Το ταξίδι στην Κένυα από το WAKEUP:AM έχει πληρότητα και η ομάδα ανυπομονεί να αναχωρήσει για μια ξεχωριστή εμπειρία.
Όμως τους συμμετέχοντες τους περιμένει μια έκπληξη. Αυτή είναι η δυνατότητα που θα έχουν να συναναστραφούν με τους καλεσμένους μας, οι οποίοι είναι σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο.
Θα τους γνωρίσουμε και θα μας απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους θέσαμε.
Ο πρώτος είναι ο κ. Χρόνης Δρούγιας, χειρουργός ορθοπαιδικός, με εξειδίκευση στην αθλητιατρική στο Μόναχο. Ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα και είναι διευθυντής της Β´ Ορθοπαιδικής -τμήμα Αθλητικών Κακώσεων στο Ιασώ Θεσσαλίας.
Εκτός από εξαίρετος γιατρός ήταν και πρώην αθλητής ποδηλασίας και τριάθλου με διακρίσεις όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας. Βαθύς γνωστής του αθλητισμού με πρωτοποριακές έρευνες, ενώ παρακολουθεί ιατρικά διακεκριμένους αθλητές από διαφορετικά αγωνίσματα.
Έτσι βρήκαμε την ευκαιρία να του θέσουμε τις εξής ερωτήσεις:
1) Θεωρείς ότι είναι σημαντικό κάποιος να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό; Αν ναι, ποια πιστεύεις θα είναι τα οφέλη ;
Η πολιτισμική διαφορετικότητα μπορεί να συντελέσει καθοριστικά στην περαιτέρω στάση ζωής, όταν βέβαια κάποιος έχει ενεργούς τους συναισθηματικούς του υποδοχείς και επιδέχεται αλλαγών… Το συνολικό πρόγραμμα δεν είναι απλά μια τουριστική περιήγηση, αλλά μια προσπάθεια διείσδυσης στην κουλτούρα της συγκεκριμένης περιοχής που είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με το τρέξιμο. Είναι ιδιαίτερα δε σημαντική η επίσκεψη στην περιοχή και μάλιστα με το συγκεκριμένο πλάνο δραστηριοτήτων για όσους το τρέξιμο είναι έκφραση ψυχής και τρόπος ζωής!
2) Τι πρέπει να προσέξουν κατά την παραμονή τους εκεί;
Δε νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε κάτι, μιας και η περιοχή του Ιτεν είναι αρκετά καθαρή και με μεγάλη επισκεψιμότητα από «δυτικούς», χωρίς αναφορές νόσησης. Για να είναι κάποιος συνεπής με τις οδηγίες του ΚΕΛΠΝΟ για όλη την Αφρική, θα ήταν καλό να είναι εμβολιασμένος για ηπατίτιδα Α & Β (οι πλείστοι των Ελλήνων τα έχουν κάνει), εμβόλιο κίτρινου πυρετού (χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες με συχνότερη ήπιο εμπύρετο 2 -3 ημερών), εμβόλιο τύφου (με πιθανές νευρολογικές παρενέργειες), και λήψη atovaqone/proguanil (Malarone) για την ελονοσία με πιθανές γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Άλλο ανθελονοσιακό φάρμακο είναι η χλωροκίνη (και η υδροξυχλωροκίνη – το γνωστό Plaquenil των αυτοάνοσων αρθροπαθειών που έγινε διάσημο με την έναρξη της επιδημίας covid19). Η συνέπεια στις ανωτέρω προφυλάξεις είναι προσωπική υπόθεση, σίγουρα όμως ο εφοδιασμός με εντομοαπωθητικά δεν είναι και άσχημη ιδέα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι μετακινήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές μας εκθέτουν σε μία μικροβιακή χλωρίδα και σε ιούς άγνωστους για το ανοσοποιητικό μας, οπότε η ενίσχυσή του, η καλή υγεία και κυρίως η τήρηση των κανόνων υγιεινής ελαχιστοποιούν την πιθανότητα νόσου.
3) Τι θα έπαιρνες οπωσδήποτε μαζί σου;
Το μόνο σίγουρο που δε θα ξεχάσω να πάρω είναι τα δρομικά μου παπούτσια και η καλή μου διάθεση! Προσπαθώ να «ξαναπάρω μπροστά» για να βιώσω όσο θα μπορώ την παραμονή μου στη Μέκκα των Αποστάσεων!