Αντιδράσεις από τους Έλληνες Πρωταθλητές για τη ματαίωση του Μαραθώνιου

Οι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι αντιδρούν στην ματαίωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθώνιου μόλις έξι μέρες πριν τη διεξαγωγή του

Share

Η ματαίωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου (δείτε εδώ) σήκωσε θύελλα αντιδράσεων από αρκετούς Έλληνες Πρωταθλητές της απόστασης που βλέπουν τις προπονήσεις τους για τη συγκεκριμένη διοργάνωση να πηγαίνουν στράφι.

Αρκετοί από αυτούς εκφράστηκαν δημόσια, είτε στα Social Media είτε σε άλλα μέσα εκφράζοντας την απογοήτευση και τη στεναχώρια τους για την ακύρωση του αγώνα την τελευταία στιγμή.

Ο Πρωταθλητής του Μαραθώνιου, Κωνσταντίνος Γκελαούζος δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή με παραλήπτες τον Πρωθυπουργό, τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Συμβολικά μάλιστα, χρησιμοποίησε αντί για φωτογραφία μαύρο φόντο:

Δυστυχώς με λύπη μας όλοι οι αθλητές που ετοιμαζόμασταν να τρέξουμε αυτή την Κυριακή ( 8 Νοεμβρίου) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου, όπου είχε λάβει τα πρωτόκολλα διεξαγωγής , μάθαμε ότι προχωρήσετε στην εντολή ακύρωσης του.

Παρακαλώ θα ήθελα να επανεξεταστεί άμεσα όχι μόνο η ακύρωση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Μαραθωνίου αλλά και στην συνέχεια όλων αυτών που γίνονται και η κατηγοριοποίηση του στίβου στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Είναι δυνατόν 6 μέρες πριν να ακυρώνετε αγώνα Πανελλήνιου πρωταθλήματος 70 ατόμων που γίνεται μια φορά τον χρόνο και στους οποίους μπορεί να υπάρξει άνετα τρόπος (με τεστ) αποφυγής διασποράς του ιού.
Είναι αδύνατον να μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό στο επίπεδο του πρωταθλητισμού.

Θα μπορούσα να ξεκινήσω να σας γράφω μέτρο προς μέτρο όλη την προπόνηση και την προετοιμασία που έχω κάνει όχι μόνο εγώ αλλά και οι συναθλητές μου γι’ αυτόν τον αγώνα.
Δεν θα μας φτάσει όμως ο χρόνος γιατί θα χρειαστούμε πάνω 2.500 λέξεις για τους τελευταίους 6 μήνες, για τον ένα αθλητή μόνο.

Θα μπορούσα να ξεκινήσω να σας γράφω για τους κόπους και τις θυσίες όλων των αθλητών του Ελληνικού Ερασιτεχνικού Στίβου όπως εσείς τον κατατάσσετε, αλλά δεν θα μας φτάσει πάλι ο χρόνος εάν σκεφτείτε ότι οι 6 μήνες της προηγούμενης παραγράφου είναι απλά το 1/20 αυτης για τους περισσότερους αθλητές.

Θα μπορούσα να κάτσω να σας γράψω για όλα τα παράπονα και τα κακά που μας έχουν βρεί τα τελευταία χρόνια στον Στίβο αλλά και σε όσους κάνουμε πρωταθλητισμό, χάνοντας μέρες , χρόνια , λεφτά, για ένα όνειρο! αλλά πάλι δεν θα μας φτάσει ο χρόνος.

Για αυτό το μόνο που θα σας θυμίσω είναι την περσινή χρόνια, που όταν όλα πήγαιναν καλά,
που όταν η διεξαγωγή του Μαραθωνίου Αθήνας ήταν στα καλύτερα της,
εσείς ήσασταν όλοι εκει.
Είτε σε ένα πόστο, είτε στην τηλεόραση σας, είτε στο γραφείο σας ,και ακούσατε και χαρήκατε για τις επιτυχίες όχι μόνο της διοργάνωσης αλλά και τις επιτυχίες όλων των Ελλήνων Πρωταθλητών.

Ήσασταν εκει και ήμουν και εγώ εκει όταν μιλήσατε για την υπερπροσπάθεια αυτών των αθλητών.

Ήσασταν εκει κύριε Μητσοτάκη και ήμουν και εγώ εκει, στον νυχτερινό αγώνα που έγινε για το συνέδριο της ΝΔ, όπου με συγχαρήκατε και μιλήσαμε για το ποσό δύσκολο είναι αυτό που κάνουμε.

Ελπίζω πλέον να μην πρέπει να σκέφτομαι ότι τελικά έχουμε πέσει θύμα του θεαθήναι και της καλής προβολής.

Ελπίζω να μην με κάνετε να κουραστώ. Να μην μας κάνετε να κουραστούμε.

Ελπίζω να διαβάσετε ότι έγραψα και να καταφέρω να σας αλλάξω γνώμη.
Να καταφέρουμε να σας αλλάξουμε γνώμη.

Ελπίζουμε να σας κάνω και να σας κάνουμε να αλλάξετε γνώμη.

Έχουμε κουραστεί να κυνηγάμε το φυσιολογικό και να παλεύουμε με το παράλογο.

Ελπίζω οι συναθλητές μου να στηρίξουν τα γραφόμενα μου και να μην σκύψουν για ακόμη μια φορά το κεφάλι, γιατί αυτό δεν αφορά μόνο εμάς.

Ελπίζουμε για το καλύτερο”

Η καλύτερη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος των τελευταίων ετών, Γκλόρια Πριβιλέτζιο έγραψε κι αυτή στον προσωπικό της λογαριασμό στα SM εκφράζοντας την απογοήτευσή της:

Ο πρωταθλητισμός υψηλού επιπέδου δεν διαφέρει απ;o ένα άθλημα που θεωρείται ερασιτεχνικό όπως ο στίβος μ’ ένα άθλημα που θεωρείται επαγγελματικό όπως το ποδόσφαιρο.
Τον ίδιο ιδρώτα χύνουμε, τις ίδιες ατελείωτες ώρες αφιερώνουμε στην προπόνηση, με την ίδια κούραση επιστρέφουμε στο σπίτι μας μην έχοντας κουράγιο για τίποτα άλλο, τους ίδιους στόχους και τα ίδια ιδανικά έχουμε!
Δεν φταίμε εμείς οι αθλητές αν ένα άθλημα δεν είναι θεαματικό ή δεν εμπλέκεται σε στοιχηματικές εταιρίες.
Αφιερώνουμε όλο μας το “είναι” για να εκπροσωπήσουμε την χώρα μας όσο πιο ψηλά γίνεται, θέλουμε και εμείς όμως τον αντίστοιχο ΣΕΒΑΣΜΟ!
Η ανακοίνωση της ακύρωσης του Μαραθωνίου 6 μέρες πριν, δεν δείχνει ΚΑΝΕΝΑΝ σεβασμό προς το πρόσωπο μας και τον αγώνα μας.
Κρίμα που κάποια πράγματα δεν θεωρούνται αυτονόητα…κρίμα που μας κάνουν να αμφισβητούμε τον λόγο που αγωνιζόμαστε καθημερινά!”

Ο Πρωταθλητής του Ημιμαραθώνιου, Παναγιώτης Καραΐσκος δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό:

Με αφορμή των γεγονότων που συμβαίνουν στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες όλοι ξέρουμε, ήθελα να εκφράσω τη λύπη και τη στεναχώρια μου για την ματαίωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου (8/11/2020) που ανακοινώθηκε σήμερα.
Δεν θέλω να αναφερθώ ονομαστικά και δεν έχει νόημα στην παρούσα φάση, αυτό που θέλω να εκφράσω από τη μεριά μου ως Πρωταθλητής Ελλάδος και μέλος της εθνικής ομάδας στίβου είναι να υπάρχει σεβασμός απέναντι στις προσπάθειες των αθλητών και πόσο μάλλον σε επίπεδο πρωταθλητισμού (χωρίς να παρεξηγηθεί αυτό) και οι αποφάσεις να παίρνονται από άτομα που έχουν και μια σχετική γνώση στο αντικείμενο.
Η λύπη μου είναι μεγάλη γιατί η προετοιμασία και οι θυσίες για ένα μαραθώνιο είναι μεγάλες τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Εννοείται πως δεν θα σταματήσω να κάνω αυτό που αγαπάω και να φτάσω εκεί που ονειρεύομαι.
Καλή δύναμη σε όλους! “

Η Κατερίνα Ασημακοπούλου, Πρωταθλήτρια πριν από έναν μήνα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου πόσταρε σε facebook και Instagram, εστιάζοντας περισσότερο στην προσωπική της προσπάθεια και στην απογοήτευση της από τη ματαίωση του αγώνα:

“6 ημέρες πριν και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθώνιου αναβάλλεται. Στο μυαλό μου έρχονται τα εξής:

Οι πόνοι στο σώμα μου μετά από μια δύσκολη προπόνηση.
Τα πρώτα δύσκολα βήματα από τις αρθρώσεις το πρωί, όταν σηκώνομαι από το κρεβάτι.
Οι κράμπες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μετά από την προπόνηση, τις μέρες με υγρασία.
Ο ύπνος στις 2 το πρωί, λόγω της υπερέντασης από τη «διαλειμματική» που τελείωσε αργά το βράδυ.
Το στομάχι μου που ανακατεύεται μεταξύ πολυβιταμίνης και ενεργειακού τζελ.
Η ψυχολογική πίεση να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μέχρι τις 8/11!
(Μετρούσα αντίστροφα από τις 20/9, μία μία τις ημέρες….)

Δε ξέρω αν όλα τα παραπάνω (κι άλλα τόσα) συνυπολογίστηκαν στην σημερινή απόφαση κι ίσως διαβάζοντας τα κάποιος, τα θεωρήσει αποτρεπτικά για το τρέξιμο.

Η πραγματικότητα, όμως είναι, πως για έναν (πρωτ)αθλητή Μαραθωνίου, αυτά είναι η καθημερινή του ρουτίνα.

Εύχομαι η ματαίωση του αγώνα της Κυριακής, να συμβάλει εμπράκτως στην μη μετάδοση του ιού, να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα στη σωστή τους βάση, αλλά κυρίως στην επόμενη εκκίνηση Μαραθωνίου που θα πραγματοποιηθεί, να είμαστε και οι 70 πάλι εκεί!

Υ.Γ1. Σε όλους τους ηθικολόγους και «εξυπνάκηδες» που θα θεωρήσουν σωστό να μου κουνήσουν το δάχτυλο από κάτω σε σχόλιο, υπενθυμίζοντας μου τις ολιγάριθμες ΜΕΘ, τον αριθμό θανόντων και την ανεργία που μαστίζει λόγω του ιού καθώς και την βία που ασκούν οι μπάτσοι σε Γαλάτσι και γύρω περιοχές, θέλω να τους ενημερώσω από πριν ότι αναγνωρίζω πολύ καλά που κατατάσσονται ιεραρχικά σε σημασία όλα τα παραπάνω κι ότι το σχόλιο τους θα διαγράφεται με τον μοναδικό «δημοκρατικό» μου τρόπο, γιατί με το post αυτό εκθέτω τον ΔΙΚΟ ΜΟΥ κόπο και τις ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ θυσίες (και κάποιων συναθλητών μου) και αυτά δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση !

Υ.Γ.2. Η φωτογραφία αποτυπώνει κάποια από όσα προσπάθησα να μεταφέρω με λέξεις!”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
LIVE αποτελέσματα αγώνων της Κυριακής 19 Μαρτίου
Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων της ημέρα
Puma Deviate Nitro 2
Eπιστρέφει με νέους χρωματισμούς και κορυφαίες τεχνολογίες!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο