40 χρόνια London Marathon

Ένας από τους επιτυχημένους αγώνες Μαραθώνιου στον κόσμο γιορτάζει 40 χρόνια ζωής. Χρόνια πολλά London Marathon!

Share

Τα γεννέθλια του γιορτάζει σήμερα, 29 Μαρτίου, ο Μαραθώνιος του Λονδίνου!

Η διοργάνωση που έχει φιλοξενήσει επίσημα πάνω από 1,1 εκατομμύριο δρομείς από όλο τον κόσμο κλείνει φέτος τα 40 της χρόνια!

Ήταν 29 Μαρτίου του 1981 όταν πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας με 6.500 τερματισμούς. Πλέον, ο αγαπημένος αγώνας των δρομέων ξεπερνά τις 400.000 αιτήσεις συμμετοχής τα τελευταία χρόνια, με τους 50.000 και πλέον να έχουν την τύχη να λαμβάνουν εκκίνηση.

Ο Virgin Money London Marathon φέτος καθιερώνει και τη Virtual έκδοση με 50.000 συμμετοχές

Παγκόσμια ρεκόρ και ρεκόρ Γκίνες
Είναι γνωστός για τη μεγάλη συμμετοχή μασκαρεμένων δρομέων, για τα διάφορα ρεκόρ Γκίνες που φιλοξενεί καθώς και για τις μεγάλες επιδόσεις που έχει φιλοξενήσει!

Από τις μεγαλύτερες στιγμές ήταν αναμφίβολα όταν το 2005 η Paula Radcliffe είχε πετύχει νέο, απίστευτο τότε, Παγκόσμιο ρεκόρ με 2:15:25! Αργότερα, το συγκεκριμένο ρεκόρ αναγνωρίστηκε ως ρεκόρ σε μεικτό αγώνα (καθώς Paula είχε τη βοήθεια ανδρών λαγών). Ωστόσο, αρκετά χρόνια αργότερα, το 2017 η Mary Keitany έτρεξε στη βρετανική πρωτεύουσα σε 2:17:01 για να περαστεί ως παγκόσμιο ρεκόρ σε αγώνα μόνο για γυναίκες (οι γυναίκες ελίτ λάμβαναν ξεχωριστή εκκίνηση από τους άνδρες ελίτ).

Ακόμα, παγκόσμια ρεκόρ είχαν σημειώσει ο σπουδαίος Khalid Khannouchi το 2002 με 2:05:38, καθώς και η Grete Waitz και η Ingrid Kristiansen τη δεκαετία του ‘ 80.

London Marathon και Charity

Ο Μαραθώνιος του Λονδίνου είναι όμως πολύ γνωστός για τα αμύθητα ποσά που συγκεντρώνονται στις διοργανώσεις του για διάφορες αγαθοεργίες (charity runs). Κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες προσπάθειες με τα ποσά που μαζεύονται συνολικά να ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια λίρες ανά διοργάνωση τα τελευταία χρόνια (έως και το 2019)!

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί από το 2008 ξεπερνά τα 700 εκ. λίρες!

Οι πολυνίκεις
Όλα αυτά τα χρόνια από τους δρόμους του Λονδίνου έχουν… παρελάσει τα κορυφαία ονόματα του αγωνίσματος. Έχουν αναδειχθεί νικητές σπουδαία ονόματα των 4 αυτών δεκαετιών.

Ο άνδρας με τις περισσότερες νίκες δεν είναι άλλος από τον Eliud Kipchoge με 4, ενώ ακολουθούν με 3 ο Μεξικανός Dionicio Ceron (και μάλιστα συνεχόμενες 1994-1996) και ο Κενυάτης Martin Lel.

Στις γυναίκες, την 6ετία 1983-1988 υπήρχε ένα απίστευτο σερί των Νορβηγίδων Grete Waitz (2 νίκες) και Ingrid Kristiansen με 4 που είναι και η κορυφαία.
Τρεις νίκες μετρά η Mary Keitany, η Γερμανίδα Katrin DörreHeinig και φυσικά η Paula Radcliffe.

Δρομέας με τις περισσότερες νίκες δεν είναι άλλος από τον Eliud Kipchoge με τέσσερις, ενώ έχει και το ρεκόρ διαδρομής με 2:02:37!

Η ιστορία

Εμπνευστές και διοργανωτές του πρώτου αγώνα ήταν ο πρωταθλητής του στίβου Chris Brasher και ο Ουαλός δρομέας John Disley. Οι δυο τους εντυπωσιάστηκαν τόσο από τη συμμετοχή τους στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης ώστε ταξίδεψαν αρκετές φορές στις ΗΠΑ για να επιμορφωθούν σχετικά και να πάρουν ιδέες και εμπειρίες από διάφορους αγώνες δρόμου.

Έτσι, το 1981 έκαναν την πρώτη τους απόπειρα με περισσότερους από 20.000 δρομείς να αιτούνται συμμετοχής και τελικώς 6.747 να γίνονται δεκτοί και να παίρνουν εκκίνηση.

Ο αγώνας σταδιακά εκτόπισε μία άλλη σημαντική διοργάνωση της πόλης, τον Polytechnic marathon, ο οποίος ξεκίνησε το 1909 και πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το 1996.

Όλοι οι αθλητές, πρωταγωνιστές
Σημαντικό κομμάτι του αγώνα είναι και οι αθλητές των διάφορων κατηγοριών! Στο Λονδίνο έχουν καθιερωθεί πολύ υψηλού επιπέδου αγώνες για αθλητές με αμαξίδια και αποτελεί σίγουρα μεγάλη ατραξιόν για τη διοργάνωση.
Κι εδώ έχουν σημειωθεί πολλές σπουδαίες επιδόσεις και αρκετά παγκόσμια ρεκόρ.

Οι ονομαστικοί χορηγοί

Ο Μαραθώνιος του Λονδίνου που τα τελευταία χρόνια έχει τη χορηγία της Virgin, και ονομάζεται Virgin Money London Marathon, είναι από τους πλέον λαοφιλείς, και πρωτοπόρους αγώνες. Παλαιότερα κι άλλες μεγάλες εταιρείες είχαν χορηγήσει ονομαστικά τη συγκεκριμένη διοργάνωση όπως η Flora, η Gilette, η Mars κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
16ος Διεθνής Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος
Δείτε το ευχαριστήριο μήνυμα της διοργάνωσης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο