlaki Hope Spot σε συμβούλιο με την IUCN και που ανακοινώθηκε στο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς στη Μάλτα το 2017 (για να δείτε σχετικό άρθρο πατήστε εδώ). Αναγνωρίστηκε για τη σημασία του στην προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος με συμμετοχικό τρόπο. Έτσι μπορούμε από εδώ και πέρα να επιφέρουμε αλλαγές και να αναπαραγάγουμε το ίδιο μοντέλο σε άλλες περιοχές των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι η συμμαχία Μission Blue παρέχει στη ΜΚΟ μας μια θέση στο διεθνές τραπέζι με επιστημονικά στοιχεία για την προστασία, δίνοντας έμφαση στη σημασία της κρατικής στήριξης, των δωρεών και των φιλανθρωπικών προσφορών.

Μέσα από την πανδημία, ξεκινούμε με τη νέα σειρά δράσεών μας η οποία περιλαμβάνει πρόγραμμα επιστήμης των πολιτών (Citizen Science Blue Heart Project) με θέμα τη γνωριμία με τα είδη της θαλάσσιας πανίδας (ψάρια και κητώδη) και τη δημιουργία δράσεων προστασίας τους.

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη πολλών «Eco Warriers» για να ασκήσουμε πίεση σε ανθρώπους, οργανισμούς, ιδρύματα, εταιρίες και το κράτος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το φυσικό κεφάλαιο στο Αιγαίο και να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.

Μόνο εάν εφαρμόσουμε μέτρα διαχείρισης σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ που αποτέλεσαν τη βάση του μέχρι σήμερα έργου μας, μπορούμε να ανοίξουμε μια τεράστια ευκαιρία για τον οικολογικό τουρισμό και, το σημαντικότερο, μια ευκαιρία να φέρουμε κάτι στo προσκήνιο και να ανοίξουμε τον δρόμο στην αφήγηση μιας θετικής ιστορίας παγκοσμίως.


Για να δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε και εσείς το έργο της Healing Lesvos πατήστε εδώ.
Ή πατήστε παρακάτω για να μεταφερθείτε στην πλατφόρμα GivenGain.

Προσφέροντας για την Healing Lesvos με έναν διαφορετικό τρόπο

Ένα ξεχωριστό τρόπο βρήκε η Έλλη Παπαδοπούλου να ενισχύσει τη δράση του Healing Lesvos συνεισφέροντας με έναν… δρομικό τρόπο. Από το να κάνει απλά μία προσφορά προτίμησε να δημιουργήσει το δικό της fundraising challenge μέσω της πλατφόρμας GiveGain τρέχοντας μία απόσταση trail 19χλμ. και ζητώντας κι από άλλους να υποστηρίξουν το σκοπό της. Η Έλλη κατάφερε να συγκεντρώσει 400€ και επιπλέον έκανε σε περισσότερους γνωστή τη δράση της ΜΚΟ και το σημαντικό της έργο.

Blue Heart Citizen Science Educational Project με τη συμμετοχή του Γυμνασίου της Πέτρας της Λέσβου και του New Village School του San Francisco το 2019.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχεται το European Running Championships
Ελίτ και ερασιτέχνες δρομείς ενώνονται σε ένα πρωτάθλημα
Μεγάλο ατομικό ρεκόρ από την Δάφνη Λαβασά στα 10.000μ.!
Εξαιρετική εμφάνιση από την Ελληνίδα δρομέα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο